Drilling fluids specialist M-I SWACO

Bakgrunn

Etter jeg var ferdig med videregående skole, tok jeg et friår og reiste, siden jeg ikke visste hva jeg ville studere videre.

Etter å ha sett gjennom utallige skolekataloger og mye tenking bestemte jeg meg for å studere kjemi og bioteknologi (siv. ing.) på NMBU. Jeg valgte etterhvert naturstoffkjemi som hovedretning, og skrev masteroppgaven hos Yngve Stenstrøm om omega-3 fettsyrer.

Kan du fortelle litt om jobben din?

Min nåværende jobb er hos M-I Swaco som er en underavdeling av oljeserviceselskapet Schlumberger.

M-I Swaco har fokus på å selge og utvikle borevæske som brukes på rigger/plattformer (på land eller offshore) under boring av brønner. Jeg jobber offshore i Nordsjøen, der jeg jobber fast 2-4 rotasjon.

Min jobb er å teste og passe på at borevæsken holder bestemte standarder/verdier mens man borer. Borevæsken har mange ulike egenskaper og disse skal jeg opprettholde.

Så mine arbeidsoppgaver er å ta borevæskeprøver og gjøre forskjellige tester på laben på dem, behandle borevæsken med kjemikalier, ha kontroll på inventar og kjemikalier, og rapportere til land om hva som skjer ute på riggen, spesielt da med borevæsken.

På hvilken måte får du brukt utdanningen i din nåværende jobb?

Mye av tiden på jobb bruker jeg på laben, så laberfaringen min fra ulike kjemifag og masteroppgaven kommer godt med. Kjemikunnskapene mine får jeg brukt når jeg gjør tester på borevæsken, dem gjør det lettere for meg å forstå hva som skjer kjemisk med borevæsken.

Samtidig føler jeg at sivilingeniørfagene som matte og fysikk hjelper meg mye, siden man må forstå mye av operasjonene som skjer. Eksempler på dette er forståelse av hydrostatisk trykk, volumberegninger, samt andre beregninger som pumperate, mengde kjemikalier å tilsette og lignende.

Hvorfor vil du anbefale NMBU og studiet du har gått på?

Jeg vil anbefale studiet mitt fordi det er et interessant studie og man får mye laberfaring gjennom kjemi og bioteknologifagene, noe som gjør det lettere å forstå teorien.

Samtidig gir utdannelsen en rekke muligheter på jobbmarkedet. Jeg hadde aldri sett for meg at det var mulig å jobbe i petroleumsindustrien, og ihvertfall ikke offshore.

Elles har NMBU et helt unikt studentmiljø, der det alltid er noe moro og gøy som skjer!

Published 23. juni 2014 - 9:50 - Updated 8. januar 2021 - 11:00