Utveksling
+Hvor og når

Reisebrev fra Freiburg

• Seepark; her er det store gressplener, kafé og idrettsbaner.
    Aksel Pettersen
  • Freiburg
    Aksel Pettersen

Reisebrev fra Freiburg

Da er jeg akkurat ferdig med mitt første semester på Albert-Ludwigs-Universität i Tyskland, og det har vært et hektisk semester preget av mange nye bekjentskap og mange opplevelser i en by som virkelig er verdt å besøke!

Freiburg er en liten by i sør-vest Tyskland ved grensa til Frankrike og Sveits med litt over 200 000 innbyggere hvor 25 000 er studenter og 4000 av dem igjen er internasjonale. Freiburg er kjent under flere navn, blant annet «Den grønne byen» og «den økologiske byen», noe som forteller om en by der bærekraft står i sentrum. Sentrum er full i trær og blomster, den er bilfri, sykkelsystemet er velutbygd og fornybar energi er å se overalt. Legger du til typisk tyske bygninger, fører dette til en by som er veldig rolig og stressfri, og dermed en ypperlig studentby.

Universitetet i Freiburg er et høyt rangert universitet på verdensbasis, med fagområder innen det meste. Her kan du ta fag innen alt mulig på engelsk så lenge det er på masternivå. Faglig holder alle forelesere et svært høyt nivå og de er veldig hyggelige, så det er ikke skummelt å ta kontakt med dem heller. I tillegg, Fraunhofer institute for solar energy systems holder til i byen, noe som er en av grunnene til at jeg valgte å ta et utvekslingsår i Freiburg. Fraunhofer er en privat forskningsbedrift som er ledende innen forskning på solenergi. De tilbyr fag der foreleserne er personer som har utviklet de beste solcellene som finnes i verden. De tilbyr også mange kurs innen for eksempel fysikk, elektronikk og robotikk, og jeg vil anbefale alle miljøfysikere til å ta et semester eller to her.

Studietilbudet dekker også fagområder som natur og miljø og økonomi. Sistnevnte fokuserer mye på programmering og maskinlæring, og du trenger ikke mye programmeringskunnskaper for å få noe utav fagene som tilbys. Ellers, byen har fått til veldig mange tiltak for å fremme miljø i byen, og du lærer veldig mye bare ved å bo her!

Men, Freiburg er mye mer enn bare universitetet. Her har du alle muligheter innen sport, og friluftsliv er veldig populært. Freiburg er også i nærheten av Schwarzwald og Alpene noe som legger til rette for turer både sommer- og vinterstid. Freiburg er full av koselige kaféer og puber, og jeg møter venner her flere ganger i uka for å spise Flammkuchen (en type pizza), se fotball eller bare møtes for et glass lokal øl eller vin. Det er også verdt å nevne at klimaet er veldig behagelig, noe som gjør det perfekt å sitte ute store deler av døgnet.

Siden Freiburg ligger mer eller mindre midt i Europa, så er reisemulighetene svært gode. Tog kan ta deg hvor som helst i Tyskland for en billig penge, og vakre byer som Zürich, Basel og Strasbourg er rett i nærheten. I tillegg er det også kort vei til for eksempel Paris, München eller andre store, tyske byer.

Til slutt, mange spør meg hvordan det er med språket, og jeg kan ikke si at det tar kort tid å mestre språket fullstendig. På en annen side, du lærer fort det du trenger for å fungere i hverdagen, og jeg har personlig ikke hatt noen problemer med dette. Men, det er fult av muligheter til å lære seg tysk hvis du ønsker det selv. Universitetet holder tyskkurs som er gratis for alle ERASMUS-studenter både i semesteret og i feriene. Dessuten, det er ganske enkelt å skaffe seg en «tandempartner». Dette er en person som jeg møter jevnlig for å lære tysk mot at jeg lærer den personen norsk eller engelsk, samtidig som vi gjør helt vanlige aktiviteter. For eksempel, jeg drar og klatrer med den ene, mens jeg går turer og går på kafé med en annen. Dette er personer som er veldig åpne og det tar kort tid før det blir en god venn, og en perfekt måte å bli kjent med tyskere på!

På mange måter er Freiburg Tysklands svar på Ås. Det er ikke større enn at du møter mennesker du har truffet før, og byen og universitetet har et stort fokus på bærekraft. Jeg vil si at universitetet og Fraunhofer gjør at studietilbudet er perfekt for oss Miljøfysikkstudenter, og vårt solide grunnlag innen matematikk og fysikk gjør det mulig å gjøre det bra i fagene. I tillegg, Freiburg er en helt fantastisk by å leve i, menneskene er hyper-sosiale som gjør det lett å få venner og du vil ikke angre et sekund på at du velger et semester eller to her.

Aksel Pettersen, student i Miljøfysikk ved NMBU

Published 11. April 2018 - 14:20 - Updated 11. April 2018 - 14:22