HFE205 Grovfôr og drøvtyggerernæring
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap
Emneansvarlig:Ingjerd Dønnem
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Antall plasser:Nei
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:250 timer
Undervisnings- og vurderingsperiode:HØST
Om dette emnet
Innholdet i emnet kan deles i følgende hovedtemaer:
- Omfanget av grovfôrproduksjonen i Norge i dag, og hvordan utviklingen har vært over tid.
- Egenskaper for de viktigste gras og engbelgvekstene og ettårige vekster til grønnfôr.
- Prinsipper ved dyrking av grovfôr (inkludert forhold knyttet til jord, jordarbeiding og klimatilpasninger).
- De viktigste faktorene som virker inn på næringsinnhold, fôrverdi og opptak av grovfôret.
- Prinsipper og metoder for høsting av grovfôr.
- Prinsipper og metoder for konservering av grovfôr.
- Tilpasninger for å oppnå god avling og god fôrkvalitet som grunnlag for bærekraftig. matproduksjon basert på drøvtyggere.
- Fordøyelse og omsetting av næringsstoff til drøvtyggere.
- Fôrmiddelvurdering til drøvtyggere: energi- og proteinvurdering.
- Kjemisk analyse for bestemmelse av næringsinnhold og energi i fôr.
Det vil bli omtrent lik fordeling mellom grovfôrrelaterte tema og drøvtyggerernæring.
Dette lærer du
Kunnskap
Ved fullført emne skal studenten
- kunne beskrive egenskaper hos de viktigste eng- og beitevekstene, prinsipper for dyrking av grovfôr, og forstå hvordan dyrkingsteknikk kan påvirke kjemisk sammensetning og fôrverdi.
- kjenne til omfang og betydning av de viktigste grovfôrmidlene
- kunne forklare sentrale faktorer som virker på innhold av næringsstoffer, næringsverdi og fôropptak av grovfôr.
- kunne beskrive prinsipper og metoder for høsting og konservering av grovfôr.
- kunne beskrive de mest anvendte analysemetodene som benyttes for vurdering av fôr i husdyrproduksjon
- forstå fôrdeklarasjoner og kunne tolke analysebevis av fôr og fôrmidler fra et laboratorium
- Kunne forstå prinsippene for fôrmiddelvurdering og bestemmelse av næringsbehov hos drøvtyggere
Ferdigheter
Studenten kan vurdere om grovfôrmidler er egnet til drøvtyggere med bakgrunn i type grovfôr, grovfôrets kjemiske innhold, grovfôrets fordøyelighet og omsetting av næringsstoff hos drøvtyggere.
Generell kompetanse
Studenten skal ved avslutning av emnet ha oversikt over grovfôrets rolle i norske husdyrproduksjoner og kjenne til og kunne diskutere samfunnsmessige og politiske sider (miljøspørsmål etc.) ved grovfôrdyrkinga og grovfôrbaserte husdyrproduksjoner.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Overlapp