Rekruttert til Kystgeitkommandoen En liten tropp på 19 dyr ble i år rekruttert til Kystgeitkommandoen. I morgentimene i går dro de fra senteret og videre ned til Drøbak for å ta ferja over til Bergholmen og Oscarsborg, for å utføre sitt oppdrag.
Da er det allerede snart slutt på mai i 2022, og førsteslåtten rett rundt hjørnet. Med den følger også faren for at rådyrkillinger risikerer å havne i slåmaskinen.
Den 27. oktober 2021 blir en spesiell dag for Trygve Christian Wetlesen. Da låser han garderobeskapet på senteret for siste gang, og lar nøkkelen bli stående i låsen.
Så lenge det er dyr på beitene, drar dagvakter på Senter for husdyrforsøk (SHF) ved NMBU ut på en daglig runde for å se etter at alt er i orden med dyr og beiter. Hverdag som helg.
Reporter ved Nrk Radio Østlandssendingen, Helene Rossholt tilbrakte noe av torsdag ettermiddag i Ås, med armene rundt en ku i fjøset til Senter for husdyrforsøk ved NMBU.
Lørdag for en drøy uke siden, den 29.08. 2020, kom den første prøverørskalven i Norge til verden på SHF. En kukalv på 33 kg. Noen dager senere fødtes også en oksekalv på 49 kg.
"Universiteter og høgskoler som eier egne bygg skal få beholde ansvaret for forvaltning av bygg og eiendommer", skriver Khrono i en artikkel på sine hjemmesider.
Nå har melkekyrne ved Senter for husdyrforsøk blitt sluppet ut for sommeren. Sjekk bildeserien (krever innlogging) da Bonsak Hammeraas ved Ås avis, ble med på rusleturen ned til sommerfjøset ved Årungen.
SENTER FOR HUSDYRFORSØK/ÅS: Nesten rett øst for Ås, noen få mil før man havner i Østersjøen utenfor Sverige, ligger Lövsta lantbruksforskning. Dette senteret er nesten speilbildet til vårt Senter for husdyrforsøk (SHF) ved NMBU på Ås. Denne uken kom en liten gruppe fra begge forskningssentrene sammen, for å dele sine erfaringer i det nesten identiske arbeidet de holder på med.
Fredag 3. januar kom de første kyllingene til Fjørfehuset på SHF. Da ble det satt inn 4884 kyllinger i 66 binger. Det betyr 74 stk i hver binge. De var såååå små og søte.
Fredag 6. desember ble fjørfehuset på Ås gård / Senter for husdyrforsøk åpnet med brask og bram. Til stede var NMBUs ledelse, representanter fra fjørfenæringa og andre inviterte gjester. Se bildene her
Reportasje fra kufjøset/SmartCalfCare på NRK sine distriktsnyheter i går 19. november. Innslaget starter på 01.30 og varer i ca 2 minutter. Både Julie, Irma og Stine intervjues og er med på filmen. Spennende..
I Kina er det økende interesse for å gå over til en mer bærekraftige produksjon av hundefôr. Dette er kunnskap Fôrtek sitter på og som seksjonssjef Dejan delte under årets Petfood Forum i Kina.
Visste du at det er en stor utfordring for industrien å blande vått og tørt? Spesielt når den ferdige blandingen skal være skikkelig våt. På NMBU har de løst problemet. Det kan åpne opp for helt nye produkter innen mat, medisiner og fôr til dyr.
Mandag 26. august ble det arrangert kickoff for SmartCare-prosjektet på Senter for Husdyrforsøk. Til stede var alle som deltar i prosjektet og som på en eller annen måte bidrar.
Onsdag 14. august ble det holdt kranselag på Fjørfehuset på Ås Gård. Det er nå tett bygg og dette ble feiret med kake og taler. Tilstede var representanter fra næringa, NMBUs ledelse, entreprenøren Gråkjær, prosjektledelsen og brukerne fra Senter for Husdyrforsøk. Etter kake og taler ble det en omvisning inne i og rundt bygget.
