Bilder til web

 

Publiseringsløsninger på nett har ofte egne systemer for å tilpasse bilder til den størrelsen som er valgt for en nettside. Slik er det også i NMBUs Drupalløsning. Det er imidlertid grenser for hvos stor en bildefil kan være før systemet nekter å slippe filen inn i systemet.

Filer du laster ned fra hovedarkivet eller er i fulll oppløsning og egner seg dårlig for direkte bruk. Det er to måter du kan løse dette på.

Ekpressmetoden for å lage et webbilde til Drupal
Du vil sikkert fortest mulig til målet og har funnet et bilde i NMBUs fotoarkiv. Her kommer oppskriften, men først et par betingelser for at dette skal fungere:
Du må ha en bruker i NMBUs nettverk og ha logget deg på i arkivet. Det finnes  en gjestebruker i fotoarkivet og det er lett å tenke at man automatisk er logget på, men sjekk under "logg inn" knappen øverst til høyre på siden at du er logget inn med din personlige bruker.

Du har nå søkt og funnet ditt bilde. Merk bilde ved å klikke den lille haken i sirkelen nederst til høyre på tittebildet. Nederst på bildet dukker nå opp noen knapper. Klikk knappen "Send til nmbu.no".
Du kan nå bytte til din artikkel på nmbu.no og sette inn bildet der det passer deg. Du finner bildet øverst i bildebiblioteket eller ved å søke på metadata i biblioteket.

Du har nå spart deg for en nedlasting til egen maskin, en bildebehandling der du nedskalerer bildet til rundt 1920px bredde og omgjøring til SRGB fargerom og en manuell opplasting til Drupals bibliotek, med etterfølgende utfylling av fotograf og metadata. Noen metadata følger nemlig automatisk med bildet hvis du benytter deg av denne metoden.

Lage et webbilde til intranett, annen publiseringsløsning, eller Powerpoint
Den nest raskeste metodenfor å gjøre dette er å la fotoarkivet lage en kopi av bildet du har valgt som er tilpasset web eller presentasjon. Du finner og merker bildet, som i "ekspressmetoden" over ved å klikke den lille haken ved "tittebildet". Bildet er nå markert med blå ramme. 

Når du har markert bildet ditt dukker det opp noen knapper neders på siden. Klikk knappen "Til web" og skift til arkivet med samme navn. Her kan du laste ned bildet til din maskin og ta det videre til f.eks. intranettsiden du redigerer, eller en Powerpointpresentasjon du jobber med.

Jobbe med mange bilder samtidig
Husk at du godt kan markere mange bilder enten ved å fortsett å klikke haken, eller ved å bruke Cntrl+Shift og klikke på første og siste tittebilde. Hvis du vil ta bort markeringen på et enkeltbilde i en rekke bruker du Cntrl + klikk, eller bare klikk haken. Du kan på denne måten lage f.eks. 764 webbilder i samme slengen. Når du bruker denne merkemetoden og jobber med mange filer for å laste ned bildene trykker du knappen "last ned". Du vil da få en ZIPfil du må pakke ut på egen maskin. Sender du flere bilder til Drupals publiseringsyetem ("send til nmbu.no"), trenger du ikke tenke på zipfiler, men det kan ta litt tid før bildene er ferdig behandlet i systemet og du finner alle i biblioteket.

 

 

Published 26. mai 2021 - 12:15 - Updated 4. januar 2022 - 11:26