Artikler mat

Artikler mat

Utvalgt talent innen mikrobiologi

Morten Kjos er mikrobiolog og studerer de to sjukdomsfremkallende bakteriene Staphylococcus aureus (gule stafylokokker) og Streptococcus pneumoniae (pneumokokker).

Ett eneste lite gen avgjør når laksen kommer i puberteten, og dermed hvor stor den blir.

Fant laksens pubertetsgen

Ett enkelt gen spiller en helt sentral rolle for om en laks går opp i elva for å gyte som smålaks eller storlaks. Nå har forskere funnet genet og avslørt dets hemmelighet.

Rå kylling må behandles separat.fra andre matvarer.

Ti ting du bør vite om narasin og kylling

Narasin brukes som fôrtilsetningsmiddel i norsk fjørfeproduksjon i dag. Her får du svar på hvorfor og hva det innebærer for kyllingene og for deg som forbruker.

Bakterier

NMBU-forsker med nye funn om tarmflora og helse

Ny studie viser at antistoffer i tarmen skreddersys til normalbakteriene der, og bidrar til å stabilisere vår egen personlige tarmflora.

Funnet som får stor betydning for fiskerinæringen: De svarte flekkene i fiskekjøttet skyldes virus.

Har løst gåten med mørke flekker i laksekjøtt

I mange år har mørke flekker i muskelfileten på oppdrettslaks vært et stort problem. Nå har forskere endelig funnet ut hva som forårsaker flekkene.

Hva er likheten mellom en bolle og en laks? Les innlegg i dagens Aftensposten.

Hva er likheten mellom en rosinbolle og en laksefilet?

Svaret, sett fra en genetikers ståsted, får du i dagens Aftenposten i innlegget fra NMBU-forskerne Simen Rød Sandve og Torgeir Rhodén Hvidsten.

Kineserne importerer norsk laks tross boikott.

Nytt forskningsprosjekt vil bidra til mer bærekraftig oppdrettsnæring

NMBU-ledet prosjekt får millionstøtte til lakseforskning som skal bidra til det grønne skiftet.

Torsk

Skal forske på hvordan forurensning påvirker torsk

NMBU skal lede analysedelen i nytt prestisjeprosjekt innen miljøforskning på torsk.

Global oppvarming gir mer nedbør. Derfor må det utvikles kornsorter som kan tåle endrede dyrkingsforhold.

Kronikk: Framtidas mat på Campus Ås

Forskning og innovasjon er avgjørende for å sikre tilgang til nok, trygg og sunn mat. Ved Campus Ås jobber fagmiljøene hver dag for å finne gode, bærekraftige løsninger.

Gris i FeedMileage-prosjektet.

Griser på fiberdiett

Skal lokale fôrressurser med mye fiber, som rapsmel, bli grisefôr, trenger man en gris som er svinaktig god til å fordøye fiber. Nå starter jakten på den.

Sider