12 år med entreprenørskap og innovasjon ble markert

• Alumni og tidligere faglige ansatte
    Margrete Valler

Fredag kveld ble det avholdt alumnitreff på Vitenparken for tidligere studenter på masterprogrammet i entreprenørskap og innovasjon ved NMBU.

12 år med entreprenørskap og innovasjon ble markert

Siden 2005 har om lag 150 studenter blitt uteksaminert med en mastergrad i entreprenørskap og innovasjon. Fredag kveld ble de invitert tilbake til Ås for å møte sine tidligere medstudenter, faglige ansatte og ikke minst få et gjensyn med den gode Ås-følelsen.

Tverrfaglig breddekunnskap

På masterprogrammet er kravet for å komme inn at du har en bachelorgrad, og kandidatene blir tatt inn etter en vurdering av motivasjonsbrev og personlig intervju. Dette gjør at kandidatene som utdannes har forskjellige bakgrunner når de kommer inn på programmet, og den store verdien i programmet og utdanningen er derfor kunnskapsoverføringen dette gir.

Svein Kolstad Hansen forteller om etableringen av masterprogrammet og hvordan det utviklet seg over tid
Alexander Hansen

En av programmets egne gründere, Svein Kolstad Hansen, holdt et innlegg om programmets formål fra etableringen i 2005, og hvordan det hadde utviklet seg over tid. Gjennom få elever per klasse og praktisk anlagt undervisning, skulle studentene lære seg å anvende entreprenørskapsteori i praksis. Dette var en utradisjonell måte å gjøre det på i akademia, noe som bøy på noen utfordringer i etableringsfasen.

Fra Zambia til Ås

Iris Helen Nikolaisen og Merete Løken
Iris Helen Nikolaisen og Merete Løken fra WayaWaya forteller om hvor bra det var at de kunne bruke egen bedrift som case gjennom masterprogrammet
Margrete Valler

Flere av de oppmøtte kom langveisfra fra å delta på treffet – blant annet fra Kristiansand, Molde og Trondheim. Alumna Iris Helen Nikolaisen kunne dog skimte med en enda lengre reisevei, da hennes arbeidshverdag finner sted i Zambia. Sammen med alumna Merete Løken driver de WayaWaya, en sosial entreprenørskapsbedrift. Gjennom egen systue i Zambia, tilbyr de kvinner uten formell utdannelse en mulighet til et bærekraftig arbeid gjennom å lage skinnvesker. Begge fortalte om deres reise fra etableringen i 2010, til hvordan de brukte egen bedrift som case i ethvert emne i utdanningen, til hvordan Iris i 2015 ble kåret til årets sosiale entreprenør av E24 og hvordan de i 2016 vant 50 000 kroner gjennom Nordeas entreprenørskapskonkurranse «Spirene».

Alumus og gründer Tore Rasmussen
Alumus og gründer Tore Rasmussen deler oppturer og nedturer knyttet til eget oppstartsselskap
Alexander Hansen

Alumnus Tore Rasmussen, co-founder av Playing Lean - brettspillet som lærer deg Lean Startup, holdt et humorfult innlegg om hvordan man som selskap kan feile, men reise seg enda sterkere. Gjennom en altfor ambisiøs crowdfunding-kampanje på Kickstarter og en allerede booket USA-turné for å feire kampanjens suksess – floppet det hele fullstendig da Kickstarter-kampanjen ble mislykket. Gjennom lærdom av egne feil, fullførte Tore likevel USA-turneen og Playing Lean relanserte så Kickstarter-kampanjen. Det ble en dundrende suksess, og Playing Lean endte opp med å få fem ganger så mye støtte som det opprinnelig målet.

Hanna von Bergen
Alumna Hanna von Bergen gir oss et innblikk i livet som frilanser
Margrete Valler

Alumna Hanna von Bergen avsluttet med å fortelle hvordan hun som frilanser, sjonglerer alle løse tråder i sitt eget årshjul. Gjennom deltagelse i flere ulike prosjekter, blant annet TEDxOslo, PechaKuchaOslo, Oslos Supermarked og ikke minst egen musikkarriere – fortalte hun om hvordan mastergraden har gitt henne kompetansen til å strukturere opp og håndtere alle disse parallelle prosjektene.

Økosystem for entreprenørskap

I tillegg til å treffes igjen, var også et av formålene med treffet å sette alumni i kontakt med miljøet på NMBU og nåværende studenter på masterprogrammet. De som kjenner programmet best er de som selv har vært gjennom det. Ved å involvere alumni i mye større grad enn hva som har vært gjort før, ønskes det å skapes et økosystem mellom nåværende studenter og alumni som skal bidra til nye entreprenørielle muligheter.

Published 6. mars 2017 - 15:42 - Updated 7. mars 2017 - 14:25