Mat

Mat, landbruk, akvakultur

Nasjonale matpilotanlegg:
Testfasiliteter på Campus Ås

Relaterte studier

Trygg mat, god mat og nok mat - produsert miljøvennlig. NMBU tilbyr studier i for eksempel ernæring, agroøkologi, arealplanlegging, husdyrhold og akvakultur.

Studenten:

- Særlig når det gjelder mat er det utrolig mye forbedringspotensiale. Vi tar jo kvantesprang hele tiden, og jeg har lyst til å være med på det og bidra, sier Lars Magnus Lundhaug. Han studerer Matvitenskap.

Relatert forskning

Innen 2050 skal verden mette ni milliarder mennesker med nok, trygg og næringsrik mat. Ved NMBU forsker vi på norsk og internasjonal matproduksjon, på råvarer, miljø- og klimapåvirkning på maten, hvordan maten virker på helsa til dyr og mennesker og hvordan maten kommer fram til forbrukeren.

Forskning innen mat, landbruk, akvakultur

Forskeren:

- Fokuset hos oss er på å kunne utnytte hele råstoffet, det vil si at ingenting skal gå til spille, sier professor Siv Borghild Skeie.

Utvalgte artikler

Norske bier kan bli smittet åpen yngelråte av importert honning.

Én teskje feil honning er nok

Mye utenlandsk honning inneholder aktiv smitte av åpen yngelråte. Ekspertene på Veterinærhøgskolen har testet fire-fem utenlandske honninger for bakteriesykdommen. To hadde med seg bakterier nok til at de kunne smittet norske bifolk med åpen yngelråte. Også flere andre biesykdommer kan smitte ved slik importert honning.

Mat

Vet mer om hvete

Hvete er en av de viktigste matplantene i verden. Men hveten er sårbar for sopp, skadedyr og klimaendringer. Derfor har hveten vært i forskernes søkelys i årtier.

Vi forbinder bugnende hveteåkre med god og mettende mat. Men det er tarmbakteriene som gjør at vi kan utnytte næringsinnholdet i kornet på en effektiv måte.

Tarmens superhelter gir deg effektiv fordøyelse

Jo mer vi vet om tarmbakterienes samarbeid, jo mer kan vi tilpasse kostholdet for en bedre fordøyelse.