NMBU vil alltid være aktuelt sier Sissel Rogne, leder for Havforskningsinstituttet.

Her er Sissel Rogne og Aslak.

mobilfoto

I august var NMBU-studentene Aslak Leinebø Seljås og Ida Cathrine Sandli på marin student-bootcamp med Sett Sjøbein. Siste dag på bootcampen deltok de på konferansen Pelagisk arena. Aslak møtte her to tidligere NMBUere, Sissel Rogne og Odd Kristian Dahle. De stilte velvillig opp på et lite intervju med han med tema «Hva kan skje etter NMBU?»

Sissel Rogne er ei kvinne som har virkelig satt spor etter seg innafor vår genetiske verden. Rogne har jobba innen medisinsk forskning, akvakultur- og landbruksforskning. Hun ble professor i bioteknologi på NLH, nå NMBU, i 1992 og var da en av landets yngte kvinnelige professorer. Hun har også vært leder for Bioteknologinemnda og forskningsdirektør ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (nå NMBU). Hun blei tildelt Akademikerprisen 2012 for sin fag- og forskningsinnsats innen genteknologi og bioteknologi. Nå er hun leder i Havforskningsinstituttet. Under Pelagisk Arena 2017 holdt Sissel et svært interessant foredrag, og det var lett å merke at hun hadde vært professor og kunne det å forelese, da formidlingsevnen hennes var helt klart en av dem bedre av foredragsholderne. Sissel syntes det var kjempegøy at det var NMBU-studenter der og var veldig pratsom. Hun ville så absolutt bli fotografert, og spøkte litt med at under dette bildet kan det stå: ”NMBU vil alltid være aktuelt!” Noe hun også mente helt alvorlig. Det var veldig trivelig å prate med Sissel, ei dame med trøkk og karakter som oppfordra flere unge og engasjerte studenter til å vurdere sjømatnæringa, hvor det så klart er et HAV av muligheter.

Odd Kristian gikk ut fra Ås høsten 1996 som første student med graden cand.scient. Dette var det gamle hovedfaget og som var litt mer omfattende enn dagens mastergrad. Temaet for oppgava var dyrevelferd, nærmere bestemt ei etisk vurdering rundt transport av slaktegris. Her inngikk også et mellomfag i filosofi/etikk, som han tok ved Universiteta i Tromsø og Oslo. Dermed blei det bare to år på Ås, 1994- 1996.

Det er interessant at en som har skrevet ei oppgave om etisk vurdering av transport av slaktegris nå jobber innafor sjømatnæringa. Etter studiet begynte han å jobbe som journalist. Først i Nationen, så NTB og flere år i NRK. Nå er han informasjonsleder i Fiskebåt, som er en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for den havgående fiskeflåten.

Odd Kristian tilføyer at NMBU-studiet gir en solid bakgrunn for både å forstå hvordan samfunnet er organisert, og hvordan naturen legger premisser for forvaltninga. Studiet er derfor ei god allmennutdanning som kan brukes innafor mange områder.

Aslak sammen med Anette Grøttland Zimowski som jobber som kommunikasjonsrådgiver i Norwegian Seafood Council, og tidligere NMBU-student Odd Kristian Dahle.  PS: Aslak syntes for øvrig at kjolen til Anette var svært fin og Kulturell særlig da den var i en veldig kjent stil for han og prikk lik stilen den eldste foreninga på Ås bruker, ei forening som Odd Kristian huska og kjente godt til.

mobilfoto

Dette var altså noen  få av mange interessante mennesker jeg møtte under årets første marine student-bootcamp. Det var ekstra gøy å oppleve at en har mye til felles gjennom studieplass og det å se hvor veien deres har gått videre.

Published 13. oktober 2017 - 8:50 - Updated 13. oktober 2017 - 11:05