BUS313 Strategisk virksomhetsstyring
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Handelshøyskolen
Emneansvarlig:Sverre Ubisch
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde: 250 timer
Undervisnings- og vurderingsperiode:Høst
Om dette emnet
Emnet tar sikte på å gi dypere kunnskap om strategisk virksomhetsstyring og hva som skal til for at styringen i en virksomhet blir effektiv og tilfører verdi. Strategisk virksomhetsstyring har utviklet seg til å bli et av de viktigste virkemidlene for å sikre at bedriftens mål og strategier gjennomføres.
Emnet fokuserer på styringssystemer og -praksis herunder sammenhengen mellom strategiske målsettinger og adferd på ulike nivå i organisasjonen. Det gis en innføring i sentrale styringspraksiser som budsjettering, mål- og resultatstyring, interprising, regelstyring, samt insentiver og belønningssystemer. Videre fokuseres det på hvordan ulike styringspraksiser er egnet til å påvirke organisasjonens adferd og måloppnåelse.
Det legges vekt på å se de ulike delene av styringssystemet, styringspraksis, virksomhetens organisering samt ytre interessenter og rammebetingelser i sammenheng. Kurset sikter mot å utvikle en helhetlig forståelse for styringsutfordringer og de ulike mekanismene ledere rår over for å påvirke ytelse og prestasjoner. Emnet legger til grunn en bred teoretisk tilnærming med både økonomiske, psykologiske og sosiologiske perspektiver.
Dette lærer du
Kunnskap
Studenten
- Forstår hva som påvirker virksomheter i dag, og hvordan dette må hensyntas i måten vi planlegger, styrer og følger opp virksomheten.
- Har høy forståelse for de viktigste elementene i styring, ledelse, kontroll og oppfølging, ulike syn på dette og hvordan disse henger sammen.
- Har forståelse for teorier og metoder knyttet opp til vurdering og valg av styringssystemer, samt hvilke utfordringer man kan stilles overfor når strategier skal implementeres.
Ferdigheter
Studenten
- Kan vurdere hvilke styringssystemer og -praksiser som passer best i forhold til hva slags bedrift og kontekst det er snakk om og hvilke endringsdrivere som råder.
- Kan konkretisere og operasjonalisere virksomhetens mål og strategier og foreslå relevante styringsparametere og handlingsorienterte tiltak for nå virksomhetens mål.
- Kan analysere, sammenstille og presentere faktabasert og handlingskraftig styringsinformasjon basert på innsikt for løpende å kunne treffe bedre beslutninger.
- Kan sette strategiimplementering inn i kontekst, og foreslå tilnærmingsstrategier som kan anvendes for å lykkes.
Generell kompetanse
Studenten
- Er i stand til å stille kritiske spørsmål og bidra konstruktivt i forhold til strategiimplementering og styring og oppfølging av virksomheten.
- Kan bidra konstruktivt i flere situasjoner og i større deler av organisasjonen.
- Kan kommunisere med både spesialister og ikke-spesialister om sentrale temaer i emnet.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Opptakskrav