Ferie / Feriepenger

Ferie

Etter Hovedtariffavtalen har alle arbeidstakere krav på 25 virkedager ferie hvert år. Arbeidstakere over 60 år (må ha fylt 60 år i løpet av ferieåret) har krav på 5 virkedager - 1 uke - ekstra ferie. Arbeidstakernes rettighet til ferie fremgår av ferieloven – og av Hovedtariffavtalene i staten:

Alle kan kreve 3 uker sammenhengende ferie i perioden 1. juni - 30. september, men nærmeste leder kan bestemme de nøyaktige datoene. De øvrige to ferieukene kan kreves avviklet som hele uker, men ikke sammenhengende. 

Ferien som du har rett til å avvikle kan være med eller uten lønn, avhengig av hvor stor ferieopptjening du har fra fjoråret.

Ansatte med delvis opptjening av feriepenger fra året før, her beregnes feriedager med lønn og de tildeles i UBW web. Feriesaldoen ser man under «Fravær» i UBW web.
Feriedager med lønn skal føres på fraværskode «Ferie med lønn», disse feriedagene skal benyttes først. Feriedager utover dette skal føres på fraværskode for «Ferie uten lønn (genererer trekk)».
Feriedager uten lønn trekkes i lønn i påfølgende måned forutsatt at ferien er registrert og godkjent av PK og leder i UBW.

Ansatte uten opptjening året før og med oppstart hos NMBU i ferieåret får ikke tildelt feriedager med lønn (feriesaldo) i UBW web.
Alle feriedager den ansatte velger å ta ut skal registreres i UBW web med fraværskode «Ferie uten lønn (genererer trekk)» (Det ligger en grense på 25 feriedager for ferie uten lønn)
Feriedager uten lønn trekkes i lønn i påfølgende måned forutsatt at ferien er registrert og godkjent av PK og leder i UBW.

Deltidsansatt

En deltidsansatt som tar fri en uke, forbruker en uke av sin feriepott, (vanligvis 5 feriedager), selv om vedkommende bare skulle vært på arbeid 2 dager den aktuelle uken. Det loven fokuserer på er at vedkommende faktisk har fått en uke sammenhengende fritid og derfor har brukt en uke av sin ferie. Dersom arbeidsgiver og arbeidstaker er enige om at ferien tas ut i enkeltdager, må det tas utgangspunkt i hvor mange dager ferie vedkommende skulle hatt dersom ferien hadde vært avviklet i sammenheng. Det antall dager man da kommer frem til gis som feriedager enkeltvis.

Plikt til å avvikle ferie

Alle har plikt til  minst å ta ut antallet feriedager som er opptjent i fjoråret, maksimalt 25 dager (30 dager hvis du er over 60 år). Plikten gjelder enten grunnlaget er opptjent ved NMBU eller hos annen arbeidsgiver, og også når feriepengene er opptjent hos tidligere arbeidsgiver og allerede er blitt utbetalt. Det er likevel anledning til å avtale overføring av ferie til neste ferieår. Arbeidstaker og arbeidsgiver kan avtale overføring av inntil 14 feriedager, (10 lovbestemte feriedager + den avtalefestede ferien på 4 dager)

Ferie for ansatte uten eller med delvis ferieopptjening

Dette gjelder ansatte som startet å jobbe ved NMBU i 2021 eller i 2022.

En ansatt med delvis ferieopptjening vil ha saldo i ferieregnskapet etter hvor mange dager feriepengene fra 2021 dekker.
Feriedager ut over dette må registreres som ferie uten lønn, som blir trukket fortløpende når ferien er registrert og godkjent i UBW web.

Ansatte med oppstart hos NMBU i 2022 har ikke tildelt feriedager i sin feriesaldo. Feriedager må registreres som ferie uten lønn, som blir trukket fortløpende når ferien er registrert og godkjent i UBW web.

