Utveksling

Reisebrev fra Wageningen, Nederland

• Nederland.
    Pixabay

Det å dra på utveksling var aldri et spørsmål når jeg begynte å studere. Det var noe jeg skulle i løpet av studiet, og sånn ble det også. Valget av land var litt mer vanskelig (landskapsarkitektur, sep - des 2016).

Reisebrev fra Wageningen, Nederland

Etter tilbakemeldinger fra andre studenter som hadde vært på utveksling, landet jeg på Nederland, noe jeg er godt fornøyd med i etterkant. Et utrolig bra universitet, et stort internasjonalt miljø som var mye større og bedre enn jeg forventet og erfaringer/opplevelser jeg aldri vil glemme.

Wageningen University er et universitet med mange internasjonale studenter og et høyt nivå. Semestrene er lagt opp veldig annerledes enn på NMBU, og kombinasjonen av dette og det høye nivået kan bli krevende. Året er delt inn i 6 perioder. 2 perioder fra september til desember og 4 fra januar til juni.  Dette gjør at eksamenene kommer på løpende bånd, og ikke samlet til slutten av semesteret som man er vant med. Antall forelesninger er også relativt høyt, og tar man et fullt semester må en belage seg på å studere en del etter skoletid også. På den positive siden får man et enormt utbytte. Fagene er godt lagt opp, læringsutbytte høyt, foreleserne gode og mye forskjellige studieteknikker og oppgaver. Er man landskapsarkitektstudent og skal ta prosjekteringsfag på masternivå, må man belage seg på enda mer arbeid. Nivået er høyere og forventingene større enn hva en er vant med på bachelornivå og det kan bli vanskelig. Det kan lønne seg å ha litt ekstra poeng i bakhånd fra før av.

Det sosiale livet i Wageningen var over alle forventninger. Drar du på utveksling i høstsemesteret anbefaler jeg på det sterkeste å delta på AID i slutten av august (dette holdes også på vårsemesteret men er noe kortere). Dette er noe ala fadderuka på NMBU, men på et helt annet nivå (med store arrangerte opplegg alle dager en hel uke), og man skaffer seg venner for resten av oppholdet (og kanskje livet). Et annet organ som også sørger for et bra internasjonalt miljø er IxESN, en organisasjon drevet av studenter for hovedsakelig Erasmus studenter (men tilbyr også for internasjonale studenter). De arrangerer ca. 3 arrangementer i uka hvor de tilbyr alt fra ukentlig drink på en av de mange pubene i Wageningen, temafester, middager hvor det lages retter fra forskjellige land på tur (Tyskland, Spania, Brazil osv.), turer til forskjellige destinasjoner som for eksempel Amsterdam, Düsseldorf (julemarked), München (oktoberfest) og Praha og mye mer. Det er definitivt ikke grunn til å kjede seg under oppholdet, og arrangementene er definitivt verdt å delta på.

En liten bekymring før jeg dro på utveksling var det å snakke engelsk til enhver tid og hvordan deres kultur er. Etter å ha bodd i landet i et par uker var bekymringen borte. Nederlenderne er gode i engelsk, og egne kunnskaper økte raskt. Nederland som land er heller ikke så utrolig forskjellig fra Norge, så det kulturelle var heller ikke et stort problem. En ble fort vant til skikker, deres vennlighet og åpenhet. En skal ikke legge skjul på at Nederlenderne er relativt direkte mennesker, men de er også utrolig hjelpsomme og ivrige til å bidra med det de kan.

Jeg anbefaler på det sterkeste å dra på utveksling, og Wageningen er et utrolig godt valg. Om man har mulighet vil jeg også anbefale å dra 1 helt år. Ett semester går så alt for fort (i hvert fall for meg), og hadde jeg selv hatt mulighet ville jeg forlenget utvekslingen min til ett semester til.

Du kommer ikke til å angre!

Published 13. januar 2017 - 14:51 - Updated 13. januar 2017 - 15:10