Om PEP-gruppen
Forskningsgruppen PEP består av vitenskapelig ansatte ved NMBUs fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap.
I tillegg til forskningsaktivitet, underviser gruppemedlemmene på bachelor- og masternivå, samt veileder masterstudenter og stipendiater.
PEP-gruppen jobber med produksjon, konstruksjon, karakterisering og anvendelse av proteiner og enzymer, i ulike sammenhenger, som for eksempel biomassebehandling, mikrobiell patogenisitet, mikrobiell økologi og vaksineutvikling.
Vår grunnleggende forskning kombineres med anvendt forskning og vi har mye samarbeid med industrien.
Grunnleggende forskning:
- Enzymologi
- Protein bioinformatikk
- Mikrobielle samfunn og metagenomanalyse
- Proteomikk
- Karbohydratanalyse
- Strukturbiologi
- Melkesyrebakterier
- Sykdomsbakterier
- Virulensfaktorer
Anvendt forskning:
- Biodrivstoff & Bioraffinering
- Bioprosessteknologi*
- Biogassproduksjon
- Karbohydratkjemi
- Anvendelse av terrestrisk og marinbiomasse
- Nye vaksiner
Nåværende forskningsaktiviteter inkluderer:
- Strukturfunksjonsstudier av biomassekonverterende enzymer og deres tilleggsproteiner og domener.
- Anvendt enzymologi og bioprosessering for å konvertere biomasse til nyttige produkter.
- Biomasse-degraderende mikrobielle samfunn; enzymoppdagelse.
- Genekspresjonssystemer, proteinsekresjon og overflateproteomikk i melkesyrebakterier.
- Oppdagelse og karakterisering av nye bakterielle virulensfaktorer.
- Utvikling av naturinspirerte nye katalysatorer
Vi samarbeider også i stor grad med industrien og med andre forskningsmiljøer på NMBU, spesielt
- Bioref-gruppen, ledet av Svein Horn
- Memo-gruppen (Microbial Ecology and Meta-Omics), ledet av Phil Pope