BIO292 Immunsystemet, mat og helse
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
Emneansvarlig:Siv Kjølsrud Bøhn
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk
Antall plasser:100
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:30 t forelesninger per semester. 60 t kollokvier/ gruppearbeid per semester. 210 t selvstudium per semester. Totalt 300 t.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen, .
Om dette emnet
Emnet gir en grundig innføring i immunsystemets oppbygging og virkemåte. Struktur, funksjon og regulering av det medfødte immunforsvaret og det adaptive immunforsvaret vil bli gjennomgått inkludert immunresponsen mot virus (som SARS-CoV2 viruset), bakterier, parasitter og kreftceller. Videre blir utviklingen av B-celler, T-celler, NK-celler og antigenpresenterende celler diskutert.
Det vil bli lagt stor vekt på å forstå mekanismene bak immunologisk toleranse og betydningen av tarmbakteriene for immunforsvaret. Dette vil være utgangspunkt for fordypning i spesielle forhold knyttet til slimhinnenes immunologi og biologi samt mekanismer for utvikling av matallergi og sykdommer knyttet til immunologisk intoleranse. Matens betydning for et effektivt infeksjonsforsvar, og immunforsvarets betydning for utvikling av livsstilssykdommer vil bli behandlet. Det samme gjelder funksjonelle egenskaper ved maten som går ut over de rent ernæringsmessige.
Relevant bærekraftsmål for emnet vil primært være FNs bærekraftsmål nummer 3: God helse.
Dette lærer du
Kunnskaper: Etter gjennomgått emne vil studentene ha fått grundig kunnskap om immunsystemets oppbygning og virkemåte.
Ferdigheter: Studentene vil kunne gjøre rede for hvordan immunsystemet håndterer infeksjoner og kreft. De vil også forstå mekanismer som fører til problemer knyttet til immunologisk toleranse, som cøliaki og andre hypersensitivitetsreaksjoner knyttet til mat slik som allergi. Videre vil studentene også kunne redegjøre for betydningen av kostholdet for sammensetningen av tarmens mikrobiota og forstå de helsemessige konsekvenser av samspillet mellom kostholdet og tarmbakteriene.
Generell kompetanse: Gjennom forelesninger og kollokvier med veiledning vil studentene få mulighet for å gjennomarbeide sentrale problemstillinger som er spesielt relevante i senere yrkesmessig kontakt med temaene.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Overlapp
Opptakskrav