Mer utfyllende informasjon og brukerveiledning finner du her:

Ferieregistrering for ansatte uten full ferieopptjening

Mer nyttig informasjon om ferie finner du i  Medarbeiderhåndboken

Registrering av ferie og annet fravær :

UBW web

Se veiledning for "Ferieregistrering for ansatte uten full ferieopptjening"

Utbetaling av feriepenger

Når utbetales feriepenger: 

Ferieloven forutsetter at feriepengene utbetales når ferien faktisk avvikles. Loven gir imidlertid arbeidsgiver og arbeidstakerne en adgang til å avtale en annen utbetalingsmåte. I "Særavtale om ferie for statstjenestemenn" slås det fast at det skal foretas en engangsutbetaling av feriepenger i juni måned. Når ferien faktisk avvikles skal arbeidstakeren ha vanlig lønn.

 Hensikten med feriepenger er å erstatte lønnsbortfallet når du har ferie. Også feriepenger for timelønn, honorar og overtid blir utbetalt i juni.

Var du ikke i jobb i fjor, vil du ikke få feriepenger selv om du kan ha krav på feriedager.

Ved fratredelse utbetales feriepenger etter siste lønning ved neste ordinære lønningsdag. Slutter man før juni og har avviklet ferie, blir denne ferien trukket av feriepengene/sluttoppgjøret.

Ved fratreden kan feriepengene utbetales for foregånde og inneværende år, avhengig av når på året man slutter. Hvis man ønsker kan feriepengene også utbetales året etter, da er dette trekkfritt.

Hvor mye feriepenger har du krav på?

  • Feriepengene utgjør 12 % av feriepengegrunnlaget.
  • I feriepengegrunnlaget inngår alt som du har fått utbetalt som arbeidsvederlag (lønn, sykepenger m.m.) i opptjeningsåret. Utbetalinger som gjelder reiseutgifter, losji og feriepenger inngår ikke i beregningen.
  • Feriepengegrunnlaget fremgår av årsoppgaven for opptjeningsåret. Opptjente feriepenger fra fjoråret og inneværende år finner du også på lønnsslippene dine. 

Ansatte over 60 år

  • Personer som fyller 60 år i løpet av ferieåret har rett til én uke ekstra ferie. Disse dagene kan kreves avviklet samlet, men ikke nødvendigvis sammenhengende med resten av ferien.
  • For å dekke trekk av lønn for 5 ekstra feriedager utbetales det 2,3 % ekstra feriepenger, dvs. at satsen er 14,3 %.
  • Beregningen og utbetalingen av feriepenger for ekstrauken er imidlertid underlagt en beløpsgrense på 6 ganger grunnbeløpet i folketrygden.  For noen dekker derfor ikke feriepengene fullt ut bortfallet av lønn i denne ene uken. Der dette er tilfelle, kan du velge ikke å avvikle feriedagene som ikke er dekket.
  • Feriepengene knyttet til den ekstra ferieuken er trekkpliktige.

Feriepenger erstatter lønn

 Eksempel:

Eksempel på utregning av juni lønn

  • Det kan være vanskelig å forstå lønnsslippen for juni. Her er et eksempel på lønnsslipp med forklaring Lønnsslipp_eksempel  

Mer detaljert forklaring

  • Trekk for lønn pr feriedag beregnes som årslønn delt på antall arbeidsdager per uke ganger 52. Årslønnen beregnes ut fra månedslønn i juni. For ansatte i 100 %-stilling med 5-dagers uke blir dagslønn lik årslønn delt på 260 (5 dager x 52 uker).
  • Eksempel: NN har en månedslønn på kr 40 175,- og opptjente feriepenger på kr 51 847,32. NN har trekk for full ferie på 5 uker. Samme eksempel er eksempel på lønnsslipp.
  • Feriepengegrunnlag finner en på års-sammenstilling for 2017 fra UBW/Agresso.

Brutto månedslønn juni

kr 41.600,00

Feriepenger (12 % av   feriepengegrunnlaget)

Feriegrunnlag 2017 kr 457.738,19 x 12   %

kr 54.928,58

Trekk for 5 uker ferie
  (månedslønn i juni x 12 måneder x 25 dager / 5 dager x 52 uker)

Årslønn (12 x 41.600) /260 x 25

-kr 48.000,00

Pensjonstrekk

Netto utbetalt juni

Kr -832,00

Kr 47.696,58

Letter in english regarding payroll information about holiday pay:

PAYROLL_INFORMATION_ABUT_HOLIDAY_2016_EXAMPLE

Ferielønnskalkulator

Publisert - Oppdatert

Del på