Flere elever med bakgrunn fra de tekniske yrkesfagene bør velge ingeniørstudier. Realfag oppleves som lite relevant for yrkesfagelever. I dette prosjektet forsker vi på hvordan realfagene kan bli nyttige som en del av yrkesutdanning.
Fagfornyelsen, læreplanene som innføres fra 2020, gir et spennende skifte for hvordan realfagene skal tenkes inn som en del av yrkesfaglig opplæring. Det legges mer vekt på at elevene skal være aktive deltakere og ha medbestemmelse.
Dette stiller skolen overfor en rekke utfordringer i forhold til å tilrettelegge for elevenes arbeid med realfagene, tilrettelegging av samarbeid mellom programfaglærere og realfaglærere og skolens oppbygning av kompetanse for å kunne tilby elevene god realfagundervisning i alle yrkesfagene.
Målet med prosjeket er å utvikle kunnskap om undervisning av realfag for yrkesfagelever.
I dette prosjektet jobber vi sammen med lærere for å designe undervisningsopplegg der vi sammen utvikler undervisningsprinsipper og verktøy som kan brukes for å få til intensjonene i læreplanen. Prosjektet har to deler. Den ene delen er et rent utviklingsarbeid i samarbeid med Utdanningsetaten i Oslo som ledd i den statlige Dekomp-satsningen. Den andre delen er forskning finansiert av NMBU der vi undersøker implementeringen av den nye læreplanen - og de muligheter den gir for å styrke realfagopplæring i de tekniske yrkesfagene. De tekniske yrkesfagene kan være en viktig arena for å rekruttere studenter til ingeniøryrker, ikke minst fordi dette vil være studenter som har solid praktisk erfaring.
Kunnskap om undervisning og læring knyttet til realfag i yrkesopplæringen er lite dokumentert i forskningslitteratur (Nordby, 2019). Regjeringen peker på at både bedrifter og offentlig sektor i framtiden vil ha et stort behov for elever som gjennomfører fag- og yrkesutdanning. Regjeringen har derfor satt seg som mål å heve statusen til yrkesfagene og få ned frafallet. For at regjeringens målsetning skal kunne realiseres trenger vi mer kunnskap om undervisning og læring i fellesfagene i yrkesopplæringen.
Telefon 67 23 00 00
Faks 67 23 06 91
E-post post@nmbu.no
Mer kontaktinfo