NMBU er vert for fem toppforskningsprosjekt og ett nasjonalt forskningspilotanlegg.
CERAD ble opprettet i 2013. Hovedmålet er å fremskaffe det vitenskapelige grunnlag for risikovurderinger og konsekvensanalyser som benyttes i håntering av situasjoner med radioaktiv stråling, alene og i kombinasjon med andre stressfaktorer. CERAD er et senter for fremragende forskning (SFF).
Foods of Norway ble opprettet i 2015 og har som hovedmål å utvikle bærekraftige fôrressurser fra underutnyttet biomasse som skog, makroalger (tang og tare) og grovfôr ved hjelp av ny teknologi. Senteret skal også utvikle robuste husdyr med høy fôreffektivitet for å øke produksjon av melk, kjøtt og fisk basert på lokale fôrressurser. Foods of Norway er et senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI).
NMBU er vertskap for et forskningssenter for miljøvennlig energi (FME). Sammen med mange aktører skal NMBU nå utvikle bærekraftig biodrivstoff basert på skandinavisk skog.
NMBU er vertskap for et Nordic center of Excellence (NoCE). Prosjektet er tverrfaglig og integrerer vitenskap og eksisterende kunnskap fra reinsdyraktører.
NMBU tilbyr i samarbeid med Nofima nye og oppgraderte testfasiliteter for verdikjeder fra jord og fjord til bord. De nasjonale matpilotanleggene posisjonerer Campus Ås til et sentralt matkompetansesenter på høyt vitenskapelig nivå.
NMBUs satsing på fremragende forskning og utdanning for perioden 2015-2019 er konsentrert rundt tre områder: Satsing på talenter, prestisjeprosjekter, kvalitet i alle ledd.