Fredrik Dalen - sommertrainee i OBOS Eiendom

Av Konstantin Anchin

Fredrik Dalen
Fredrik DalenFoto: Ukjent

Fredrik Dalen er student på 5-årig master i eiendom. Våren 2020 ble han valgt blant 900 andre søkere til å jobbe som sommertrainee hos OBOS Eiendom. I et intervju med studieveileder Konstantin Anchin forteller Fredrik om sin stilling, om hvordan han klarte å få den blant så mange søkere, om hvilke krav OBOS stiller til kandidater og hvilke kunnskaper fra NMBU som var nyttig i jobben hans. 

Sesongen for sommerferie er over, men du hadde ikke tid for ferie i år. Du jobbet som sommertrainee i OBOS. Hva slags stilling er dette?

Jeg jobbet som sommertrainee for OBOS Eiendom – utvikling og bygging, en avdeling i OBOS som bygger og utvikler næringslokaler slik som kontorlokaler, hoteller og kjøpesentre.

Jeg følte at sommerjobben ga fine utfordringer både teoretisk og praktisk. Jeg hadde flere arbeidsoppgaver på kontoret som var spennende, men fikk samtidig muligheten til å være med ut på byggeplasser, befaringer og møter med kunder.

Jeg har jeg jobbet med ulike næringsprosjekter i Oslo som er på ulike stadier, alt fra mulighetsstudier, bygging, restaurering og ferdigstillelse. Her har jeg fått muligheten til å være med på møter med arkitekter, entreprenører og i forbindelse med en større anbudskonkurranse om Mortensrud gård. I sommer jobbet jeg blant annet med Spacemaker ai, Byggeweb, justering/deling av grunneiendom og tilbud og kontraktsgjennomgang for avdelingen.

Hvorfor valgte du å søke sommertrainee stilling?

Jeg søkte fordi jeg hadde lyst til å lære mer og bygge- og anleggsbransjen og tenkte en jobb i OBOS ville være en veldig fin plass å få den erfaringen. I tillegg hadde jeg lyst til å utfordre meg selv, samt å kunne sette den tillærte kunnskapen fra studiene ut i praksis.

Jeg ble tipset om denne stillingen av en tidligere sommertrainee som jeg ble kjent med igjennom Eiendomsmagasinet DEKAR. Han stor-roste traineeprogrammet og sa det var en veldig lærerik og morsom sommer. I tillegg følte jeg at stillingsannonsen var veldig aktuell for min studieretning og hvilke verdier OBOS står for.

Søknadsfristen for OBOS sin trainee-program var tidligere enn mange andre sommerjobber. Så når jeg ble tilbudt stillingen i februar 2020 følte jeg at OBOS var der jeg aller helst ville jobbe.

Hvordan foregikk søkeprosess? Var det vanskelig på intervju?

Første søknadsrunde startet med et motivasjonsbrev, CV, attester og vitnemål. De som ble sendt videre her måtte lage fire videoer som de måtte besvare ulike problemstillinger. Deretter valgte OBOS å ha en Assessmentdag hvor de hadde inn litt i overkant av 30 studenter som skulle selekteres til 15 sommertraineer. Dette var etter min mening en mye bedre prosess enn et vanlig jobbintervju. Assessmentdagen varte hele dagen og ble avsluttet med en forestilling i Operaen. Jeg følte man i større grad ble kjent med de andre man skulle jobbe med og fikk en forståelse av OBOS som organisasjon gjennom denne prosessen.

Hvorfor tror du, du ble valgt til stillingen?

Jeg har alltid vært veldig nysgjerrig og hatt et stort ønske om å lære mer. Jeg har erfaring fra politikken, vært i militæret, vært utvekslingsstudent, har hatt mange verv på Ås og hadde en sommerjobb i Kartverket på Hamar i fjor sommer. Dette har gjort at jeg har fått bred kompetanse og forståelse for faget og mennesker. Jeg er overbevist om at man kan komme veldig langt i livet hvis man tror på seg selv og spiller andre gode.

Hvilke kunnskaper som du fikk på NMBU, brukte du på jobben?

Jeg fikk mye bruk for de juridiske og økonomiske fagene i jobben. Kunnskapen i det å kunne forstå seg på kontrakter, lovtolkning og økonomi er essensielt i arbeidslivet, og som jeg fikk stor nytte for.