Nok en gang har vi sendt opp dronen for å titte litt på fjørfebygget som er i ferd med å bli bygget. Status akkurat nå er at bygget er tett og det forberedes for å støpe gulv. Gulvet skal støpes i uke 30.
Vi har også vært på en runde innvendig, her er noen bilder. Dronen egner seg desverre ikke for innvendig flyvninger.
Det nye fjørfehuset tar form og vokser. Nå går det fort fremover og snart er det tett bygg. Mye skjedde i løpet av Pinsen og nå kan vi se hvordan det kommer til å bli.
Endelig er kuene kommet ut på beite. Onsdag 15. mai ble de siste 80 kuene sluppet ut og gleden var stor. Kulivet er fint når solen skinner og beitene er grønne og innbydende.
Støpingen er i full gang på fjørfe-tomten. Jernbinderne og støperne holder på med forskaling og støping av fundament. Se bildene på hvor langt de er kommet.
Gråkjær med sine underleverandører er i full gang på byggetomten. Gravemaskinen holder fremdeles på, men nå er brakkeriggen, containere for avfall og jernbinderne på plass og i full gang.
I disse dager installeres de siste tingene i forbindelse med de nye fôrkarene på individavdelingen hos småfe. Leverandøren har montert alle de nye karene og nå gjenstår bare å teste at alt virker og at veiedata lagres i databasen slik de skal.
I løpet av 2019 kommer NMBU til å bygge nytt forsøkshus for Fjørfe på Ås gård – Senter for husdyrforsøk. Bygget er en fullføring av Ås gård og flyttingen av alle fjøsene i forbindelse med samlokaliseringsprosjektet og at veterinærene kommer til Ås i 2020. Fjørfehuset var opprinnelig med i prosjektet «Ny Ås gård» men ble tatt ut pga kostnader. Nå er endelig tiden kommet for å fullføre Ås gård og få alt ferdig.
Senter for husdyrforsøk (Ås gård) har i år prøvd ikke-fossil rundballeplast. Plasten er kjøpt hos Felleskjøpet og er produsert av Trio, slik den øvrige rundballeplasten på Ås gård er.
Tirsdag 23. februar tok Landbruks- og matministeren seg tid til ett raskt besøk hos SHF. Etter en informasjonsrunde ble også tid til en omvisning i fjøset.
Sjølforsyningsgraden er nå, korrigert for import av fôrmidler, under 40 %. Så lavt har ikke nivået vært på 20 år. I 1989 hadde Norge matkornlager for 12 måneders og fôrkorn for 9 måneders forbruk. I dag har vi ingenting. Regjeringen mener vi ikke trenger det. Men Stortinget er bekymret...
Som dere kan se av bildene tatt 26. oktober 2014, så er sedimenteringsanlegget snart ferdig og sokkel til gjødselkummene er støpt. Taket på storfefjøset er snart på plass, og det blir et langt bygg – ca 103 meter.
Det har skjedd mye den siste uka. Bærekonstruksjonene til halve melkekufjøset er montert, og administrasjonsbygget er påbegynt, og småfefjøset har snart tett tak.
Det har vært en uke med full produksjon etter fellesferien. Bl.a. har det kommet opp 2 brannvegger til storfefjøset, og takkonstruksjonen på småfefjøset og grisehuset er nå for det meste på plass.
Landbruksredskaper og imek-utstyr fra gårdsbruket ved NMBU på Ås vil bli solgt på auksjon som holdes tirsdag 24.mars. Vi åpner for besiktigelse av auksjonsobjekter fra kl. 10:00, og selve auksjonen starter kl. 12:00.
Det er dessverre ikke noe egnet sted å ta bilder fra nordsiden av tunet, derfor har det til nå ikke vært noen oversiktsbilder derfra. Men fra Norderås er det god utsikt til det nye anlegget.
Da har første pulje med kyr flyttet inn i nytt fjøs i Syverudveien 27. De fikk rast litt fra seg i innhegningen, før de skulle inn i fjøset. I morgen kommer det ca 40 melkekyr til.