Den unike NMBU-bobla

NMBU er blant de universitetene i Norge som har landets mest fornøyde studenter. Men hvordan er det egentlig å studere i Ås?

Vi har tatt en prat med en av våre studenter for å finne svarene fra innsiden. Kristine Høy er på sitt siste år av en femårig mastergrad i matvitenskap. Hun har vært en aktiv student siden dag én, og kan dermed si litt om hva som gjør NMBU til et unikt studiested.

Tett på det meste
Selv om Ås ikke er det største studiestedet i Norge, har du likevel mulighet til å få et stort nettverk, forteller Kristine.


– Du møter folk over alt - det er veldig hyggelig, sier hun, og fortsetter:


– Det er lett å strukturere hverdagen, fordi du ikke trenger å gå så langt til ulike steder eller planlegge dagene så nøye. Du kan spontant bli med på ting. Jeg mener det forsterker den følelsen av frihet som veldig mange ønsker når de skal bli student.

Det Kristine først og fremst synes er unikt med NMBU, er de engasjerte studentene.
– Ås er et fryktelig lite sted. Det er ikke akkurat mye som skjer her, utenom det studentene ordner til selv. Men det er til gjengjeld helt sinnsykt mye, sier hun.


– Folk er så kreative, og det er noe å finne på absolutt hele tiden. Og det skal veldig lite til for å bli en del av det.


Hva kan foreleserne gi deg?
Som student ved Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap har Kristine satt pris på den tette kontakten mellom studenter og forelesere.


– Vi har mange laboratoriefag hvor vi jobber i små grupper, med kanskje bare tre medstudenter. Da har du alltid noen tilgjengelig hvis du må spørre om hjelp. Det gjør at du får veldig mye kontakt med foreleseren, sier Kristine.


– Foreleserne vet hvem du er, og stopper ofte opp for å prate med deg i gangen. I tillegg husker de deg selv om du ikke har deres fag lenger. Det er sykt hyggelig, legger hun til.
Kristine forteller at de også får mulighet til å bli kjent med de ulike forskningsgruppene gjennom fagene og foreleserne sine, og får snakket med dem om spennende forskningsprosjekter.

Skaper NMBU ettertraktede studenter?
– Jeg føler absolutt det, sier Kristine.
Hun forteller at NMBU jobber mye med å få næringslivet i kontakt med studentene, og motsatt. Det er ofte bedrifter som kommer på besøk til campus, og hennes eget fakultet har vært spesielt flinke til å introdusere dem for ulike bedrifter de kan jobbe i gjennom studietiden.


– Jeg har vært på masse bedriftsbesøk gjennom ulike fag, noe jeg synes er superbra, avslutter hun.
Har utnyttet tiden godt


– Studiet har introdusert oss for hele fagfeltet - og det er mye å velge mellom. Dagene vi har hatt gjør at jeg nå sitter igjen med et solid innblikk i hva jeg kan jobbe videre med. Kristine mener hun har klart å optimalisere sin studietid både faglig og sosialt, og synes ikke at hun har noe ugjort.


– Jeg kommer aldri til å se tilbake på studiet å tenke at jeg skulle gjort mer, fordi jeg har ikke hatt tid til å gjøre mer. Jeg har virkelig utnyttet tiden.


Tips til nye studenter for å best mulig utnytte sin studietid
– Ikke vær redd for å prøve nye ting! Om det er snakk om å få en hobby på egenhånd, ta seg et verv eller bli med på en idrett. Vær en del av en gruppe. Studiehverdagen kan bli ensom hvis du bare gjør skole, og det er masse muligheter utenom. Du må ikke være redd for å oppsøke aktiviteter og tåle å være ny på ting - det vil jeg si er mitt aller beste tips, sier Kristine.