Besøk av Vedum - et retorisk show om politikk, økonomi og etikk 

Av Handelshøyskolen NMBU

Vedum på NMBU
Foto: Tommy Normann

- Dere skal være med å ta beslutninger for samfunnet de neste 20-30 årene, det kan være gjennom politikken eller en bedrift. Økonomi er et kjempespennende fag. Ikke les pensum bare for å lese, men nyt det, det er med å gi deg grunnlaget for viktige valg senere.

På tross av at dagen som finansminister starter allerede klokken fem, og han allerede hadde vært igjennom flere møter og pressekonferanse, var det en energisk minister som møtte NMBU-studentene. Ministeren ba økonomistudentene på NMBU om å tenke mindre på eksamen og mer på alt det spennende de kan bruke økonomifaget til og dermed være med på å forme utviklingen av Norge de neste tiårene.  

- Hva er viktig for Norge fremover? Hvilke prioriteringer og valg er sentrale for generasjoner fremover? Det er dette vi jobber med hele tiden, valgene vi tar skal være gode de neste 10-20-60 årene og vil være med å endre Norge, sier Trygve Slagsvold Vedum til studentene som fyller salen i hans økonomitime på NMBU.  

Grunnrenteskatt og etiske prioriteringer 

Vedum mener at beslutningen om å innføre grunnrenteskatt var et verdimessig korrekt valg som vil stå seg i historien. Han minnet om at Norge er ett av få land som har sikret nasjonen rikdom gjennom å forvalte våre naturressurser til nytte for hele samfunnet. Vi har tidligere sikret verdiene i vannkraft og i petroleumsnæringen, og det er riktig å gjøre det samme innen laks. Det at det ble mye bråk rundt grunnrenteskatt på laks mener finansministeren skyldes at det er sterke interesser involvert.  

- Dere MÅ lese om grunnrenteskatt. De fleste land som er rike på naturressurser har ikke blitt rike som nasjon, slik vi har, sa han engasjert til studentene. 

Økonomitime på NMBU 

Vedum fortalte kort om bakgrunnen til hvor vi står i dag.

- De økonomiske premissene som var lagt for det norske statsbudsjettet ble brått endret i 2022. Da regjeringen fikk beskjed om at Russland hadde kjørt frem feltkrematorier, ble det tydelig at det var en realitet bak truslene og Europa stod overfor en flyktningkrise og et enormt behov for nødhjelp.

For å få budsjettet i balanse kunne regjeringen utsette offentlige prosjekter eller ta midlertidige og varige skattegrep. Disse valgene ville ha stor påvirkning på folks liv.

- Mange tror at politikken ikke er konflikt mellom interesser, men det er det. Det ble mye bråk. Det er verdimessige valg som kommer til å stå i flere år.  

Vedum på NMBU
Photo: Tommy Normann

Innovative ideer og samarbeid med Skatteforsk 

Finansministeren nevnte flere ganger forskningsfunn fra Skatteforsk ved NMBU i sitt fremlegg og fremhevet at dette var viktig forskning for å bidra til en rettferdig skattepolitikk.  

I forkant av økonomitimen holdt leder av Skatteforsk Annette Alstadsæter et foredrag for ministeren, der hun presenterte arbeidet til Skatteforsk, blant annet den nylig utgitte Global Tax Evasion Report. Rapporten er skrevet i samarbeid med EU Tax Observatory og ble lagt frem i februar av den prisvinnende økonomen Gabriel Zucman på det første G20-møtet i Brasil for finansministre. 

- Verdens mektigste som var samlet under G20 i Brasil hørte på forskningsfunn fra Skatteforsk og snart skal jeg til Washington og snakke videre om dette. Rettferdig skattepolitikk er viktig, og jeg ser frem til videre samarbeid. 

Publisert - Oppdatert

Del på