Fisteldyra/SHF

På grunn av flytting til nytt fjøs, vil det ikke være mulig å besøke fisteldyra før høsten 2015.
På NMBU har vi noen kyr og noen hester som er litt annerledes enn kyr og hester flest. Det er fistelkyrne med et hull inn i vomma og det er fistelhestene som har hull inn i blindtarmen.

Disse hullene gir forskere og studenter unik mulighet til å studere fordøyelsen som foregår inne i dyra.

Fistelku p beiteFistelkyr på beite. Photo: Liv Torunn Mydland

NB! På grunn av flytting til ny lokasjon på Ås, så vil det ikke være mulig å besøke fisteldyrene fø tidligst høsten 2015.

Kyrne
I et fjøs på NMBU har vi noen kyr som er litt annerledes enn kyr flest. Det er fistelkyrne, 12-14 stykker av slaget. Disse kyrne har et hull inn i vomma som er stort nok til å kunne stikke hånden inn i. Hullet gir forskere og studenter unik mulighet til å studere det som foregår inne i kua.

NMBU har hatt fistelkyr siden begynnelsen av 1980 tallet og de har gjennom tidene blant annet bidratt til å optimalisere fôring, redusere utslipp av nitrogen, produsere mjølk med gunstigere fettsammensetning enn vanlig melk og det aller nyeste, bidra til forskningen med tanke på å redusere utslipp av metangass fra husdyrbruk.

Besøkende vil få komme inn i fjøset og hilse på kyrne og se hvordan forskningen foregår. Det er viktig for oss å vise at disse dyra har det godt hos oss. Hvis ønskelig kan det vises en film om fistelkyrne (25 min).
Varighet: ca 45 min + 25 min (film).

Les mer om forskningen på kuene her:
http://www.umb.no/iha/artikkel/fistelkuene-med-hull-i-magen/

 FistelhestFistelhest. Photo: Janne Brodin


Hestene

I forsøksstallen ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap på Ås, løper og svetter fire kaldblodstravere på tredemølle i forskningens tjeneste. Formålet med dette forsøket er å vurdere ulike fôrtypers innvirkning på hestenes prestasjonsevner. Man ser både på effekter av ulike fôr og i tillegg når det bør fôres før en konkurranse. Spesielt for trav- og galopphester er dette interessant og i Norge er det kun hos oss på NMBU at slike forsøk gjøres.

Besøkende vil få være med inn i forsøksstallen og se en hest løpe på tredemøllen. I tillegg vil det gis en innføring i forsøksmetode.
Varighet: ca 45 min

Les mer om forskningen på hestene her:
http://www.umb.no/studier_iha/artikkel/treningsfysiologi-og-erneringsforsok-pa-hest/

Forankring i læreplan og tips til forberedelse for klassen før besøket.

Publisert - Oppdatert

Del på