Den beste opplevelsen i livet ditt!

Hvordan er biologi et internasjonalt fagfelt?

Biologi er studiet av alt levende, og det levende finnes overalt! Biologi er et generelt fagfelt som tilbys ved mange utdanningsinstitusjoner over hele verden, så mulighetene for utveksling burde være gode.

Hvorfor og hvordan er internasjonal erfaring viktig for faget?

Internasjonal erfaring bidrar til et større perspektiv og bredde innen eget fagfelt. Flere emner i biologi kan ta utgangspunkt i lokale problemstillinger og omgivelser. I utlandet kan du derfor få mulighet til å ta emner som man ikke får tilbud om hjemme.

Anbefaler du biologistudenter å reise på utveksling? I så fall, hvorfor?

Jeg anbefaler alle å reise på utveksling! Året jeg selv hadde i Sør-Afrika er den beste opplevelsen jeg har hatt. Det er definitivt et av de viktigste årene i livet mitt. Jeg tror det er sunt å reise ut for å få innblikk i hvordan det er å leve i et annet land enn Norge. Et utvekslingsopphold kan også bidra til at man ser ting her hjemme i et annet lys, blant annet hvor godt universitetssystemet i Norge egentlig fungerer.

Har du selv internasjonal erfaring, og hvorfor/hvordan har dette vært viktig for deg?

Jeg har vært heldig og har hatt flere anledninger til å reise ut. Da jeg begynte studiene måtte jeg ta et såkalt desentralisert første år i Alta eller Bø. Jeg er fra Oslogryta og valgte eksotiske Alta. Dette ble min første utvekslingserfaring og et svært annerledes år, selv om jeg fortsatt var i Norge. Hele det tredje året av bachelorgraden min tilbrakte jeg i Sør-Afrika. På mastergraden løp jeg rundt tre måneder i jungelen i Thailand, nær grensen til Burma, og samlet inn mygg, mens jeg i løpet av doktorgraden var både i regntunge Wales og på bondelandet i Danmark. Under postdoc’en min var jeg også i utlandet faktisk. Da hadde jeg tre ekstremt varme og lærerike måneder University of Minnesota, midt i USA.

Min internasjonale erfaring har vært viktig på mange måter, men ikke minst føler jeg at det har bidratt til at jeg har vokst som person. Som utvekslingsstudent blir du kastet ut i en ny virkelighet. Du kan selvfølgelig velge sted etter hva som tilbys av fag du ønsker å fordype deg i. Det finnes mye spennende der ute! I kombinasjon med et spennende sted, vakker natur og rik kultur kan utveksling bli det beste året i livet ditt, slik Sør-Afrika ble for meg. Internasjonal erfaring blir også sett på som svært viktig å ha i forskermiljøet. Det er definitivt en erfaring som ser bra ut på CV’en.

Har du noen erfaringer/opplevelser fra internasjonalt arbeid/utveksling du ønsker å trekke frem?

Flere! Året i Sør-Afrika er, som allerede nevnt, er en helt spesiell opplevelse i livet mitt. Det definerte ikke den videre fagretningen min, men universitetet tilbød mange gode og spennende fag på engelsk. Jeg ville dra til et land der jeg kunne forbedre engelsken min, og et år i Sør-Afrika gjorde susen! I tillegg hadde Sør-Afrika «alt». Rikt kulturliv, natur, biologisk mangfold og en spennende historie! Å reise til et lavkostland som norsk student gjør at du også har veldig god råd og kan leve litt annerledes enn det du ville ha gjort hjemme.

De tre månedene da jeg samlet mygg i den thailandske jungelen, nær grensen til Burma, er også noe jeg alltid kommer til å huske. Jeg skrev masteroppgave om malariamygg og hvordan sprøytemidler i landbruket kan føre til at myggen utvikler resistens mot sprøytemidlene man bruker for å kontrollere malariamyggbestandene. Veilederen min hadde et forskningsprosjekt i denne regionen, og det var en spesiell opplevelse å sitte der i jungelen og vente på at myggen skulle sette seg ned for å ta en bit av leggen din. Selv om det gjerne blir betegnet som et litt utrygt område, hadde veilederen min gode kontakter. Jeg tror det å reise til litt mer perifere strøk gjør at man kan føle seg litt mer fremmed og alene, noe som igjen gjør at man lærer mye om seg selv. En viktig erfaring! Det gir også bra mestringsfølelse å klare seg i land hvor du ikke snakker språket og må veiledes av tolker som tror de kan snakke engelsk.

En annen historie jeg har hatt mye moro av i ettertid er da jeg forsket på gress i Wales. Her leide jeg et rom hos en enslig alenemor som overlot meg sine to sønner på 8 og 12 år, mens hun selv dro på rockefestival i en hel helg – uten og ha betalt gassregningen! Man kan møte på en del uforutsette elementer, men det er noe av det man lærer av på det rent menneskelige planet.

Hva vil du si til studenter som vurderer å reise på utveksling?

Slutt og vurder, bare gjør det! Hvis ikke kan du gå glipp av det beste året i livet ditt.

Published 26. oktober 2017 - 9:25 - Updated 31. oktober 2017 - 9:43