Ønsket seg en trygg arbeidsplass

Markus Antonsen søkte seg til akvakultur fordi han ønsket seg en trygg arbeidsplass. Nå skriver han masteroppgave ved NMBU om havbasert lakseoppdrett, i samarbeid med Aker Solutions.

— Det skjer så mye i lakseoppdrettsnæringen nå. Kapasiteten i fjordene er brukt opp, så vi må finne nye måter å produsere på for ikke å overbelaste miljøet, forteller Markus.

Vil utvide horisonten i lakseoppdrett

Markus valgte masterprogrammet i akvakultur på NMBU på grunn av det verdensledende forskningsmiljøet på landbasert oppdrett. Etter å ha lært mer om landbasert oppdrett og utfordringene som finnes der, drømmer Markus nå om å kunne flytte oppdrettsnæringen til havs.

— Mange sier det ikke er mulig, men jeg har lyst til å utvide horisonten litt. Jeg mener det er mulig å få til, nå som teknologien har blitt så god, sier han.

Han har ambisjoner om å bli fiskeri- og havminister, mest fordi han ønsker å ha noe å strekke seg etter.

— Det jeg ønsker mest er å bli en sterk ressurs der jeg jobber. Hvis folk har et problem, kan de sende det til meg og tenke at Markus fikser dette.

— Hva liker du best ved masterprogrammet i akvakultur?

— Det er så upløyd mark. Det er så mye uvisst og så mye du kan forske på. Næringen har et enormt potensial, som enda ikke har blitt utnyttet skikkelig. Akvakultur handler jo ikke bare om fisk. Det er oppdrett av akvatiske organismer som tang, tare, reke og hummer og alt som lever i havet, forteller han.

Han synes det er imponerende at NMBU stiller så sterkt i et lite miljø, og at mye av fagmiljøet utover universitetet er samlet rundt campus.

— Det er gøy å lese forskningsartikler eller se på debatter, og plutselig ser du en av foreleserne dine der, eller en du har møtt på laben, sier han.

Masteroppgave med Aker Solutions

Marius synes det er givende og spennende å skrive masteroppgave i samarbeid med Aker Solutions.

— Det er fint å ha et så stort selskap i ryggen og at de tror på meg. Det er spennende å skrive om noe ingen har skrevet om før meg. Jeg kan faktisk bli en av landets fremste eksperter på dette området, og det er utrolig motiverende.

—  Hva vil du si til de som vurderer å søke seg til NMBU?

— Gjør det! Jeg søkte meg hit først og fremst på grunn av det faglige – og det med god grunn. Men det er det sosiale som får meg til å trives så godt. Det er så mange kjekke og fine folk her, og alle har åpne armer. Du vil alltid ha noen å være sammen med, sier han.