Rutine for årlig programevaluering og kontroll

Dekanene er ansvarlige for studieprogrammene, og dermed for evaluering, kontroll, rapportering av resultater og oppfølging av eventuelle avvik.

Rutinens formål

Formålet med rutinen er å legge til rette for kontinuerlig og systematisk forbedring av programmene ved NMBU. Den årlige evalueringen skal bidra til at programmets læringsmål er oppdaterte og relevante og at emnene i programmet er utformet med læringsaktiviteter og evalueringsformer slik at studentene oppnår studiets læringsutbytter. Evalueringen skal også bidra til at programmet har en plass i NMBUs samfunnsoppdrag og har relevans for arbeidsmarked og samfunn generelt.

Den årlige evalueringen er det viktigste grunnlaget for vurdering av tiltak/endringer. På bakgrunn av evalueringen vurderes behov for periodisk evaluering. Til sammen skal evalueringene gi et tilstrekkelig faglig, pedagogisk og strategisk beslutningsgrunnlag om utviklingstiltak og oppretting/nedlegging av program.

Rutinen skal også bidra til at det kontrolleres at alle NMBUs program tilfredsstiller alle krav som settes til dem, nasjonalt og ved NMBU.

Dokumenter og lenker

Maler for programrapport og fakultetets kvalitetsrapport er tilgjengelige i Teams-rommet for fakultetets kvalitetsrapportering

Side med lenker til grunnlagsdata og aktuelle undersøkelser og rapporter

Del 1 - Årlig programevaluering

  • På vegne av prorektor for utdanning sender studiedirektøren en bestilling av fakultetets årlige kvalitetsrapportering medio mai. Fakultetenes kvalitetsrapportering omfatter de årlige programrapportene og en overordnet fakultetsrapport.

    Fristen framgår av bestillingen og er vanligvis 1. oktober, med mulighet for å supplere med informasjon om inntakskvalitet og opptakstall fram til 10. oktober. Se oversikten «Noen sentrale milepæler i utdanningskvalitetsprosessene» for konkrete datoer for inneværende år.

  • Organiseringen av den årlige gjennomføringen og oppfølgingen av programevalueringen springer ut av organiseringen rundt programmene som fakultetene har valgt.

    Program(råds)leder koordinerer og samordner utviklingsarbeidet rundt programmet. Han/hun ansvar for å vurdere programmet og foreslå en handlingsplan i samarbeid med programråd eller andre viktige bidragsytere. Vurderingene nedfelles i programrapporten. Program(råds)leder koordinerer også oppfølgning av handlingsplanen.

    Den årlige programevalueringen er en egenevaluering og er en del av den løpende faglige og pedagogiske utviklingen av programmet. De programansvarlige skal gjennomgå og vurdere programmet og har gjennom denne prosessen mulighet til å justere programmet.

    Malen for programrapporten skal brukes. Den legger opp til en kortfattet og standardisert rapport. Malen er tilgjengelig i Teams-rommet for fakultetets kvalitetsrapportering. Der fins også noen aktuelle ressurser for arbeidet.

    Programmet skal evalueres i forhold til:

    • kriteriene i Krav til gradsprogram eller Krav til ikke-gradsgivende program på 60 studiepoeng eller mer
    • NMBUs visjon, strategi og læringsfilosofi
    • NMBUs kvalitetsområder og vedtatte nøkkeltall for hvert område

    Kvalitetsområdene

    Kvaliteten i programmene skal vurderes innen alle NMBUs kvalitetsområder. De vedtatte nøkkeltallene for hvert av de seks områdene bør være utgangspunkt for vurderingen. Ut over dette vurderer fakultetene selv hvilke datakilder som brukes og hva som vektlegges, da det kan være variasjoner fra program til program og fra år til år. Nøkkeltallene bør gjerne gjengis i rapporten, men vurderingene av grunnlagsdata/resultater bør vektlegges.

    For ikke-gradsgivende program bemerkes det at fakultetet ikke kan basere vurderingene på samme type tallgrunnlag som for gradsgivende program siden det ikke er tilgjengelige data for alle nøkkeltall. Her oppfordres fakultetene til å se om de kan finne andre data, for eksempel fra emneevalueringer eller gjennom egne studentundersøkelser etc.

    Studentmedvirkning

    Det skal være studentmedvirkning i årlig programevaluering. Det sikres ved den faste representasjonen av studenttillitsvalgte i programutvalg/-råd, studieutvalg og fakultetsstyre. Der det ikke er programutvalg/-råd, skal studentrådet sikre at studenter med forankring i programmet har vurdert rapporten. Andre egnede former for studentmedvirkning kan også brukes, for eksempel referansegrupper. Kilder som beskriver studentenes oppfatning av kvaliteten i studieprogrammet, for eksempel Studiebarometeret og egne/NMBUs/NIFUs kandidatundersøkelser, skal brukes hvis data er tilgjengelige for programmet.

  • Fakultetets studieutvalg drøfter og godkjenner programrapportene og sender dem til fakultetsstyret for endelig godkjenning.

  • Fakultetsstyret godkjenner programrapportene for alle program ved fakultetet.

  • Fakultetets kvalitetsrapport med programrapportene er dekanens melding til rektor om kvaliteten i fakultetets studieprogram. Dekanen utarbeider fakultetets kvalitetsrapport etter den sentrale malen. Malen er tilgjengelig i Teams-rommet for fakultetets kvalitetsrapportering. Der fins også noen aktuelle ressurser for arbeidet.

    Mer informasjon om fakultetets kvalitetsrapport. (LEGG INN LENKE)

  • Dekanen sender fakultetets kvalitetsrapport med programrapporter til studiedirektøren innen oppgitt frist, vanligvis 1. oktober, med mulighet for med mulighet for å supplere med informasjon om inntakskvalitet og opptakstall fram til 10. oktober.

  • Hver høst gjennomgår og drøfter NMBUs studieutvalg (NMBU-SU) programrapportene samlet. NMBU-SU anbefaler hvilke program som skal gjennomgå periodisk evaluering.

  • En viktig del av oppfølgningen av evalueringene er løpende tilbakemelding til studentene om resultater og eventuelle endringer.

Del 2 - Årlig kontroll av at studieprogram tilfredsstiller kvalitetskravene

  • Den årlige kontrollen med at alle NMBUs studieprogram følger alle krav gjennomføres om høsten i forbindelse med årlig programevaluering. Registrering av gjennomført kontroll gjøres i forbindelse med årlig studieprogramregistrering, vanligvis i november.

  • Dekanen er ansvarlig for at kontrollen gjennomføres, at resultatet rapporteres og at eventuelle avvik følges opp. Det er opp til fakultet hvordan den årlige kontrollen organiseres, men det anbefales at programrådene kobles på prosessen.

  • Kvalitetskravene fins i respektive veileder (se dokumentliste ovenfor). Det anbefales å bruke sjekklisten i veilederen for å få oversikt til kontrollen.

  • Registering av gjennomført kontroll gjøres i Felles studentsystem (FS) i forbindelse med den årlige studieprogramregistreringen, vanligvis i november.