Om prosjektet
Befolkningsvekst, klimaendringer og minkende naturressurser gjør at matsikkerhet og selvforsyning må prioriteres over hele verden. Norge har et nordisk klima, og mindre enn 3% av det totale arealet er dyrket mark. På grunn av disse begrensningene er nivået av importerte råvarer i kraftfôr til produksjonsdyr i Norge i gjennomsnitt rundt 40%, med et mye høyere tall (~ 90%) for proteinråvarer. Dette er ikke bærekraftig på lang sikt, og er i strid med norsk landbrukspolitikk som har som mål å øke nasjonal matproduksjon basert på norske ressurser. Norsk husdyrproduksjon står i en særstilling når det gjelder god dyrehelse, med få tilfeller av alvorlige smittsomme sykdommer. Import av råvarer til fôr medfører en økt risiko for å introdusere nye, uønskede sykdommer.
Det er derfor mange grunner til å øke bruken av lokale fôrråvarer, men høyt innhold av stivelse og lavt proteininnhold gjør at utnyttelsen av disse råvarene øker faren for metabolske sykdommer, spesielt sub-akutt vomacidose (SARA), som reduserer fôrutnyttelsen og påvirker dyrehelse og dyrevelferd, noe som igjen har negative konsekvenser for økonomien i produksjonen.
Nye teknologier og behandlingsmetoder som reduserer disse negative effektene kan øke andelen av norske råvarer i fôr til produksjonsdyr. Dette prosjektet vil undersøke effektene av å bruke en alkaliseringsteknologi på lokalprodusert korn i rasjoner til melkekyr for å bidra til å øke nasjonal matproduksjon basert på norske ressurser. En pilotstudie med bruk av alkalisk korn viste at det er mulig å øke mengden av norske ingredienser i kraftfôr til melkekyr fra 48% til 75% uten negative effekter på fordøyelighet eller vomfysiologi. Denne studien var imidlertid av begrenset omfang. Det planlagte prosjektet inkluderer omfattende studier ved bruk av både metabolisme- og produksjonforsøk og vil undersøke effektene av å bruke alkalisk korn i rasjoner til melkekyr på fysiologiske parametre og produksjonsresultater, samt estimere miljøeffekter ved å kvantifisere utslipp av klimagasser og nitrogen. I tillegg vil prosjektet undersøke helseparametre ved bruk av nye metoder (-omics), samt tilstrebe å identifisere ikke-invasive biomarkører for å kunne detektere dyr med SARA. Det vil også bli utført økonomiske beregninger som belyser eventuelle kostnadsforskjeller ved bruk av den nye råvaren sammenlignet med bruk av importerte råvarer som soya i kraftfôr til melkekyr.
Øke andelen av lokale fôrråvarer og fôreffektiviteten i rasjoner til storfe ved bruk av alkaliseringsteknologi for å bidra til å nå det nasjonale målet om økt matsikkerhet og selvforsyning - med et spesielt fokus på melkeproduksjon og dyrehelse samt næringsstoff- og klimagassutslipp.
AlkaNor er et samarbeidsprosjekt mellom lokale og internasjonale partnere ledet av NMBU.
Lokale partnere: Norgesfôr AS, Strand Unikorn AS, TINE SA
Internasjonale partnere: INRAe (Research for Agriculture, Food and Environment), France; FiveF Alka Ltd., United Kingdom
Publikasjoner
Inclusion of slow-release ammonia-treated barley in concentrates – feed intake and milk production
Poster at 74th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science (EAAP)
Temporally synchronized ruminal vs reticular fluid pH and short chain fatty acids in dairy cows
Poster at 74th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science (EAAP)
In Vitro Rumen Fermentation Characteristics, Estimated Utilizable Crude Protein and Metabolizable Energy Values of Grass Silages, Concentrate Feeds and Their Mixtures
Animals 2023 Published: 23 August 2023
Feed intake, milk yield and varaition in the reticulo-rumen pH with Norwegian Red dairy cows given access to concentrate feeds differing in the level of local ingredients
Masteroppgave ved NMBU