Fikk drømmejobb som trainee etter intervjudag.

  • Johanne fikk jobb som trainee i Statkraft.

    Johanne er svært fornøyd med å ha kapret jobben som trainee i Statnett.

    Foto
    privat

Lurer du på hvordan en intervjudag foregår? For NMBU-studentene Johanne Wiborg, master i miljøfysikk og Vilde Løkken, master i kjemi, resulterte dette i drømmejobb som trainee hos Statnett og Vann Trainee. Her forteller de om sin opplevelse på intervjudag.

Fikk drømmejobb som trainee etter intervjudag.

Hvordan foregår en intervjudag?

Selv om de var på forskjellige intervjudager, var opplegget relativt likt. Etter litt informasjon om hva som skulle skje i løpet av dagen, var de gjennom flere intervjuer, gruppe- og caseoppgaver. De ble observert gjennom hele dagen.

På intervjudagen i Statnett ble de delt inn i tre grupper på seks kandidater. Johanne forteller at det satt to ansatte ved hvert bord for å observere kandidatene. «Det føltes litt skummelt først, men man ble vant til det». Før lunsj måtte de gjennom fire gruppeoppgaver hvor kun den ene var relatert til bedriften. «De andre var kun for å se hvordan vi var som personer og hvordan vi jobbet i gruppe», forteller Johanne.

«Etter lunsj var det et intervju på ca. 25 minutter og vi fikk tildelt en individuell case. I intervjuet ville de høre litt om meg, men mesteparten av tiden ble brukt til at de stilte meg spørsmål om hvordan jeg synes dagen hadde vært og hvordan jeg synes det gått. De stilte meg også en del spørsmål om hvordan jeg hadde forberedt meg og hva jeg følte kunne være/hadde vært mine utfordringer. Jeg prøvde da å reflektere godt rundt hvordan jeg synes det hadde gått og hvordan jeg hadde tenkt i løpet av dagen.  Den individuelle, skriftlige, casen var todelt. Først måtte man besvare en kortere oppgave, for så velge mellom 7 oppgaver som krevde lengre svar».

 

Lurt å mingle

På intervjudagen hos Vann Trainee forteller Vilde at deltakerne ble delt i grupper for gruppeoppgaver og speedintervjuer med bedriftene. «Når det ikke var intervjuer og jeg hadde litt ledig tid, var det mulig å mingle med de ulike bedriftene som var interessert i traineekandidatene. Under speedintervjuene var det flere bedrifter som intervjuet meg samtidig, dette gjorde at det var vanskelig å spørre og få informasjon om hver enkelt bedrift, derfor var det viktig å mingle for å få mer informasjon om bedriften og for å gi et godt innrykk».

 Johanne var også bevisst på å mingle. «Jeg og og noen andre kandidater hadde litt dødtid mens andre gjorde seg ferdig med intervjuer og case.  Jeg prøvde da å mingle og småprate så godt jeg kunne, selv om jeg var veldig sliten. Jeg visste jo at vi ble observert hele dagen. Jeg tenker at det er lurt å være litt ekstra på den dagen. Det kan f.eks. være lurt å være litt ekstra utadvendt selv om det er litt utenfor komfortsonen».

 

Hva er lurt å forberede seg på før intervjudagen?

Johanne sier det er lurt å tenke over hvordan man ønsker å framstå. «Jeg hadde som mål å la engasjementet mitt skinne gjennom og det hjalp veldig. Jeg fikk inntrykk av at de også så det. Jeg hadde ekstremt lyst på jobben, så da var det viktig for meg å gå inn med all energien jeg hadde og vise hvorfor jeg var egna og kvalifisert. Jeg tenkte også at hvis jeg gjorde dette, men ikke fikk jobben, så hadde jeg bare ikke vært den rette kandidaten.  Videre er det lurt å framstå selvsikker, men samtidig ikke være selvgod. Det kan også være fint å tenke på hvorfor akkurat ens bakgrunn, spesielt den akademiske, passer bra til jobben. Noe av det jeg følte jeg fikk god respons på var at jeg var god til å reflektere over meg selv, mine egne evner og hvordan jeg framstår».

Vilde anbefaler å tenke på mulige spørsmål som kan komme under speedintervjuer og forberede noen spørsmål som man kan stille bedriftene når man mingler. «I tillegg er det viktig å være seg selv, gjøre sitt beste og forberede seg på å fortelle litt om seg selv», forteller Vilde.

 

Har du noen tips du vil gi til andre studenter som er innkalt til intervjudag?

Johanne mener at det viktigste er å være seg selv og vise gjennom ord og kroppsspråk at du ønsker jobben og er en engasjert kandidat. «Jeg tenkte mye på hvorfor jeg ønsket meg denne jobben på forhånd og hadde med meg de tankene inn i den dagen. Det tror jeg gjorde meg ekstra gira og klar. Det kan være du får gruppeoppgaver, så tenk gjerne gjennom på forhånd hvordan man er det best mulige gruppemedlemmet; komme med forslag, lytte til andre, hjelpe til sånn at alle bidrar, osv. En siste ting er at det kan være lurt å lese en del om bedriften på forhånd og sette seg inn i deres verdier og visjoner. Selv om de kanskje ikke krever at du kan så mye om bedriften, så er det en stor fordel å kunne en del og på den måten vise frem ditt engasjement. En siste ting jeg gjorde som hjalp meg veldig var å få time hos karriereveileder noen dager før intervjudagen. Der fikk jeg mange gode tips og råd og det roet nervene mine mye».

«Først og fremst, book time hos karriereveileder», oppfordrer Vilde. «Hun gir deg mange tips og råd som er gull verdt å ha med seg på en slik dag. I tillegg er det viktig å være seg selv, og gjøre sitt beste. Tenk gjennom noen spørsmål du kan stille bedriftene før du kommer dit, og forbered deg på å fortelle litt om deg selv. Husk å nyt dagen»!

 

Hvordan synes dere intervjudagen var?

Begge synes det var en fin opplevelse selv om de var veldig nervøse på forhånd.

Johanne synes det var en utrolig spennende og lærerik dag. «Mot slutten kjente jeg at jeg ikke hadde så mye energi igjen, men da tenkte jeg bare at jeg måtte gi det siste lille jeg hadde før jeg kunne dra hjem».

 Vilde forteller at hun var veldig nervøs på forhånd, og var usikker på hva og hvem hun kom til å møte. Hun omtaler dagen som morsom og lærerikt. «For selv om man kanskje ikke får jobb, lærer man mye om hva som skjer under et intervju og hvilke type spørsmål man får. Dette gjør at man står litt tryggere og sterkere på neste intervju. I tillegg lærer man mye av å mingle og spørre bedrifter ulike spørsmål». 

 

Intervjudagen ble en suksess for både Vilde og Johanne. Begge fikk jobb. Johanne ble oppringt noen dager senere og ble innkalt til andregangsintervju. «Etter halvannen uke var jeg på andregangsintervju, og noen dager senere fikk jeg vite at jeg hadde fått jobben».

 

 

 

 

 

 

Published 18. mars 2020 - 11:11 - Updated 18. mars 2020 - 11:11