Modell for å beskrive utslippet av enterisk metan under norske produksjonsforhold

Av Janne Karin Brodin

Figur av metan
MetanFoto: Shutterstock/Panchenko Vladimir

Den nye metanmodellen skal inngå i de nasjonale utslippsberegningene.

Modellene beskrevet i rapporten nedenfor gir et sikrere estimat på metanproduksjonen fra norske melkekyr, og tar også hensyn til hvordan grovfôrkvaliteten påvirker metanproduksjonen.

  • En grunnleggende modell for å studere ernæringsmessige faktorer som påvirker CH4-utslippet.
  • En operasjonell modell som skal benyttes i det nasjonale rapporteringssystemet for utslipp av klimagasser fra landbruket.

Det er forskere ved NMBU som har utarbeidet metanmodellene beskrevet i rapporten:

"Models to predict enteric methane emission from dairy cows to be used in the Norwegian inventory calculations."

Av Harald Volden, Puchun Niu and Egil Prestløkken

Modeller som er representative for norske forhold

Produksjonen av metan i vomma hos drøvtyggerne er avhengig av fôrtype og fôrets kjemiske sammensetting. I Norge er gras den viktigste grovfôrtypen og derfor er det viktig å utvikle utslippsmodeller for metan basert på rasjoner som er representative for norske forhold.

Det ble etablert en database med publiserte forsøk fra ulike deler av verden, og ut fra den ble det utviklet utslippsmodeller for melkeku basert på fôrrasjoner som er mest mulig like de vi har i Norge. Arbeidet med modellene er basert på en systematisk gjennomgang av publiserte forsøk der relevant informasjon om fòr, dyr og metanproduksjon inngår.

Inngår i vårt nasjonale klimaregnskap

Norge har et nasjonalt klimaregnskap som benyttes til å dokumentere vårt utslipp for ulike sektorer. Landbruk er en av disse sektorene. Utslippstallene rapporteres også inn til FNs klimapanel (IPCC) som overvåker det globale klimagassutslippet.

Prosjektet med modellene er gjennomført som oppdrag fra Miljødirektoratet og Landbruksdirektoratet. Miljødirektoratet har ansvaret for de nasjonale utslippsberegningene i samarbeid med SSB.

Publisert - Oppdatert

Del på