Matvitenskap og ernæring

Bachelor / Matvitenskap og ernæring

Vil du utvikle og fremstille sunne og gode matvarer vi kan leve av i fremtiden? Med kunnskap om råvarer, prosesser og ernæring, kan du jobbe med utvikling, produksjon eller kontroll av næringsmidler.

Varighet: 3 år heltid
Start: Høst 2017
Labøvelse

Labøvelse

Foto
Gisle Bjørneby, NMBU
Hva blir du?
Kunnskap om mat er aktuelt som aldri før. Etter utdanningen kan du jobbe i matindustrien, for eksempel med kvalitetsarbeid, prosess og produktutvikling. Du kan også jobbe i dagligvarekjedene eller i offentlig forvaltning, som for eksempel Mattilsynet.
Hva lærer du?

I løpet av studietiden lærer du om matens kjemi, ernæring, råvarer og fremstillingsmetoder. Denne kunnskapen er avgjørende for å kunne innfri myndighetenes og forbrukernes krav til matens kvalitet og egenskaper. Studiet har to retninger:

Produksjon og utvikling av næringsmidler gir fordypning innen varme- og kuldeteknikk, sensorikk og næringsmiddelmikrobiologi.

Ernæring gir fordypning innen anatomi, fysiologi, humanernæring, immunologi og matvareallergi.

Kort om studiet

De tre første semestrene er identiske for begge studieretninger. I løpet av disse tar du grunnleggende emner i matematikk, statistikk, kjemi og mikrobiologi i tillegg til ex. phil. I andre og tredje studieår tar alle kurs i biokjemi, råvare- og prosessteknologi, i tillegg til retningsfagene. Mye av studiet foregår i laboratorium og pilotanlegg, og vi besøker relevante bedrifter. Vi oppfordrer også våre studenter til å ta deler av studiet i utlandet. Noen kandidater går direkte ut i jobb, men de fleste fortsetter med masterstudier. Mastergraden gjør deg mer selvstendig, og gir mer valgfrihet i valg av jobb enn en bachelorgrad alene.

Mer informasjon om våre masterstudier finner du her:
Master i Matvitenskap 
Master i matvitenskap - retning mat, ernæring og helse

Jobbeksempel - video:


Mer informasjon om matbransjen kan du finne i Jobb i matbransjen

Studenter om studier innen Matvitenskap:
Silje Salbu, video
Rebekka Helen Kristiansen, video
Silje Amundsen, video

 

Eksempelplaner
Programmets oppbygging

Viser programstruktur for studenter i 2017 -kullet.

Studieår : 1

Semester: høst

Studieretning: Felles emner
Emne Sp
Examen philosophicum 10 Minst en Exphil-variant
Examen philosophicum - seminarversjon 10 Minst en Exphil-variant
Cellebiologi 5 Obligatorisk emne
Introduksjon til matvitenskap og ernæring 5 Obligatorisk emne
Innføring i ernæring 5 Obligatorisk emne
Brukerkurs i matematikk 10 Velg ett matematikkemne
Kalkulus 1 10 Velg ett matematikkemne

Semester: vår

Studieretning: Felles emner
Emne Sp
Statistikk 10 Obligatorisk emne
Generell kjemi 10 Obligatorisk emne
Genetikk introduksjonskurs 5 Obligatorisk emne
Studieår : 2

Semester: høst

Studieretning: Felles emner
Emne Sp
Næringsmiddelteknologi I 10 Obligatorisk emne
Organisk kjemi 10 Obligatorisk emne
Generell mikrobiologi I 5 Obligatorisk emne

Semester: vår

Studieretning: Ernæring
Emne Sp
Kosthold og helse 5 Obligatorisk emne
Fysiologi 10 Obligatorisk emne
Studieretning: Produksjon og utvikling av næringsmidler
Emne Sp
Sensorisk analyse 5 Obligatorisk emne
Studieretning: Felles emner
Emne Sp
Eksperimentell og anvendt biokjemi 10 Obligatorisk emne
Biokjemi 10 Obligatorisk emne
Studieår : 3

Semester: høst

Studieretning: Ernæring
Emne Sp
Immunsystemet, mat og helse 10 Obligatorisk emne
Molekylærbiologi 10 Obligatorisk emne
Studieretning: Produksjon og utvikling av næringsmidler
Emne Sp
Matvaretrygghet og -hygiene 5 Obligatorisk emne
Varme- og kuldeteknikk I 5 Obligatorisk emne
Studieretning: Felles emner
Emne Sp
Matplanter 10 Obligatorisk emne

Semester: vår

Studieretning: Ernæring
Emne Sp
Generell ernæring 10 Obligatorisk emne
Studieretning: Produksjon og utvikling av næringsmidler
Emne Sp
Næringsmiddelmikrobiologi 10 Obligatorisk emne
Studieretning: Felles emner
Emne Sp
Muskelmat -råvare og teknologi 10 Obligatorisk emne
Melk og melkebehandling 10 Obligatorisk emne