Ved er den viktigste formen for bioenergi i Norge. Hvordan påvirker vedfyringen din kloden og klimaet? Blir det varmere eller kaldere? Svaret er «litt av begge deler».
Et nytt NMBU-ledet forskningsprosjekt skal hjelpe norske energiaktører med å finne best mulige strategier for fremtidens energisystem preget av store endringer internasjonalt.
I en fersk artikkel i Nature Chemical Biology presenterer NMBU-forskere banebrytende kunnskap om mekanismen i hvordan cellulose brytes ned ved hjelp av enzymer og hvordan man enkelt kan gjøre disse nedbrytningsprosessene mer effektive.
Med økt bruk av vindkraft trengs løsninger som kan kompensere for svingningene i produksjonen. Politikken må målrettes, skriver to av NMBUs professorer i fornybar energi, Torjus Bolkesjø og Erik Trømborg, i Dagen Næringsliv.
De nye utenlandskablene vil øke strømprisen med tre øre i normalår, men dempe prisene i tørre år. Kablene gjør fornybar kraft litt mer lønnsomt i Europa.
I bioøkonomien skal olje erstattes med fornybar biomasse, som trær. Men å bryte ned og hente ut godsakene fra ei gran eller furu er omstendelig. Nå leter forskere i skogen etter svar: De vil vite hvordan brunråtesoppen effektivt gjør jobben ute i naturen.
Alt som kan lages av olje kan lages av trær, tang og tare. Tilgangen på fornybar biomasse er begrenset. Skal vi lykkes med bioøkonomien, må det grønne karbonet utnyttes optimalt. Det krever kunnskap, tverrfaglig samarbeid og gode rammebetingelser.
Norge må redusere utslippene i transportsektoren for å nå klimapolitiske mål. Ved siden av elektrifisering og redusert energiforbruk til transport er økt bruk av biodrivstoff trolig en del av løsningen. Et sentralt spørsmål er om vi skal importere biodrivstoffet fra andre land, eller produsere det selv.
Et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi, Bio4Fuels, er klart for avspark. 9. februar var for første gang forskningsinstitusjoner, næringsaktører, skogeiere og myndigheter samlet. De har ett felles mål: Å utvikle bærekraftig biodrivstoff.
Alle snakker om det grønne skiftet, men hva er det egentlig? Vi har utfordret 12 NMBU-forskere til å si hvordan det grønne skiftet former deres forskerhverdag, og hva de tror blir de største endringene fremover.
Verden er på utkikk etter mer miljøvennlige løsninger på fremtidens utfordringer i forhold til befolkningsvekst, sysselsetting, mat, vann, helse, energi, og klima.
NMBU-student Kristian Omberg fikk delt andreplass i en konkurranse for studenter og unge gründere som har utviklet løsninger eller produkter innen fornybar energi.