BIO341 Patogene mikroorganismer
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Sabina Leanti La Rosa
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk, norsk
Antall plasser:80
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:Forelesninger/kollokvier/øvinger: 42 timer. Litteraturoppgave: 40 timer. Selvstudium: 168 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Vårparallell.
Om dette emnet
Patogene mikroorganismer forårsaker betydelig sykdom og økonomiske tap over hele verden, og kjennskap til disse er viktig i bekjempelse av slik sykdom, i tråd med FNs bærkraftsmål om å sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder. Emnet vil gi en oversikt over sykdomsfremkallende mikroorganismer, med hovedvekt på dem som spres gjennom vann og mat:
- Biologi og patogenese.
- Forebyggende tiltak.
- Spredningsveier.
- Toksiner.
- Epidemiologi.
- Deteksjon og sporing av smittekilder med moderne molekylærbiologiske metoder.
Dette lærer du
KUNNSKAPER
- Kjenne de viktigste patogene bakterier, virus og parasitter (med hovedvekt på matvarepatogener), deres reservoar, smitteveier og symptomene de gir.
- Ha kjennskap til hvordan patogene forårsaker sykdom.
- Kjenne til viktige toksiner produsert av mikroorganismer.
FERDIGHETER
- Isolere og identifisere patogene bakterier i mat.
- Generere hypoteser om sannsynlige kilder til mikrobiologisk kontaminering av mat og vann.
- Bidra i oppklaring av smitteveier.
GENERELL KOMPETANSE
- Formidle kunnskap om patogener og deres smitteveier til ufaglærte.
- Bidra til tiltak for å redusere fare for smitte av patogener fra mat, vann, dyr og mennesker.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Om bruk av KI
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Overlapp
Opptakskrav