ECN330 Økonomisk integrasjon og internasjonal handel

Studiepoeng:10

Ansvarlig fakultet:Handelshøyskolen

Emneansvarlig:Roberto J. Garcia

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Engelsk

Frekvens:Årlig

Forventet arbeidsmengde:250 timer

Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen.

Om dette emnet

Forelesningene og øvingene er utformet for å gi en praktisk forståelse av økonomisk integrasjon (som utviklet av EU) og det multilaterale handelssystemet i WTO som institusjonelle plattformer for å studere globalisering. Globalisering, definert fra et økonomisk perspektiv, er intenasjonal handel av varer og tjenester og mobilitet av kapital og abreidskraft over landegrensene. Emnet gir en omfattende oversikt over behandlingen av handelspolitikk (import/eksportavgifter, subsidier og kvoter) og innenlands forskrifter (sanitary and phytosanitary measures, technical barriers to trade, subsidies and agricultural programs, intellectual property rights and protection, etc.) som har handelspolitisk ekvivalens.

Emnet har direkte relevans for utviklingsstudier, råvaremarkedsanalyse, landbruks- og matvaremarkeder og internasjonal virksomhet gennom sitt fokus på politikk som påvirker handel og grenseoverskidende bevegelsen av kapital og arbeidskraft.

En fullstendig beskrivelse av emnet, forelesningsplan, kursmateriell, øverser og tidligere eksamener er tilgjengelig på følgende nettside: arken.nmbu.no/~robega/ECN330.

Dette lærer du

Kunnskap:

  • En forståelse av de insitusjonelle forskjellene mellom økonomisk integrasjon og handelsliberalisering som plattformer for å styre gloabliseringen (handel med varer og tjensester, og intrnasjonale flyter av kapital og arbeidskraft);
  • En forståelse av hordan/når WTOs regler og prinsipper er basert på og i samsvar med økonisk teori, og hvordan disse reglene forsøker å finne en balanse mellom en regjerings rett til å regulere en grense for dens evne til å begrense handel (dvs. kostnadene if form av genser vor suverenitet og politisk rom);
  • En forståelse for hvordan handelspolitikk og nasjoale reguleringer er forskjellige for international handel med varer or levering av tjenester;
  • En forståelse for hvordan forretnnigsaktivitet og regulering av slik aktivitet kan bli påvirket av WTO-avtaler (WTO Agreements on Agriculture, Sanitary and Phytosanitary Measures, Technical Barriers to Trade, Subsidies and Countervailing Measres, etc.);
  • Et solid grunnlag for virkningene handelspolitikken har på handel (kvantitets og verdens prise) og den nasjonal økonomien (priser, forbuk og produksjon) og de handelspolitiske tilsvarende effektene nasjonale reguleringer kan ha.

Ferdigheter:

  • Kan utvikle enkle sektormodeller for å analysere ekvivalensen av handelspolitikk eller en nasjonal regulering med tanke på dens økonomiske, handelsmessige og velferdseffekter for landet og vurdere om politikken eller reguleringen er hensiktsmessig forå oppfylle de(n) uttalte politiske målsettingen(e);
  • Har evene til å vurdere og evaluere et lands handelspolitikk eller nasjonale reguleringer for samsvar med regler og forpliktelser some et medlemsland i WTO eller EU;
  • Har evnen til å relatere teoretiske begreper og den økonomiske betydnigen av reglene som ligger til grunn for WTO-avaler for å analysere de sentale trekk ve handelskonfliker mellom medelsland

Generell kompetanse:

  • Evnen til å arbeide i små grupper med problemsett knyttet til internasjoal handelspolitisk analyse for å diskutere innsikten i de numeriske resultatene og/eller graisk analyse;
  • Evnen til å jobbe effektivt som et team for å analysere de underliggende økonomiske implikasjonene av politikk for å engasjere seg i kritisk diskusjon om fordelene ved politikken eller nasjonal regulering;
  • Evnen til å multlig presentere (og individuelt forsvare) funnene fra et felleskrevet forskningsprosjekt om en internasonal handelstvist som kever reflekson over kilden til en tvist, måsettingen(e) for en politikk og økonomien bak relevante WTO-avtaler
  • Læringsaktiviteter

    Læringsaktiviteter inkluderer:

    1. Selvstudium: Det forventes at studentene leser det tildelte materialet for hver forelesning. Det vil være korte videosnutter av forelesninger og tips til å løse øvelser, presesntasjonsbilder og veiledninger for grafisk analyse.

    2. Forelesninger: Det skal avholdes 10-11 3 timers forelesningssamtaler intensivt i førse halvdel av semesteret. Forelesningsmateriell er direkte relatert til øvelsene (oppgavesett) og modeller som skal brukes til semesterprosjektet.

    3. Øvelser: 2-3 gruppearbeidsøverlser og spørsmål knyttet til problemstillingen. Deltakelse er obligatorisk. Hvis studenten ikke deltar på øvelsen, må oppgaven levers med svar på de relaterte spørsmålene.

    4. Semesterprosjekt: En skriftlig gurppearbeidsstudie (eller semesteroppgave) om detaljene i en handelskonflikt i WTO må sendes inn. Prosjektet krever anvendelse av kunnskapen som er oppnådd gjennom forelesninger og leseoppgaver ved å la studentene forstå målene for et lands politikk, analysere handelsimplkasjonene av denne politikken, og vufdere fordelene med arugmentene til partene so er involvert i handelskonflikten etter å ha veid mål mot bevis politikkens effekter.

