Artikler mat

Vi forbinder bugnende hveteåkre med god og mettende mat. Men det er tarmbakteriene som gjør at vi kan utnytte næringsinnholdet i kornet på en effektiv måte.

Tarmens superhelter gir deg effektiv fordøyelse

Jo mer vi vet om tarmbakterienes samarbeid, jo mer kan vi tilpasse kostholdet for en bedre fordøyelse. 

Her er Ida Tarjem (til høyre) ammen med to av de ansatte hun jobbet med på laben ved the International Institute of Tropical Agriculture.

Øst-afrikanske bønder er positive til GMO

Fortvilelsen du føler når avlingen din blir ødelagt. Kanskje skyldes det tørke, en aggressiv plantesykdom eller skadeinsekter, eller er jorda tappet for næring? Og hjemme sitter mange sultne munner som skal mettes.

Matte kan gi bedre laks.

Matnyttig forsking

Verda treng nok, sunn og trygg mat produsert på ein bærekraftig måte under endra klimaforhold. Gode løysingar byggjer på god forsking, og mykje av denne går føre seg ved NMBU.

Belgfrukter er samlebetegnelsen på bønner, linser, erter og kikerter. De egner seg i mange slags retter, varme som kalde.

Bønner og linser gjør middagen din sunnere

Innvandrerkvinner fra Sørøst-Asia skal bidra til at det blir flere bønner, linser og kikerter på norske middagstallerkener. 

Volha Shapaval

Gjør om matavfall til olje

Forskere ved NMBU bruker sopp for å gjøre matrester om til olje som kan brukes i dyrefôr, mat og biodrivstoff.

Jordbær

Trygge importerte bær

Av i alt 698 forskjellige prøver av norske og importerte bær fant ikke forskerne plantevernmiddelrester over grenseverdiene, og kun tre prøver inneholdt smittestoffer.

Genmodifiserte mus som blir utsatt for relativt lave doser gammastråling over tid tar skade av strålingen.

Karbohydrat-rik diett ga mer kreft enn rødt kjøtt

I en ny studie har stipendiat Christina Steppeler sammenlignet fôr som laks, svin, storfe og kylling med forekomsten av tarmkreft hos mus. Det mest overraskende var at musene som spiste den karbohydratrike referansedietten hadde høyest forekomst av tarmkreft.

Korn - hvete

Hvor mange tonn mat er det forsvarlig å kaste for å hindre ett krefttilfelle?

Vi må tørre å stille oss spørsmålet om det er så lurt å holde grensenivåene for arsen og stråling i mat så lave som overhodet mulig, skriver NMBU-stipendiat, Yevgeniya Tomkiv. 

e coli

Disse fem bakteriene vil du ikke ha i maten

Hilde Mellegård forsker på bakterier og mattrygghet. Hun har plukket ut fem bakterier du absolutt ikke vil ha i maten din. 

Artikler mat

Utvalgt talent innen mikrobiologi

Morten Kjos er mikrobiolog og studerer de to sjukdomsfremkallende bakteriene Staphylococcus aureus (gule stafylokokker) og Streptococcus pneumoniae (pneumokokker).

griser

Kartlegger grisens følelsesliv

Hva sier grisens grynt, snøft og hyl om dyrets følelsesliv? Det skal det europeiske forskningsprosjektet Soundwel finne ut mer om. Prosjektet er ett av tre NMBU-prosjekter innen dyrehelse og dyrevelferd som finansieres av EU.

Kylling

Kan kråsstein i kyllingfôret erstatte narasin?

Nå som narasin ikke lenger er i bruk er det behov for andre virkemidler for å bedre tilstanden i tarmen til kyllingen. Kan kråsstein bedre fordøyelsen?

Sommermelken er lsunnere enn melken ellers i året.

Sommermelk er litt sunnere

Beiteslipp fører til mer enn våryre kyr. Melken kyrne produserer blir også sunnere.

Det er trendy å velge bort kjøtt og melk fra kostholdet. Det kan få konsekvenser for helsen.

Trendy kostholdsfeller - vet du hva du ikke spiser?

Du bør vite hva du gjør når du velger å kutte ut viktige matvarer i kostholdet. Trendkosthold som innebærer å ikke spise kjøtt eller drikke melk kan være mer skadelig enn sunt.

Ismet Nikqi med sementblanderen som rommer nyvinningen i fôrproduksjonen. Nikqi, som opprinnelig er fra Kosovo, ble headhuntet til NMBU da FôrTek åpnet i 1997.

Pellets får myke vinger

En oppfinnsom kar og en sementblander gjør at fiskeoppdrettere og fôrprodusenter kan spare både penger og arbeid.

Artikler mat

Det grønne skiftet: Tryller med trær, alger og gras

Margareth Øverland er professor i husdyrernæring og senterdirektør for Foods of Norway, et Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI). Her skapes fremtidens dyrefôr, basert på lokale råvarer. Hvorfor bruke verdifull landbruksjord til å produsere hudyrfôr når hav, skog og enger er stappfull av biomasse? Trylleformelen er høyteknologi og innovative prosesseringsteknikker.

Bildet viser Marina Elisabeth Aspholm

Det grønne skiftet: Vi kan bidra ved å endre matvaner

Marina Aspholm er førsteamanuensis ved NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Hun forsker på bakterier i mat som har påvirkning på tarmhelse og kan medføre sykdommer.

Laks

En milepæl for bærekraftig akvakultur er nådd

Nå er alle laksens gener og dermed også mulighetene til å sikre bærekraftig oppdrett kun ett museklikk unna. Dette kan bety mindre problemer med lus og bedre fiskehelse i fremtiden.

Vi har tro på helse- og kostholdsapper.

Vi tror på helse-apper

Mer enn halvparten av brukerne av helse- og kostholdsapper oppfatter at apper virkelig hjelper.

Bildet viser Marina Elisabeth Aspholm

Utvalgt talent forsker på tarmhelse

Marina Elisabeth Aspholm er valgt ut som en av ni forskningstalenter som har potensial, vilje og ønske om å utvikle seg som forskere og undervisere.

Birger Svihus.

En fortelling om maten

Idealet om at maten ikke skal være industriprodusert, prosessert eller produsert ved bruk av kjemikalier, er antivitenskapelig og reaksjonært, og svært uheldig for moderne matproduksjon.

Torsk

Skal forske på hvordan forurensning påvirker torsk

NMBU skal lede analysedelen i nytt prestisjeprosjekt innen miljøforskning på torsk.

NMBUs rektor, Mari Sundli Tveit og Senterdirektør for Foods of Norway, Margareth Øverland, jubler over avspark for NMBUs første senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI).

Jubler for Foods of Norway

8. oktober var det avspark for Foods of Norway. – Jeg er så stolt og glad, sa NMBU-rektor, Mari Sundli Tveit.

Hva er likheten mellom en bolle og en laks? Les innlegg i dagens Aftensposten.

Hva er likheten mellom en rosinbolle og en laksefilet?

Svaret, sett fra en genetikers ståsted, får du i dagens Aftenposten i innlegget fra NMBU-forskerne Simen Rød Sandve og Torgeir Rhodén Hvidsten.

Kineserne importerer norsk laks tross boikott.

Nytt forskningsprosjekt vil bidra til mer bærekraftig oppdrettsnæring

NMBU-ledet prosjekt får millionstøtte til lakseforskning som skal bidra til det grønne skiftet.

Sider