HFE205 Grovfôr og drøvtyggerernæring

Studiepoeng:10

Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap

Emneansvarlig:Ingjerd Dønnem

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Norsk

Antall plasser:Nei

Frekvens:Årlig

Forventet arbeidsmengde:250 timer

Undervisnings- og vurderingsperiode:HØST

Om dette emnet

Innholdet i emnet kan deles i følgende hovedtemaer:

  • Omfanget av grovfôrproduksjonen i Norge i dag, og hvordan utviklingen har vært over tid.
  • Egenskaper for de viktigste gras og engbelgvekstene og ettårige vekster til grønnfôr.
  • Prinsipper ved dyrking av grovfôr (inkludert forhold knyttet til jord, jordarbeiding og klimatilpasninger).
  • De viktigste faktorene som virker inn på næringsinnhold, fôrverdi og opptak av grovfôret.
  • Prinsipper og metoder for høsting av grovfôr.
  • Prinsipper og metoder for konservering av grovfôr.
  • Tilpasninger for å oppnå god avling og god fôrkvalitet som grunnlag for bærekraftig. matproduksjon basert på drøvtyggere.
  • Fordøyelse og omsetting av næringsstoff til drøvtyggere.
  • Fôrmiddelvurdering til drøvtyggere: energi- og proteinvurdering.
  • Kjemisk analyse for bestemmelse av næringsinnhold og energi i fôr​.

Det vil bli omtrent lik fordeling mellom grovfôrrelaterte tema og drøvtyggerernæring.

Dette lærer du

Kunnskap

Ved fullført emne skal studenten

  • kunne beskrive egenskaper hos de viktigste eng- og beitevekstene, prinsipper for dyrking av grovfôr, og forstå hvordan dyrkingsteknikk kan påvirke kjemisk sammensetning og fôrverdi.
  • kjenne til omfang og betydning av de viktigste grovfôrmidlene
  • kunne forklare sentrale faktorer som virker på innhold av næringsstoffer, næringsverdi og fôropptak av grovfôr.
  • kunne beskrive prinsipper og metoder for høsting og konservering av grovfôr.
  • kunne beskrive de mest anvendte analysemetodene som benyttes for vurdering av fôr i husdyrproduksjon
  • forstå fôrdeklarasjoner og kunne tolke analysebevis av fôr og fôrmidler fra et laboratorium
  • Kunne forstå prinsippene for fôrmiddelvurdering og bestemmelse av næringsbehov hos drøvtyggere

Ferdigheter

Studenten kan vurdere om grovfôrmidler er egnet til drøvtyggere med bakgrunn i type grovfôr, grovfôrets kjemiske innhold, grovfôrets fordøyelighet og omsetting av næringsstoff hos drøvtyggere.

Generell kompetanse

Studenten skal ved avslutning av emnet ha oversikt over grovfôrets rolle i norske husdyrproduksjoner og kjenne til og kunne diskutere samfunnsmessige og politiske sider (miljøspørsmål etc.) ved grovfôrdyrkinga og grovfôrbaserte husdyrproduksjoner.

  • Forelesninger, øvinger med utarbeidelse av rapport, gruppearbeid med presentasjon, labarbeid, utferd
  • Canvas m.m
  • Det vil bli utarbeidet en spesifikk litteraturliste for kurset. Hovedlitteraturen vil være hentet fra McDonald et al., 2011 (7. utgave) og Sjaastad et al., 2016 (3. utgave). I tillegg vil en del litteratur om grovfôr bli delt ut, eller tipset om.
  • HFX132 og HFE200
  • Skriftlig eksamen, A-F
  • Sensor bidrar i utforming av eksamensoppgaver og sensurerer et utvalg av besvarelsene.
  • Øvinger med innlevert rapport, deltakelse i gruppearbeid, deltakelse på utferder og gjesteforelesninger. Deltagelse på lab.
  • Det blir noe overlapp med emnet PJH212, men det gis ingen studiepoengreduksjon.
  • Bokstavkarakterer