Hvor relevant er 5-årig masterstudie i eiendom for de oppgavene som du utførte?

Eiendomsfaget gjør at man er godt rustet både planmessig, økonomisk og juridisk for en karriere innen eiendomsutvikling. Jeg føler at denne kombinasjonen var sentral når jeg jobbet i OBOS.

Hvilke ferdigheter fikk du mens du var sommertrainee?

Som flue på veggen i et så stort konsern som OBOS fikk jeg mulighet til å se hvordan bransjen jobber i praksis. Det å faktisk se hvordan entreprenører samarbeider med byggherren, eller å se et restaureringsprosjekt ferdigstilles gir veldig mye kunnskap.

Kunne du tenke deg å fortsette ved OBOS etter at du er ferdig med sommertrainee-perioden og etter at du er ferdig med master i eiendom på NMBU?

Absolutt! Det som gjør OBOS så spennende er at det er et veldig stort konsern med mye påvirkningskraft til å påvirke byer, bydeler og nye boligfelt. Det å kunne være en del av denne prosessen synes jeg er veldig spennende.

Hvilke ferdigheter og kunnskaper er etterspurt hos OBOS?

Av personlige egenskaper er OBOS opptatt av at man er kvalitetsbevisst, engasjert, skikkelig, offensiv og lønnsom. I min avdeling var det mange med teknisk bakgrunn, men også en del arkitekter og personer med spesiell juridisk kompetanse.

Har synet ditt på din framtidig karriere og utdanning ved NMBU endret seg etter praksis hos OBOS?

Helt klart. Jeg fikk i løpet av sommeren veldig stor interesse for eiendomsutvikling, og fikk muligheten til å være en del av utbyggingsprosjekter og være med ute på byggeplasser. Det å se hvordan utvikling skjer fra kontoret og ut til fysisk konstruksjon er utrolig spennende. Jeg var også en del av et tverrfaglig prosjekt sammen med de andre trainee hvor vi skulle finne mulige løsninger for OBOS, AF-Gruppen og Betonmast sin fremtidige arbeidsplass. Det var veldig lærerikt å samarbeide med folk som studerte forskjellige studieretninger, ettersom man fikk større refleksjon og et bedre resultat når man utformet oppgaven.

Etter å ha jobbet som trainee i OBOS fikk du kanskje se eiendomsbransjen innenfra. Hvordan ville du beskrive de største utfordringene innenfor eiendomsforhold og marked i Norge?

I sommer jobbet jeg med næringsdelen til OBOS, og vi merker veldig at hjemmekontor-situasjonen kan påvirke fremtidens næringsseksjon i markedet. Jeg tror likevel markedet er flinke til å tilpasse seg kundens behov, og kan skape etterspørsel deretter. Jeg tror også vi i større grad ser en urbanisering til byene som vil gjøre det viktig å ha smarte og arealeffektive eiendommer i byene.

Ville du anbefale andre studenter i eiendomsfag å søke sommertrainee-stillinger?

Definitivt! Jeg hadde en veldig lærerik og spennende sommer i OBOS Eiendom. De ansatte i OBOS var veldig opptatt av å dele sin kunnskap, og de tok meg med på møter slik at jeg kunne få en større forståelse for eiendomsfaget. Her var jeg med på møter med arkitekter, entreprenører og kunder OBOS hadde.

Hvilket råd kunne du gi andre studenter i eiendomsfag når det gjelder valg av emner, kurs og konferanser slik at de også kunne få sommerjobb hos OBOS?

Eiendomsfag ved NMBU ga meg bred forståelse for jussen, økonomien og planfag som i løpet av sommeren viste seg nyttig å ha med seg ut i jobb. Jeg følte spesielt fagene APL350 Prosjektutvikling og prosjektgjennomføring, JUS320, JUS321 Plan og bygningsrett og EIE222 Verdsetting av fast eiendom var nyttig for sommeren i OBOS. Jeg anbefaler andre medstudenter å være en aktiv og engasjert student her på Ås. Jeg er veldig overbevist om at frivillige verv gjør at man blir enda mer rustet for næringslivet. Meld deg inn i Jordskiftelaget, Eiendomsmagasinet DEKAR eller Samfunnet. Det gjør at man får nyttige erfaringer med det å samarbeide med andre, samtidig viser det en nysgjerrighet og at man evner å kombinere studiene med å ha et sosialt liv.

Publisert - Oppdatert

Del på