Kan alger gi sunn laks?

Disse fettsyrene bidrar til å redusere hjerte- og karsykdommer, kreft og aldersrelaterte sykdommer. Det er begrensede ressurser i havet. I framtida kan vi ikke fortsette med å hente opp fisk for å bruke den som fôr til oppdrettsfisk. Løsningen kan være å produsere mikroalger.

–    Det vet jeg fordi jeg har studert plantevitenskap ved NMBU. Da skrev jeg masteroppgave om hvordan veksthus kan bli produksjonsanlegg for alger, sier Anstein Freberg (33 år).

I dag er veksthuset hos bonden på Toten fylt med blomkål og ikke alger.
–    Etter at jeg var ferdig med studiene i plantevitenskap i 2009, hadde vi et dyrkingsanlegg her på gården. Dette algeprosjektet foregikk i et tett samarbeid med fagmiljøet ved NMBU, noe som var helt nødvendig for å kunne arbeide videre med algene. Kanskje kommer jeg til å ta opp prosjektet igjen, men tidsmessig ble det for stramt både å være bonde og drive forskningsanlegg på alger, sier Anstein.

Anstein Freberg skrev masteroppgave om hvordan veksthus kan bli produksjonsanlegg for alger.

Håkon Sparre, NMBU

Livsgrunnlaget vårt

Nå bruker han i stedet forskningskompetansen til å dyrke fram gode blomkålsorter.
–    Studiet i plantevitenskap har gitt meg kunnskap om hvordan planter fungerer og hvorfor de har det som de har det. Denne kunnskapen er uvurderlig som grønnsaksbonde, sier Anstein.
Sammen med tre brødre og foreldre driver han gård på Toten og på Nøtterøy. Han oppfordrer varmt flere til å velge studier i plantevitenskap.
–    Planter er jo det gjør at det er mulig å leve her på jorda! De er livsgrunnlaget for alle her på kloden. Alle er vi i kontakt med planter til daglig. Og det er et vanvittig mangfold! Her er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan jobbe med når du er ferdig utdannet.

Skreddersydd utdanning

Han får ikke fullrost NMBU som studiested.
– På studiet får du tett og god oppfølging. Jeg ønsket å skrive en praktisk rettet masteroppgave. Det fikk jeg lov til. Hjelp til å tilpasse studieopplegget i forhold til egne ønsker, tror jeg er unikt for NMBU, sier Anstein.
Ikke sjelden tar han kjøreturen fra Toten til NMBU for å delta på sosiale arrangementer.
–    Jeg sang i studentkoret Rævne. Om få dager skal de ha konsert. Da reiser jeg for å høre og å møte gamle kjente. Studiemiljøet på Ås er sinnsykt bra. De fem årene var noen av de beste i livet mitt.

Published 28. February 2014 - 10:36 - Updated 13. juni 2017 - 13:36