Miljøperspektivet

Foran Simens

Nysgjerrighet og engasjement sikret Melissa Helen Bjerke (23) ettertraktet jobberfaring i konkurranse med over 100 søkere.

– Jeg ville ha en jobb med mening. En jobb der miljø og bærekraft går hånd i hånd med økonomi og forretningsutvikling. Det får jeg her, sier økonomistudenten fra Søgne.

I Siemens får hun bidra til bedre og grønnere løsninger. For dem var hun nok et bevis på at Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) skaper smarte hoder.

Trakk det lengste strået

Melissa Helen Bjerke begynte på siviløkonomistudiene for fire år siden. Mastergraden ved NMBU tar hun med spesialisering innen strategisk ledelse, med vekt på miljø- og bærekraftfag.

For ett år siden søkte hun på et internship innen forretningsutvikling i Siemens Mobility. Det passet midt i blinken for hennes profil, og hun trakk det lengste strået.

– I Siemens bruker vi omfattende testing for å sile de beste kandidatene. Melissa bringer dessuten med seg en relevant utdannelse, riktige egenskaper og et tankesett som appellerer til oss. Hun har imponert oss. Vi merker oss at det kommer mye smarte folk fra NMBU, sier Ola Stenbro, HR Business Partner i Siemens Mobility.

Ola Stenbro er HR Business Partner i Siemens Mobility. Han er sentral i utvelgelsen og oppfølgingen av internships. Under tiden som arbeidende student i selskapet, har Melissa Helen Bjerke imponert ham. Foto: Benjamin A. Ward

Med blikket rettet mot bedre løsninger

På Linderud i Oslo skinner solen på det moderne miljøbygget som utgjør hovedkontoret til Siemens Norge. Her har Melissa Helen Bjerke arbeidsplassen sin et par dager i uken. Her får hun bruke både utdannelsen og engasjementet sitt, nærmest med frie tøyler.

– Jeg opplever stor tillitt og oppfordres til å være nysgjerrig, stille spørsmål og tenke nytt. Arbeidsoppgavene spenner over flere avdelinger og gir meg god innsikt både i organisasjonen og i transportsektoren, sier Melissa.

Ukentlig er hun involvert i prosjekter som skal gi bedre, grønnere og mer effektive transportløsninger i fremtiden – både nasjonalt og internasjonalt.

– I disse dager jobber jeg med visualisering og presentasjoner til et anbud innen utvikling av nytt signalsystem for t-banen i Oslo. Jeg er også involvert i bedriftens miljøsertifisering. Her kan jeg bruke relevant kunnskap fra studiene i praksis.

Trenger nye tanker

Ola Stenbro er sentral i utvelgelsen av kandidater til internships i Siemens Mobility hvert år. Søknadene strømmer inn fra studenter over hele landet. 

Bedriften ser etter de som lærer fort, evner å bygge relasjoner, har lederpotensial og meninger om hvordan en kan påvirke fremtiden.

– Det å ha studenter i arbeidsmiljøet er en bevisst strategi. Siemens Mobility har et faglig tungt miljø og vi ønsker friske øyne og nye tanker som bidrar til å løse konkrete oppgaver og samtidig kan utvikle oss, forteller den erfarne HR-lederen.

Hadde mange baller i luften

Melissa tråkket sine første barneår på Fetsund på Romerike før ferden gikk sørover til Søgne, en liten kystkommune mellom Mandal og Kristiansand.

Gjennom hele studietiden har hun valgt å engasjere seg i ulike verv, som næringslivsutvalg, linjeforening, universitetets sosiale medier-team og som UKA-funksjonær. Det angrer hun ikke på, selv om det til tider ble vel hektisk.

– Det var givende og ga relevant erfaring. Vi arrangerte både karriere- og næringslivsdager, seminarer og sosiale sammenkomster. Jeg spiller også håndball gjennom studentidretten, sier Melissa.

Involverer studentene i det meste

Gro Ladegård er dekan ved Handelshøyskolen, NMBU. Hun leder en moderne handelshøyskole som kobler økonomisk tenkning med bærekraft som styrende prinsipp.

– Vi er en liten handelshøyskole på et veldig interessant universitet. Her plukker studentene fra en fullverdig meny med interesse- og fagområder som er relevante for fremtiden, sier Ladegård.

Tidlig på 2000-tallet besluttet studiestedet å gå inn på den nasjonale og internasjonale standarden for siviløkonomutdanningen.

– Vi bestemte oss for å være litt mindre spesielle, og kan i dag måles mot hvem som helst i dette landskapet. Alle hjelper hverandre, det er tett kontakt mellom lærere og studenter og vi involverer studentene i det meste, sier dekanen.

Får klokskap med på veien

Dekanen opplever at studentene utvikler en evne til å «tenke sjæl og mene».

– Det skjer noe med dem. De får gode holdninger og klokskap med på veien. NMBU-studentene er engasjerte, nysgjerrige og ydmyke, egenskaper som arbeidsgivere verdsetter og etterspør.

Melissa Helen Bjerke har fått den viktige foten innenfor arbeidslivet. Hun vet å benytte muligheten godt.

– Nå vil jeg lære mest mulig og gjøre en bra jobb. Karriere er viktig, men det viktigste for meg er å ha en meningsfull jobb som fremmer en bærekraftig utvikling. Jeg brenner for det samfunnsansvaret.