Åpen dag på NMBU

• gg

SMAKEN AV SOMMER: Stipendiat Martine Andrea Olsen ved NMBU tilbød fersk softis under Åpen dag på universitetet. Melken isen ble laget av kommer fra kyr ved Senter for husdyrforsøk som er med i FON.

Kai Ole Hänsch
  • nn

VIKTIGE BRIKKER I FON: Helene Tynes Farstad er ansatt på storfeavdelingen ved SHF. Hun er forsøksansvarlig for blant annet prøvetaking av melk fra kyrne som er med i FON. Her er hun sammen med en av de kyrne som «leverte» melka som ble brukt til softisproduksjonen under Åpen dag, 6335 Fiksi.

Kai Ole Hänsch
  • Senter for husdyrforsøk

Dronebilde av Senter for husdyrforsøk på Ås. Senteret er en del av NMBU og drifter store områder med jord og skog i tillegg til å ha alle dyrene.

Tommy Berger

Denne uken inviterte universitetet på ÅS studenter fra de videregående skolene landet rundt, til Åpen dag. Andre interesserte kunne også stikke innom.

Åpen dag på NMBU

Her fikk de besøkende også muligheten til å prøvesmake Foods of Norway (FON) sin egenproduserte softis. Melken isen ble laget av kommer fra kyr ved Senter for husdyrforsøk (SHF) som er med i FON. Proteinet fra soya i kraftfôret til disse kyrne, er erstattet med gjær som proteinkilde i forsøket. Noe som i fremtiden kanskje vil bli produsert av norske trær.

Engangstilfelle
Isproduksjonen er et lite stunt, og engangstilfelle. Prosjektet til stipendiat Martine Andrea Olsen går i utgangspunktet ut på lå lage ost og smør fra alle kyrne som er med i FON, der hun skal sjekke produktkvaliteten i disse to produktene. Dessuten skal hun analysere melka for å se om hun finner forskjeller av denne melken kontra dagens melk.

Isen som blir til overs fryses ned for bruk ved andre arrangement. - Og så må jo de som har vært med i prosjektet få smake, forteller en smilende Martine. Men ble alt spist opp på Åpen dag, hentydes det om at de kanskje må lage mer.

Published 8. mars 2019 - 15:19 - Updated 8. mars 2019 - 15:21