    Semesterprosjektet er gruppearbeid på 2-3 studenter som i fellessap skal skrive en semesteroppgave eller casestudie av handelskonflikt. Et tidlig utkast til oppgaven må sendes inn før forelesningsperioden er avsluttet og presenteres for klassen. Utkastet vil bli gitt detaljert tilbakemelding for å oppgradere det endelige utkastet blir sendt inn på slutten av semestereret.

  • Læringsstøtte

    Emneansvarlig er tilgjengelig og har kontortid hvor studentene kan søke konsultasjoner. Hvis studenten ønsker å ha mer tilbakemelding på øvelser eller ønsker å følge opp temaer som ble gjennomgått i forelesninger, kan studentene kontakte emneansvarlig på e-post.

    Når forelesningene er over midtveis i semesteret, vil studentene jobbe med semesterprosjektet. Emneansvarlig vil være tilgjengelig for konsultasjoner og veiledning i løpet av tiden som er satt av til forelesninger. Emneansvarlig kan lese utkast til semesterprosjektet for å redigere og gi kommentarer. Etter innlevering av prosjektet skal hver gruppe få en skriftlig evaluering av oppgaven med generelle og konkrete kommentarer til kvaliteten på arbeidet.

  • Pensum

    Det nødvendige pensumet består av to lærebøker. Enhver utgave av bøker er akseptable.

    Hoekman og Kostecki, The Political Economy of the World Trading System

    Krugman, Obstfelt og Melitz, International Economics: Theory and Policy (Pearson Education Limited) eller Appleyard and Field, Intenational Economics (McGraw-Hill, Inc.)

    I tillegg er det avlesninger på nettet på: http//arken.nmbu.no/~robega/ECN330

  • Forutsatte forkunnskaper

    Emnet er utviklet for å være relevant for studenter innen økonomi og business administration, men er åpent for studenter utenfor Handelshøyskolen. Dette er et kjernekurs under spesialiseringen i International Business and Food Markets. På grunn av dets relevans for analyse av råvaremarkeder og matvaremarkeder, bør emnet også appellere til studenter innen utviklingsstudier og landbruk og matvitenskap.

    Studenter med noe bakgrunn fra næringsliv eller økonomi med mellomfag i mikroøkonomi (ECN210 Mikroøkonomi II - Konsument, produsent, marked og velferd) er kvalifisert. ECN230 International Trade, Policy and Development er svært relevant kurs, med det er ikke en forutsetning. Noen studenter har valgt å ta de to emnene i samme semester, med det er heller ikke nødvendig. Handelspolitiske analyser og konsepter gjennomgås.

  • Anbefalte forkunnskaper
    Solid bakgrunn i grunnleggende/mellomliggende mikroøkonomi er nyttig. Relevant teori som dekkes på bachelornivå (f.eks. handelsteori, politikk analyse og teori om de nest beste) blir forfrisket. Grunnleggende mikroøkonomiske konsepter som pris- og inntektselastisiteter, produsent- og forbrukeroverskudd, osv., anses som relevant.
  • Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen

    Mappevurdering bestående av:

    * endelig skriftlig utkast til semesteroppgaven (40%);

    * individuelt muntlig forsvar av semesteroppgaven (20%); og

    * muntlig eksamen (40%).

    Hvis semesteroppgaven ikke er bestått, må kurset tas på nytt. Det vil ikke være mulig å videreføre en semesteroppgave til neste år. Ingen kontemulighet.



  • Sensorordning
    En ekstern sensor vil kontrollere kvaliteten på pensum og spørsmål til muntlig eksamen. Den eksterne sensoren vil også evaluere oppgaven og være til stede for muntlig forsvare av oppgaven.
  • Obligatorisk aktivitet

    Alle obligatoriske aktiviteter skal godkjennes. Nødvendige aktiviteter inkluderer:

    1. Øvelser: Studente må delta i gruppearbeid på 2-3 oppgavesett og svare på spørsmål knyttet til løsningene. Øvelsene er planlagt i forelesningsplanen. Sor studenter som ikke deltar på øvingsøktene og velger å jobbe alene, kan løsningen på øvelsen og svar på relaterte spørsmålene sendes via e-post. Dersom en student har fått godkjennt øvingene sine er studenten ikke pålagt å gjøre dem om ved gjentakelse am emnet.

    2. Semesterprosjekt: oppgaven krever foreløpig innlevering og presentasjon for å sikre kvaliteten på arbeidet før det er ferdig. Et utkast til papieret må sendes inn før forelesningsperioden er over. Dette vil sikre at foreleseren har mulighet til å kommentere og gi detaljerte tilbakemeldinger. Utkastet til paperet vil også bli presentert i klassen som en gruppe for å forberede studentene på det endelige muntlige forsvaret av oppgaven.

    Dersom kurset ikke blir bestått, må studenten ta kurset på nytt fordi et nytt foreløpig utkast må sendes inn at instruktøren kan kommetere og gi detaljerte tilbakemeldinger på det.

  • Merknader
    Emnet vil blir undervist på engelsk. Innvekslingsstudenter kan ta kontakt med studieveiledere ved Handelshøyskolen (studieveileder-hh@nmbu.no) for å få vurdert om de kan få plass på emnet.
  • Undervisningstider
    30-33 timer forelesning, 6 timer pr. uke. inkludert øvingsessjoner.
  • Overlapp
    Det er en viss overlapping med ECN230 når det gjelder grunnleggende handelspolitisk analyse.
  • Opptakskrav
    Minimumskrav for opptak til høyere utdanning i Norge (generell studiekompetanse).