Tips og triks for Karrieredagen

 • Karrieredagen
  Foto
  Julia Frisk Brendehaug

Gikk du glipp av "Forbered deg til Karrieredagen" med Karrieresenteret og Næringslivsutvalget 7. oktober? Fortvil ikke. I fjor skrev Silje Kvist Simonsen en artikkel fra tilsvarende arrangement på ukaiaas.no. Innholdet står seg også i år, så les gjennom og vær ekstra forberedt til Karriedagen.

Tips og triks for Karrieredagen

På Karrieredagen møter mange bedrifter opp, kanskje for å få et godt førsteinntrykk av nettopp deg. Men hvordan gir man egentlig et godt førsteinntrykk? Næringslivsutvalget og karriereveileder Tone Fiane har hjulpet den gemene student med forberedelsene.

Engasjer deg fra starten

Karrieredagen arrangeres i år 9.oktober i Aud.Max, og i den anledning inviterte NU til «Bli klar for karrieredagen», sammen med karriereveileder Tone Fiane. Tone starter foredraget med å skaffe en liten oversikt over hvem publikum er. Mesteparten må vel sies å være 4. – og 5.klassinger, men alle årstrinn er representert. Det er bra! Tone forteller at det er en god ide å begynne å sjekke ut karrieredagen tidlig. På den måten kan man bli litt kjent med markedet og aktuelle bedrifter, venne seg til å snakke med dem, få en sommerjobb og kanskje få god kontakt med drømmearbeidsgiveren! Akkurat det kan være vanskelig. Terskelen for å snakke med bedriftene er kanskje litt for høy, og enda vanskeligere kan det være å få i gang en god samtale. Likevel er det viktig å tørre å snakke med dem. I år har hele 64 bedrifter betalt for å få lov til å være med, og det er en ting de gjerne vil. De vil snakke med studentene. Det dummeste du kan gjøre er å ikke snakke med dem, forteller Tone. Hopp i det!

Hvorfor er jeg her?

For at du skal få så mye som mulig ut av dagen er det viktig å forberede seg. Et råd man hører gang på gang, men et viktig et. En ting som det er viktig å tenke over er hvorfor du er der. Er du på utkikk etter fast jobb, noen å skrive masteroppgave for eller en sommerjobb? Dette har kanskje betydning for hvilke bedrifter du vil oppsøke og snakke med. På NUs nettsider ligger en bedriftsguide, som det kan være lurt å gå gjennom. Her står det litt om hver bedrift, samt hvilke studieretninger de er mest interessert i. Etter å ha valgt ut de bedriftene som er interessante er det på tide å google litt. Finn ut hva slags bedrift det er snakk om. Hva slags visjoner og verdier har de, hva er viktig for dem? Med kunnskap om bedriften er det også lettere å stille bedre og mer inngående spørsmål. Dette er viktig. Vil du ha et godt svar må du først stille et godt spørsmål!

Ikke lukt fyll

Etter god forberedelse er du endelig klar for å møte bedriftene, og gjøre et godt førsteinntrykk. Da kan det være lurt å tenke på hvordan man fremstår. De viktigste rådene fra Tone her er å være ren og pen, og verken lukte for mye parfyme eller fyll. Det kan også være lurt å tenke hvilke klær du har på deg. Skal du snakke med Deloitte bør du kanskje ikke bruke den mest hullete buksa du har. Her er dog en gylden middelvei, og du behøver ikke møte opp i finstasen heller. Vær deg selv, og vær presentabel. Da gjenstår bare å komme frem til rett stand. Til tross for mulig kø er det viktig å vise folkeskikk her! Bedrifter ser gjerne etter folk som kan jobbe i team, og da vil du ikke vise deg som en som presser seg foran folk.

Hva skal jeg si da?

Det å starte en samtale med noen fra drømmebedriften er ikke like lett, men ett sted må du begynne. Tone legger vekt på hvor viktig det er å hilse ordentlig på den man snakker med. Ta vedkommende i hånda (ingen slappe hender her), og møt blikket deres. Et godt førsteinntrykk starter her.

For å få en så god samtale som mulig er det lurt å gå bort på egenhånd. Unngå å gå sammen i stor gjeng, vis at du er selvstendig. Når du først har sagt hei er det naturlig med en liten presentasjon. Navn, studieretning og hvorfor du synes bedriften høres interessant ut er en god start. Ha klar noen spørsmål, men ikke la dem ta helt kontroll over samtalen. Vær ydmyk, og lytt til det personen sier. Still oppfølgingsspørsmål og vis interesse. Dersom du kommer i kontakt med noen av de yngre på standen kan det være lurt å spørre inn til hvordan de kom inn i jobben, hvilke utdanningsvalg som kan være lure og ta, eller hvilke mastere som er interessante for bedriften.

Etter en god samtale er det lurt å notere ned navnet på den du snakket med, slik at samtalen kan refereres til i en eventuell søknad. CV-en til den aktuelle søknaden bør da også inneholde et bilde, som man kan få tatt på dagen. IKKE spør hva bedriften har å tilby deg, spør heller hva de ser etter. Dersom du står foran en potensiell arbeidsgiver er det heller ikke lurt å spise alle smaksprøvene deres, selv om det er fristende! Smaksprøvene får du heller snike til deg fra en uaktuell bedrift.

Hjelper dette noe da?

Man kan selvfølgelig spørre seg om det har noe for seg å bruke tid på en slik dag, eller om man skulle brukt tiden til andre ting. Svaret er ja. Det kan absolutt lønne seg! Flere studenter har fått jobb nettopp ved å gjøre et godt inntrykk på karrieredagen, både gjennom Deloitte og Statsbygg som begge får inn ekstremt mange søknader. I tillegg kan du i en fremtidig søknad referere til gode samtaler, samt at du vet mer om hva bedriften ser etter i en ny arbeidstaker. Dersom det faller naturlig i en samtale kan du også levere søknad og CV på selve dagen. Mange studenter har tidligere gitt tilbakemelding om at arrangementene utenom selve messen har vært givende, inkludert case-problemer og jobbsøkerkurs. Er du ekstra heldig kan du også sikre seg en gullbillett hos utvalgte bedrifter, som gir adgang til team-building, middag og underholdning om kvelden. En gylden mulighet!

Karrierefondet

Etter karrieredagen samles en del av overskuddet i karrierefondet, et lite kjent fond. Fondet er på omtrent 115 000 kroner, og man kan søke om det på næringslivsutvalgets hjemmesider, www.nunmbu.no. Lag og foreninger kan søke om penger til karrierefremmende tiltak, så framt det er åpent for alle studenter. I dag støtter fondet store arrangementer som Cre8, og mindre tiltak som foredrag og kurs for studenter.

DONT’s

 • Ikke riv til deg alt av smaksprøver
 • Ikke press deg frem i køen
 • Ikke ta opp tiden til uaktuelle bedrifter
 • Ikke spør hva DE kan tilby DEG

DO’s

 • Forbered deg!
 • Vit hva du vil
 • Ta kontakt
 • Gå alene
 • Vær ydmyk, lytt
 • Noter navn

 

Published 7. oktober 2019 - 14:17 - Updated 7. oktober 2019 - 15:03