Snart klart for Succeed

Videreføring
Ved SHF er dette en videreføring av SmartCalfCare prosjektet tidligere i år, der seniorforsker ved Veterinærinstituttet Julie Føske Johnsen var prosjektleder. Da ble det testet en pilotversjon av bingen som bruker smartporter for å la kua besøke kalven.

Bred satsning
Hele Succeed-prosjektet er en bred satsning gjennom et tett samarbeid mellom gårdbrukere, seks industripartnere, fem norske forskningsinstitusjoner og tre utenlandske.

Et av målene med succeed er å utvikle funksjonelle, tekniske løsninger som tillater kontakt mellom ku og kalv i løsdriftsfjøs med melkerobot eller melkestall. Det er denne delen av prosjektet som skal foregå ved SHF.

Cecilie Marie Mejdell, seniorforsker ved veterinærinstituttet, er prosjektleder for Succeed.

Her kan du lese mer om Succeed-prosjektet.

Les også: Ny doktorgrad i dyrevelferd for NORSØK-forsker

Endringer
Før forsøket kan starte opp på senteret ved NMBU, må det til noen endringer i storfeavdelingen. Det er de ansatte ved SHF som selv står for ombyggingen, som blant annet foregår inne ved den ene veterinæravdelingen i fjøset, og i to av de eksisterende fødebingene, samt i en VIP-avdeling.

Forsøkteknikerne kan mer enn å håndtere og stelle dyr, ta blodprøver eller være forskernes forlengende arm i ulike forsøk.

Her skal de nye fødebingene komme. Bak båsene i den ene delen av veterinæravdelingen er det en møkkskrape som må dekkes til med spalteplanker tilpasset kalvene.

Kai Ole Hänsch

Så ble det støpt en ekstra platting der liggebåsene er, for å matche høyden til spalteplanken.

Kai Ole Hänsch

Cirka 5,5 m3 betong gikk med til å bygge opp gulvet i forkant.

Kai Ole Hänsch

Her en siste finish av gulvet. Til slutt vil avdelingen få gummimatter og bli delt inn i separate binger, slik at ku og kalv kan gå i fred de første dagene etter kalvingen.

Kai Ole Hänsch

Etter noen dager sammen alene i fødebingen, blir hvert par sluppet inn i den ombygde Vip-avdelingen.

Kai Ole Hänsch

I fellesarealer har ku og kalv muligheter til å være sammen. Når kyrne skal ut til melkeroboten, er det kun kua som får tilgang.

Kai Ole Hänsch

Kalvene får eget kalvegjømme i to ombygde fødebinger, med tilgang til fellesarealet. Men først måtte det tilgang til kalvegjømmet. Det ble gjort ved å åpne veggen såpass at kun kalvene kan går frem og tilbake.

Kai Ole Hänsch

Forberedelser til montering av melke- og kraftfôrautomater. Kalvene vil også få fri tilgang av vann og grovfôr.

Published 23. september 2020 - 12:41 - Updated 17. oktober 2020 - 9:51