Utveksling

Reisebrev fra Valencia, høsten 2016

• Det spanske flagget.
    Pixabay

"Jeg valgte å ta alle fagene mine på spansk. Dette for å tvinge meg til å lære språket. Det har til tider vært vanskelig og frustrerende å ta fag og å holde presentasjoner på et fremmed språk, men til gjengjeld vokser man noe innmari på det."

Reisebrev fra Valencia, høsten 2016

Jeg dro på utveksling til Universitat Politècnica de València (UPV). Her var jeg fra august 2016 og ut januar 2017. Jeg valgte å ta alle fagene mine på spansk. Dette for å tvinge meg til å lære språket. For er det noe Erasmus-studenter er kjent for – så er det å snakke engelsk når de er samlet.

Jeg begynte oppholdet mitt her med 4 ukers språkskole ved Costa de Valencia for å friske opp spansken før skolestart. Her ble vi plassert i små klasser, noe som gjorde det mindre skummelt å delta i timen. Skolen arrangerte en rekke utflukter og fester hver dag – strandvolleyball, flamenco, salsa, paella-kvelder, fotballkamper, vinsmaking. Dette gjorde det mye enklere å bli kjent med både folk og Valencia, og jeg vil
absolutt anbefale språkkurset til framtidige utvekslingstudenter.

Skolestart:

Campus er enorm. Langs hovedveien Tarongers ligger de ulike fakultetene på rekke og rad nedover mot stranda. Litt annerledes enn på Ås. Inne på campus lå det folk på gresset og drakk øl under skyggen til en palme. Ja. Velkommen til Spania.

Vi var forberedte på at det spanske skolesystemet var komplisert å forstå seg på. De færreste spanjolene snakker engelsk, og vi brukte vel en uke bare på å melde oss opp i fag. Heldigvis var vi tre om det – og det gikk overraskende greit. Til tider var det frustrerende, men også litt morsomt å tenke tilbake til. De første ukene gikk til å gå i enhver forelesning som kunne være interessant. Dette for å finne fag hvor vi faktisk forstod hva læreren sa, men også for å finne fag som ikke kræsjet med hverandre. Flere av de vi ble kjent med her begynte 8 om morgenen og sluttet 21 om kvelden. Dette ville vi for all del unngå, og ved å gjøre en skikkelig innsats i de første ukene klarte vi å snekre sammen en timeplan som var relativt sammenhengende.

Vi endte opp med fag fra fakultetene for Arkitektur og Fine arts. På UPV er landskapsarkitektur en doktorgrad, og dermed er fagene utilgjengelige for oss. I tillegg gir hvert fag normalt mellom 4,5 og 6 poeng – noe som tilsier at du må ha 5-7 fag i løpet av et halvår.  Jeg tok et fag om urbanisme, et om lys og arkitektur, et om interiørdesign, spansk, og et skulptur-fag hvor vi lærte å jobbe med metall, betong, gips og tre. Det har til tider vært vanskelig og frustrerende å ta fag og å holde presentasjoner på et fremmed språk, men til gjengjeld vokser man noe innmari på det.

Bosted:

Jeg valgte å bo i studentområdet Benimaclet. Og jeg hadde uten tvil valgt samme område igjen. 20 min gangavstand til UPV, eller 10 med sykkel. I tillegg går metroen rett utenfor døra. Benimaclet er også et av de rimeligere områdene i Valencia. Både når det gjelder husleie, mat og øl. Dette var også området vi som oftest møtte klassekameratene våre for å dra ut på bar.

Hvis jeg skulle gjort noe annerledes hadde jeg prøvd å finne en leilighet med kun spanjoler. Når man slutter med spansken med en gang man kommer inn døra hjemme, stopper læringskurven litt opp. Det er også en god måte å bli kjent med flere spanjoler på.

Valencia:

Valencia er større enn man tror. Det er lange avstander, men med sykkel, metro eller buss er alt innen god rekkevidde. Valencia er en by i mindre skala enn Barcelona og Madrid, men til gjengjeld har den alt du trenger. Strand, gamleby, moderne kvartaler, den flere kilometer lange Turia-parken, shopping, sjarmerende cafeer, barer og gigantiske utesteder. Ikke bli overrasket hvis du støter på en gjeng med gitarspillende og øldrikkende spanjoler hvis du går forbi en plaza en kveld.

UPV og Erasmus tilbyr en rekke ulike kurs innenfor sport og trening. Jeg meldte meg på crossfit via Erasmus. Det fant sted i Turia-parken, og jeg har nok aldri i mitt liv tatt så mange burpees. Alt foregikk på spansk, og dette var også en gylden mulighet til å praktisere spansk og bli kjent med nye folk.

Ellers er det gode muligheter for å reise rundt både i Spania, og til andre land. Jeg dro sørover til Sevilla, Córdoba og Granada. Fantastisk arkitektur, kultur og mat. Jeg dro også nordover til Bilbao, Zaragosa og San Sébastian på klassetur. For meg var det viktigst å oppleve de delene av Spania jeg kanskje ikke drar til fra Norge. Veldig fornøyd med det. Det er heller ikke noe problem å dra ut av landet. Flere dro til Marokko, Portugal, Frankrike etc.

Det er fryktelig kaldt i leilighetene i Spania om vinteren. Selv om temperaturen ute kun er mellom 0-15grader, er det omtrent like kaldt inne pga dårlig isolering. Ta med deg varme klær. Ull er faktisk kult.

Hvis du er nysgjerrig på den spanske kulturen, har lyst til å lære deg spansk, oppleve fantastisk sjarmerende gater, parker, arkitektur, mat og mennesker - dra til Valencia. Jeg har ikke angret et sekund.

Suerte!

Published 26. januar 2017 - 13:55 - Updated 23. mai 2017 - 19:10