HFX255 Melk og kjøttproduksjon på storfe

Studiepoeng:15

Ansvarlig fakultet:Fakultet for biovitenskap

Emneansvarlig:Margrete Eknæs

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Norsk

Antall plasser:Ved mindre enn 10 påmeldte blir kurset ikke gitt.

Frekvens:Årlig

Forventet arbeidsmengde:375 timer

Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i januarblokka og fortsetter inn i vårparallellen med samlet vurdering ved avslutning av emnet.

Om dette emnet

Kurset tar for seg kjøtt- og melkeproduksjon på storfe under norske forhold med fokus på faktorer som påvirker mengde og kvalitet av mjølk og kjøtt, oppstalling og mekanisering samt økonomi, bærekraft og ressursbruk.

Kurset består av følgende delemner:

a) Omfang, struktur og økonomisk betydning av mjølk- og kjøttproduksjonen på storfe i Norge

b) Mjølkesyntesen og forhold som påvirker mjølkeytelse og kjemisk sammensetning av mjølk

c) Mjølkekvalitet og kriterier for kvalitet

d) Jurhelse og fruktbarhet

e) Fôringsrelaterte sykdommer som indigestioner, hypokalsemi, hypomagnesemi, ketose og sykdommer relatert til mangel og forgiftning av mikromineraler.

f) Vekst og utvikling av slaktedyret

g) Slakte- og kjøttkvalitet

h) Fôrgrunnlaget, fôrmiddelvurdering og næringsbehov i mjølk- og kjøttproduksjonen

i) De viktigste faktorene som virker inn på fôropptak, fôrutnyttelse og regulering og prinsipper/strategier for fôring i mjølk- og kjøttproduksjonen

j) Prinsippene for fôrplanlegging og fôroptimalisering herunder økonomi i storfeproduksjonen

k) Fôring og stell gjennom en drektighets-laktasjonssyklus

l) Bygninger og mekanisering i mjølk- og kjøttproduksjonen

m) Krav til dyrevelferd

Øvingsoppgave knyttet til faktiske gårdsbruk med melk- og kjøttproduksjon. Studentene skal med utgangspunkt i gitte opplysninger om driften, komme med forslag til nytt driftsopplegg. Studentene skal også løse oppgaver knyttet til fôringsrelaterte sjukdommer og produksjonssvikt. God løsning på oppgavene krever tverrfaglighet og analytisk evne.

Dette lærer du

Være i stand til å analysere og foreslå løsninger for relevante tverrfaglige problemstillinger relatert til fôring, oppstalling, helse, fruktbarhet, produktkvalitet og økonomi på besetningsnivå.

Kunne anvende fôrplanleggingsverktøy som 'Optifôr' for å optimalisere fôring i en gitt besetning

Beherske bruken av analyse- og planleggingsverktøy for å forebygge produksjonslidelser og produksjonssvikt.

  • Læringsaktiviteter

    Forelesninger, gruppearbeid, problembasert læring, selvstendig øvingsoppgave og ekskursjoner.

    Formålet med øvingsoppgavene er å knytte teoretiske og praktiske problemstillinger sammen.

  • Læringsstøtte
    Studentene vil bli fulgt opp gjennom plenumsdiskusjoner eller gruppevis gjennomgang av øvingsoppgavene.
  • Pensum
    En oversikt over aktuell litteratur vil bli presentert ved undervisningsstart.
  • Forutsatte forkunnskaper
    HFX132, HFX201, HFE200
  • Anbefalte forkunnskaper
    HFX133, HFA200, HET201, HFE205, HFE202
  • Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen

    Mappevurdering

    - Gruppeoppgave

    - Individuell muntlig eksamen

    Karakterregel: Bokstavkarakterer



  • Om bruk av KI
  • Sensorordning
    Individuell muntlig eksamen med intern sensor.
  • Obligatorisk aktivitet

    Obligatorisk frammøte første undervisningsdag.

    Innlevering og diskusjon av gruppeoppgaver er obligatorisk aktivitet. Samtlige gruppeoppgaver må være godkjente for å kunne gå opp til eksamen.

  • Merknader
    Kurset undervises på norsk.
  • Undervisningstider

    Strukturerte aktiviteter (forelesninger, øvinger, utferder): 160 timer

    Egeninnsats (oppgaveløsning, kollokvier): 215 timer

  • Opptakskrav
    Realfag