Hos forskningssenteret earthresQue, jobber partner-bedriftene Lindum, Stena Recycling, NCCE, NOAH og Borregaard sammen med Norges Geotekniske Institutt (NGI) om å utvikle nye behandlingsmetoder for bunnasken som blir igjen etter avfallsforbrenning. Målet er å bruke dette i sement, eller som tilslag i betong og asfalt.
Interessert i hvordan private aktører og næringsliv kan bidra til å skape endring for en sirkulær økonomi, og forstår myndighetenes rolle og involvering i disse prosessene?
Vil du formidle ny kunnskap og innovative løsninger for et mer bærekraftig samfunn? Vi har en ledig stilling som kommunikasjonsrådgiver i earthresQue med søknadsfrist 5. mai.
We are employing two PhD fellows – Deadline May 1st: 1) Landfill leachate treatment and assessment 2) Characterisation of landfills with direct and indirect methods
På oppdrag fra Miljødirektoratet har earthresQue-forskningspartnere NIBIO, NIVA og NGI utarbeidet et faktagrunnlag for sigevann fra deponier. Rapporten vil være til hjelp for saksbehandlere hos forurensingsmyndighetene, i tillegg til å være et faglig grunnlag for deponieiere og konsulenter. Rapporten inneholder blant annet vurderingsprinsipper for utslipp av sigevann hos deponier, og earthresQue-brukerpartnerne Lindum, Perpetuum, NOAH og Innherred Renovasjon har bidratt med datamateriale til rapporten.
For et engasjert publikum på Litteraturhuset i Fredrikstad presenterte partnerne i forskningssenteret earthresQue i dag resultatene fra prøvemudringen i Farledsprosjektet i Glomma. Så langt ses det muligheter for at mudringssedimenter kan behandles for å gjenvinne mineralressursene i sedimentene som alternativ til jomfruelige masser, og eventuelt brukes til gjenskaping og restaurering av våtmark. Formålet er at minst mulig masser skal gå til deponier i sjø og på land.
I forkant av den store mudringen omtalt i Nasjonal Transportplan (NTP) ved Borg havn, ved utløpet av Glomma ved Øra i Fredrikstad, mudret og transporterte Kystverket et representativt uttak av bunnsedimenter. Disse ble fredag 18. november behandlet i den første testkjøringen med denne type sedimenter i vaskeanlegget til AF Decom på Nes Miljøpark.
Hva skjer når man graver, bygger og river i by? Hvordan kan overskudds- og rivningsmasser gjenbrukes på en bærekraftig måte og hva er utfordringene med at gamle deponier havner innenfor by- og tettbebygde områder?