Samfunnet på Ås

– Skal jeg vise deg rundt?
Hedda Mejlænder-Larsen, leder for Studentsamfunnet på Ås, møter oss i andre etasje i Samfunnsbygningen. Fra Aud-Max, en stor sal som stort sett brukes til forelesninger, viser hun veien gjennom smale ganger, forbi flere scener, og ned til en kjellerbar (Bodegaen) med langbord og benker. På de gule veggene henger logoene til flere av studentforeningene på Ås.

– Dette var tidligere en gammel potetkjeller. Nå har vi festkveld her på onsdager og fredager. Det blir god stemning – og stort sett alltid allsang, forteller hun.

Konserter, fester, debatter og nye venner. Noe av det beste med studietiden skjer på Samfunnet, mener Hedda Mejlænder-Larsen.

-Hedda Mejlænder-Larsen


Resten av bygget huser nok en bar og nattklubb, flere store scener som akkurat nå bærer preg av revyer som forbereder seg til premiere, og en kafé kalt klubben, der studenter slapper av med kaffe og brettspill.

– Det er et levende hus. Det er stort sett alltid folk her, og alltid noe som skjer.


Lønnsomt medlemskap
Ås-studenter mener selv at de skaper Norges beste og mest kreative studiemiljø. Og Studentsamfunnet – som både er navnet på studentenes egen organisasjon og på den fredede bygningen de holder til i – er rammen rundt det meste av det som skjer.


Samfunnet ligger sentralt plassert på Campus, og kan best beskrives som en blanding av konserthus, bar, kulturhus og samfunnshus. Det drives av studenter på frivillig basis, og har om lag 2000 medlemmer.


Hedda Mejlænder-Larsen studerer industriell økonomi på fjerde året. Da hun ble student ved NMBU, var det å bli medlem av samfunnet noe av det første hun gjorde.

– Det var mest fordi det lønte seg. Det koster 300 kroner å være medlem i et år, men du får rabatt på øl og på arrangementer. Så pengene er raskt spart inn, smiler hun.


Ufattelig gøy
Som medlem av samfunnet forplikter du deg til å stille på samfunnstjeneste minst en ganger per semester. Det betyr at du jobber frivillig på et av samfunnets arrangementer – for eksempel ved å jobbe i baren, eller være dørvakt.

– Det er ufattelig gøy å være medlem av Samfunnet. Vi liker å skryte av at det er her du virkelig blir kjent – og du blir kjent med folk som går på et annet studieprogram enn deg. Her får du venner du har med deg livet ut, sier Mejlænder-Larsen.


Hun oppfordrer nye studenter på NMBU til å kaste seg ut i studentlivet fra start.


– Bli med! Det er masse muligheter til å finne på ting. På Samfunnet er det et veldig inkluderende miljø, som tar godt vare på nye. Og du får minner for livet.

Foto av Tord Kristian F. Andersen (portrett), Magnhild Hummel (Bodegaen) og Vegard Høgi Olsen (Cover)

Finn ditt studieprogram her

Les mer om studielivet her