Hopp til hovedinnhold
  1. Hjem
  • Kontakt oss
  • Bibliotek
  • NMBU-student
  • English site
  • Logg inn
  • Studier
  • Forskning
  • Om NMBU
Meny
Finn ansatte     Nynorsk versjon English version
Siv Borghild Skeie
  • Professor
    • Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
+4767232552
siv.skeie@nmbu.no
Picture of Siv Borghild Skeie


Rediger min side

My research area is milk quality, dairy production and quality of dairy products. I have been particularly interested in cheese ripening and the influence of the microorganisms present in the cheese and their role during cheese ripening. This has also lead us to study the microbiota in milk and the new seqencing techniques has given us new exiting tools to study the development of the microbiota.

Other areas of research are:

  • The influence of cow feed and different genetic variants of caseins on the production and quality of milk, fermented milk and cheese. 
  • The use of membrane filtration in prosessing of milk and cheese.
  • Arbeidsområder
    • Milk quality
    • Cheese ripening
    • Microfiltration
    • Casein genetic variants
    • Milk microbiota
  • Publikasjoner
    Mine publikasjoner i Cristin

    Jørgensen, C. E., R. K. Abrahamsen, E.-O. Rukke, T. K. Hoffmann, A.-G. Johansen, and S. B. Skeie. (2019). Processing of high-protein yoghurt–A review. International Dairy Journal. 88:42-59.

    Skeie, S. B., M. Håland, I. M. Thorsen, J. Narvhus, and D. Porcellato. (2019). Bulk tank raw milk microbiota differs within and between farms: A moving goalpost challenging quality control. Journal of Dairy Science, 102(3):1959-1971.

    Ketto, I. A., Øyaas, J., Ådnøy, T., Johansen, A.-G., Schüller, R. B., Narvhus, J., & Skeie, S. B. (2018). The influence of milk protein genetic polymorphism on the physical properties of cultured milk. International Dairy Journal, 78, 130-137.

    Porcellato, D., Narvhus, J., & Skeie, S. B. (2016). Detection and quantification of Bacillus cereus group in milk by droplet digital PCR. Journal of Microbiological Methods, 127, 1-6.

  • Undervisning

    MVI273 Melk og melkebehandling

    MVI383A Meieriteknologi

    MVI386 Praktisk Meieriteknologi

    MVI100 Introduksjon til matvitenskap og ernæring

  • Forskning & prosjekt

    Prosjekter

    The udder microbiota in dairy cows: importance for animal health and welfare, mastitis and milk quality (JurFrisk)
    We study the udder microbiota in Norwegian cows - of utter importance to Norwegian milk production and the dairy industry. We aim to determine the role the udder microbiota plays in protecting cows from diseases such as mastitis.

    Effects of lipids’ composition and structure in meat and dairy foods on digestibility and low-grade inflammation in cells, animals and humans (LipidInflammaGenes)
    LipidInflammaGenes will study triacylglycerols from Norwegian animal products, exploring effects on genes, inflammation and hunger/satiety hormones, by which these products may affect risk factors of CVD and satiety.

    Karakterisering og videreforedling av konsentrerte melkefraksjoner
    Fraksjonering av kumelk innebærer framstilling av en kaseinrik og en myseproteinrik fraksjon, der konsentratet vil være den kaseinrike fraksjonen. Konsentratet vil således ha en vesentlig høyere proteinkonsentrasjon enn vanlig melk, og samtidig vil andelen myseprotein være betydelig lavere som følge av filtreringen.

    Forskningsområder

NMBU

  • Om NMBU
  • Studier
  • Forskning
  • Samarbeid
  • Sidekart
  • Personvern

Snarveier

  • Finn en ansatt
  • Beredskap / Vakt
  • Visuell profil
  • Bibliotek
  • Nyhetsbrev
  • Ledige stillinger

For studenter

  • Emnesøk
  • Canvas
  • Studenttinget
  • Studentweb
  • Studentliv
  • SiÅs

For forskere

  • Finansiering
  • Utdanning
  • EUs rammeprogram
  • Rådgivning og juss
  • Forske i utlandet

For ansatte

  • Verktøy og tjenester
  • Læringssenteret
  • Interne nettsider
  • Kompetanse
  • Webmail

For media

  • Aktuelt
  • Pressemeldinger PhD
  • Ekspertlister
  • Presserom
  • Offentlig journal
  • Byggeprosjekter

NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Kontakt oss

Telefon 67 23 00 00

Faks 67 23 06 91

E-post post@nmbu.no

Mer kontaktinfo

Besøk oss

Campus Ås

Universitetstunet 3

1433 Ås

Kart: Mazemap / (pdf)

Campus Adamstuen

Ullevålsveien 72

0454 Oslo

Kart (pdf)

Følg oss
Facebook
Twitter
Instagram