– Hvis vi skal sikre en levelig fremtid for alle på jorda, haster det å handle, sier NMBU-professor Siri H. Eriksen. Hun er en av forfatterne bak FNs klimapanels nyeste rapport.
En ny, global studie har undersøkt forekomsten av legemidler i verdens elver. I flere enn én av fire elver fant forskerne konsentrasjoner på potensielt giftige nivåer.
Mikroorganismer er helt nødvendige for alt liv på jorden. Uten dem hadde ikke andre livsformer kunnet eksistere. De er livsviktige i havet og bidrar til mat på bordet, men kan også forårsake mer spredning av smittsomme sykdommer.
Klimaendringer gjør at flåtten kryper nordover og innover i landet, omfanget av flåttbårne sykdommer øker - og nye flåttarter med andre smittestoffer vil på sikt etablere seg i Norge.
Endringer i klima, luftforurensning og arealbruk påvirker norske innsjøer: Mange innsjøer har fått en mørkere farge. Det har konsekvenser for livet i vann, vannets kjemi, drikkevannsbehandling og friluftsliv.
I skarp konkurranse med 13 andre byer har EU kåret Oslo til europeisk miljøhovedstad i 2019. Som samarbeidspartner bidrar NMBU til det offisielle programmet med arrangementer for fagfolk og folk flest.
Høgare temperaturar gjer at talet på planter og vekstar aukar på europeiske fjelltoppar. Ny forsking viser at dei norske fjellområda kjem til å endrast dramatisk, og ein del vil antakeleg forsvinne.
Energieffektiv teknologi er vel og bra, men også forbruket må ned hvis det skal være mulig å nå klimamålene, mener forskerne bak en fersk studie om lavutslippssamfunnet.
NMBU-ledet forskningsprosjekt skal undersøke hvordan endringer og variasjon i klima påvirker et samfunns sårbarhet og risiko for myggoverførte sykdommer, spesielt denguefeber, i Sørøst-Asia.
I framtida kan du på førehand rekna ut kor utsett huset ditt er for flaum før du vert ramma. Dette kan vera av interesse både for deg som privatperson, men òg for kommunar, utbyggjarar og forsikringsselskap.
Forskere fra NMBU kartlegger produksjon av fisk i sjøørrettbekker i Verdal. Målet er å kunne komme med forslag til gode restaureringstiltak slik at fiskeproduksjonen kan økes.
Varmere klima i kombinasjon med menneskelige aktiviteter er årsaken til brunbjørnens historiske nedgang i Europa, det viser en ny studie fra blant annet NMBU.
NMBUs forsker Knut Einar Rosendahl oppdaget i samarbeid med SSBs forsker Mads Greaker regnefeilen i konsekvensutredningen som lå til grunn da Stortinget vedtok åpningen.
Vi må tørre å stille oss spørsmålet om det er så lurt å holde grensenivåene for arsen og stråling i mat så lave som overhodet mulig, skriver NMBU-stipendiat, Yevgeniya Tomkiv.
De nye utenlandskablene vil øke strømprisen med tre øre i normalår, men dempe prisene i tørre år. Kablene gjør fornybar kraft litt mer lønnsomt i Europa.