Karriere, noe jeg som student må bry meg om?

• studenter
    pixabay.com

Har du tenkt på at allerede nå skaper du din karriere? Det du gjør i dag er det som kommer til å stå på din CV når du er ferdig med studiene. Derfor bør du tenke gjennom hva du kan gjøre for å være attraktiv for arbeidsgivere ved studiets slutt. Karrieresenteret har noen tips til deg.

Karriere, noe jeg som student må bry meg om?

Bruk tid på studiene

Det viktigste du gjør som student, er å bruke anledningen til å fordype deg faglig og bli god på å tilegne deg ny kunnskap.

Skaff deg arbeidserfaring

All arbeidserfaring er positivt, uavhengig av om det er relevant eller ikke.

En relevant deltidsjobb er gull verdt. Mange firmaer søker etter studenter til sommerjobb. Dette er en god anledning for å få relevant erfaring og bygge nettverk. En relevant sommerjobb kan være døråpner for å knytte seg til bedrift på masteroppgaven, gi mulighet for jobb etter endt studier eller en verdifull referanse når du søker andre jobber. Flere firmaer har også internship-stillinger.

Dersom du ikke får relevant jobb, fortvil ikke, all arbeidserfaring er god erfaring! Det er bedre å ha jobbet i kassen på butikk enn å ikke ha noe arbeidserfaring. En slik jobb kan gi en verdifull referanse. Arbeidsgiver fra for eksempel butikk vil kunne fortelle om du er pliktoppfyllende, tar ansvar, hvordan du samarbeider med kolleger, kundekontakt osv. Dette er opplysninger som er verdifulle for arbeidsgiver.

Verv og frivillig arbeid

Dersom det er vanskelig å få relevant deltidsjobb, ta på deg verv og bidra med frivillig arbeid. Dette viser at du er engasjert og kan gi deg erfaring med for eksempel prosjektledelse, kommunikasjon eller erfaring som økonomiansvarlig. Delta i aktiviteter, og få nye venner og nye nettverk i samme slengen. Kanskje vil du engasjere deg i Studenttinget? Kunnskap om arbeids- og saksbehandlingsprosesser ved et universitet kan også komme nyttig med senere.

Ta et semester eller to i utlandet

Flere arbeidsgivere ønsker studenter med internasjonal erfaring. Språkferdigheter og internasjonal erfaring kan derfor senere bli gode grunner for at en arbeidsgiver velger deg. Her finner du en oversikt over NMBUs utvekslingsavtaler.

Hvor ønsker du å jobbe?

Har du tenkt gjennom hva du ønsker å jobbe med, og hvilke arbeidsgivere som du synes virker spennende? Snakk med arbeidsgivere på Karrieredagen og Næringslivsdagen. Finn ut hva som kreves av kvalifikasjoner for å få de jobbene du ønsker deg. Delta på bedriftspresentasjoner på NMBU og følg interessante virksomheter på linkedIn og twitter.

Opprett LinkedIn-profil

Visste du at over 1,1 millioner i Norge har LinkedIn-profil og at mange stillinger lyses kun ut på LinkedIn? Bruk LinkedIn til å bygge deg nettverk. Tenk på at dine medstudenter vil i fremtiden jobbe i firmaer som kan være interessante for deg.

Oppgavesamarbeid

Vurder om det er mulig å skrive oppgavene dine i samarbeid med en bedrift, organisasjon, et forskningsinstitutt eller et prosjekt. Dette kan være en fin måte å både skaffe seg relevant fagkunnskap om et bestemt området, og å bli kjent med arbeidsgivere og få vist hva du kan.

Lykke til med studiene og nyt studietiden!

Published 9. mars 2017 - 9:37 - Updated 15. mars 2017 - 22:40