Matvitenskap - master

Matvitenskap - master

Master (toårig) 2 år heltid

Labøvelser

Labøvelser

Foto
Gisle Bjørneby, NMBU

Matindustrien har et samfunnsansvar for å produsere og utvikle sunne og trygge produkter. Samtidig ønsker forbrukerne stadig nye og spennende produkter tilpasset sin hverdag. Vil du være med på å utvikle fremtidens mat og produksjonsprosesser?

søknadsfrist

1. juni

Oppstart
Høst 2019
See more
Studentenes informasjonstorg

Studieveileder:
studieveileder-kbm@nmbu.no
Tlf: 67 23 25 00
Studentenens infotorg:
sit@nmbu.no
Tlf: 67 23 01 11

Næringsmiddelteknologi er grunnstammen i begge studieretningene. I tillegg har hver studieretning egne fordypningskrav. Alle avslutter med en masteroppgave på 30 eller 60 stp. Den kan gjerne skrives i samarbeid med industri eller andre forskningsmiljøer. Du kan også velge en tredje studieretning, som heter Mat, ernæring og helse.

Hva blir du?

Matvitere er kvalifisert for ulike jobber innen matindustrien og offentlig forvaltning. Aktuelle arbeidsoppgaver er produktutvikling, laboratoriearbeid, kvalitetssikring, produksjonsledelse, prosessutvikling eller administrative jobber. Mange arbeider som rådgivere eller ledere, tett opp mot næringsmiddelindustrien. Mastergraden kan kvalifisere til videre forskerutdanning gjennom ph.d.-studier.

Hva lærer du?

På studieretningen Produksjon og produktutvikling lærer du om prosessene som kan gjøre en idé om til et ferdig produkt. Andre elementer er emballasje, sensorikk og målemetodikk. Det er også mulig å fordype seg innen økonomi og ledelse. I retning Matvaretrygghet, -kvalitet og -hygiene lærer du om hvordan fremmede og uønskede stoffer kommer inn i maten, og hvordan det kan unngås. Kunnskap om sykdomsfremkallende mikroorganismer og miljøgifter er viktige elementer.

Livet som student

Storplenen ved NMBU en flott høstdag.

Storplenen ved NMBU en flott høstdag.

Foto
Håkon Sparre, NMBU

 

NMBU er kjent for sitt inkluderende og aktive studentmiljø. Ved universitetet finnes det rundt 90 lag og foreninger med over 1000 medlemmer, og hvert andre år går studentene sammen for å arrangere UKA i Ås. UKA arrangeres neste gang i 2020.

Studentboligene er lokalisert nært universitetet og alle nye studenter kan søke om bolig fra 1. mai.

Les mer om det å være student ved NMBU

 

Utvekslingsmuligheter

NMBUs side om utvekslingsmuligheter finner du spennende utvekslingsmuligheter og svar på spørsmålene

  • Hvorfor dra på utveksling?
  • Hvor og når kan jeg reise?
  • Hvordan kommer jeg meg på utveksling? 

Detaljerte opptakskrav

Opptakskrav:

Bachelorgrad i Matvitenskap eller tilsvarende, med snittkarakter på C eller bedre. For bachelorutdanninger med mye praksis kan det kreves karakter B eller bedre i snitt for å komme inn. Studenter som mangler enkelte bacheloremner, kan ta dette som en del av mastergraden. Dette må avtales med studieveileder.

Utdannelsen fra Ås har gitt meg en viktig faglig bredde som er nødvendig for å forstå og løse utfordringer jeg møter i min arbeidshverdag.

Kombinasjonen av både teoretisk undervisning og praktiske øvelser på pilotanlegg og lab, gir en trygghet den dagen man skal ut i det virkelige arbeidslivet. Kathrine Strøm, Kvalitetsleder Synnøve Finden AS avd. Lier og Hardanger.

Om programmets oppbygging

Studiets oppbygning

Programmets oppbygging

Viser oppbygging fra studiestart høst 2020.

Studieår : 1

Semester: høst

Studieretning: Produksjon og utvikling av næringsmidler
Emne Sp
Meieriteknologi 15 Minst en av
Fisketeknologi 10 Minst en av
Aktuelle problemstillinger i kjøttproduksjon 10 Minst en av
Fermenteringsmikrobiologi 5 Obligatorisk emne
Proteiner, polysakkarider og fett/oljer: struktur og funksjonalitet 10 Obligatorisk emne
Studieretning: Matvaretrygghet, kvalitet og hygiene
Emne Sp
Meieriteknologi 15 Minst en av
Fisketeknologi 10 Minst en av
Fermenteringsmikrobiologi 5 Obligatorisk emne
Molekylærbiologi 10 Obligatorisk emne
Kjemisk mattrygghet 5 Obligatorisk emne
Studieretning: Mat, ernæring og helse
Emne Sp
Meieriteknologi 15 Minst en av
Aktuelle problemstillinger i kjøttproduksjon 10 Minst en av
Fisketeknologi 10 Minst en av
Fordøyelsessystemets anatomi og fysiologi 5 Obligatorisk emne
Molekylær ernæring 5 Obligatorisk emne
Kjemisk mattrygghet 5 Obligatorisk emne

Semester: vår

Studieretning: Produksjon og utvikling av næringsmidler
Emne Sp
Alkoholholdig drikke 5 Minst en av
Kornteknologi 5 Minst en av
Ingredienser fra melk 5 Minst en av
Meieriteknologi øvingskurs 5 Minst en av
Trygghet i industrielle prosesser 10 Obligatorisk emne
Sensorisk analyse og forbrukeraksept 5 Obligatorisk emne
Studieretning: Mat, ernæring og helse
Emne Sp
Meieriteknologi øvingskurs 5 Minst en av
Kornteknologi 5 Minst en av
Alkoholholdig drikke 5 Minst en av
Ingredienser fra melk 5 Minst en av
Avansert cellebiologi 10 Obligatorisk emne
Studieretning: Matvaretrygghet, kvalitet og hygiene
Emne Sp
Ingredienser fra melk 5 Minst en av
Aktuelle problemstillinger i kjøttproduksjon 10 Minst en av
Kornteknologi 5 Minst en av
Alkoholholdig drikke 5 Minst en av
Laboratorieøvelser i molekylærbiologi 5 Obligatorisk emne
Trygghet i industrielle prosesser 10 Obligatorisk emne
Patogene mikroorganismer 10 Obligatorisk emne
Studieår : 2

Semester: høst

Studieretning: Produksjon og utvikling av næringsmidler
Emne Sp
Enhetsoperasjoner og målemetodikk 10 Obligatorisk emne
Produktutvikling innen næringsmidler 10 Obligatorisk emne
Masteroppgave 60 Velg en mastervariant
Studieretning: Matvaretrygghet, kvalitet og hygiene
Emne Sp
Masteroppgave 60 Velg en mastervariant

Semester: vår

Studieretning: Produksjon og utvikling av næringsmidler
Emne Sp
Masteroppgave 30 Velg en mastervariant
Studieretning: Matvaretrygghet, kvalitet og hygiene
Emne Sp
Masteroppgave 30 Velg en mastervariant
Studieretning: Mat, ernæring og helse
Emne Sp
Masteroppgave 30 Velg en mastervariant
Masteroppgave 60 Velg en mastervariant