2018

 • Filip Ihrsen og Margrethe Brynem står for planlegging av sommerblomstene 2018
  Foto
  Kjersti Sørlie Rimer
 • Detaljer fra Tunbedet juli 2018
  Foto
  Kjersti Sørlie Rimer
 • Tunbedet juli 2018
  Foto
  Kjersti Sørlie Rimer
 • Filip Ihrsen forteller om farger, former og ideer
  Foto
  Kjersti Sørlie Rimer
 • Margrethe Brynem ved Viftebedene juli 2018
  Foto
  Kjersti Sørlie Rimer
 • Detaljer fra Viftebedene juli 2018
  Foto
  Kjersti Sørlie Rimer
 • Detalj fra tunbed 2018
  Foto
  Kjersti Sørlie Rimer
 • Vandring
  Foto
  Kjersti Sørlie Rimer
 • Viftebedene juli 2018
  Foto
  Kjersti Sørlie Rimer
 • Eksempel på beplantning i krukker 2018
  Foto
  Kjersti Sørlie Rimer
 • To parkentusiaster som gleder seg til å ta fatt på overgangen fra gammel park til Uraksen
  Foto
  Kjersti Sørlie Rimer
 • Detalj fra tunbed 2018
  Foto
  Kjersti Sørlie Rimer
 • Margrethe har selv laget klatrestativene
  Foto
  Kjersti Sørlie Rimer
 • Stadig diskusjon og undring
  Foto
  Kjersti Sørlie Rimer
 • Detaljer viftebed 2018
  Foto
  Kjersti Sørlie Rimer

NMBUs park er i stadig utvikling. Det etableres nye anlegg og ny beplantning. Denne utviklingen går litt i rykk og napp. Sommerblomstene derimot er en tradisjon som holdes i hevd og som dukker opp hvert år. NMBU velger å prioritere ressurser til spennende og moderne sommerbeplantning. Dette skjer til manges glede.

2018

Sommerblomster 2018

I 2018 er det Filip Ihrsen og Margrethe Brynem som har stått for planlegging og komposisjon av henholdsvis tunbedene og viftebedene. De legger begge vekt på at alt som gjøres i parken er lagarbeid, også det å lage fine bed med sommerblomster.

 

Moderne parkdrift

I mange offentlige parker plantes det nå busker og stauder istedenfor sommerblomster, da disse ikke medfører ny investering hvert år. Sommerblomstene er derfor på enkelte steder på vikende front. Heldigvis finnes det unntak. Ved enkelte eldreboliger, sykehjem, private anlegg og hos NMBU brukes de fortsatt. Sommerblomster blomstrer lenge, er fargerike og til stor glede for de som bruker områdene. 

Nye sammensetninger hvert år

Filip og Margrethe gløder av iver når de forteller om blomstervalg og utfordringer som dukker opp. De ser ut til å elske jobben sin, kanskje er det det som gir overskudd til å skape forskjellige kunstverk hvert år.

En gang i løpet av fjorårets høst dukket tanken på et korallrev opp i Filips hode. Det spennende ved et korallrev er at det er et helt eget univers, en helhet som består av utrolige mange detaljer. Filip satte seg ned for å lære om fargeskalaer i korallrev og om hvilke farger som kan legges til, for å understreke eller fremheve fargene fra korallrev. Blomster med riktig farge og form ble valgt ut og stein og sand ble lagt til. Resultatet er aldeles nydelig.

Filip og Margrethe samarbeider om sommerbeplantningen og Margrethe valgte et tema som står i kontrast til korallrev og vann. Hun valgte vulkan som tema for viftebeddene. Ideen er å vise lava som spruter opp og renner ut over grå aske. I asken skal det være noen glødende flekker. Fargeskalaen er lagt til rødt, brunt og orange. I tunbedene kan man ha mange detaljer, fordi her går folk forbi og tar seg tid til å stoppe opp for å studere. I viftebedene er det mange som kjører forbi, de vil ikke kunne se detaljer på samme måte. Sterke farger og store felt med samme farge fungerer derfor godt. Ilden spruter i viftebeddene og de flotte blomstene strutter av livsglede, lik skogbrannene ellers i landet. De vakre bedene lukter ikke brent, de lukter veldig godt.

 

Læring

Parkavdelingen er opptatt av læring. Egenlæring og å lære bort. Filip er kontinuerlig på utkikk etter nye frø og spennende vekster. NMBU er derfor helt i front i sommerblomsttrenden. Ikke bare i Norge, men langt utover landets grenser.

Det settes opp skilt med navn på blomstene i bedene, slik at forbipasserende kan finne ut hvilke blomster som er brukt. Parken samarbeider med fakultetene, derfor blir fargelære og blomstervalg med eksempler fra tunbedet en del av plantelærekurset ved LANDSAM til høsten. Filip er med på dette.

Margrethe lagde i år et figurativt bed. Hun har skapt seg sitt bilde av hvordan det skulle bli og er ikke fornøyd med resultatet. Hun evaluerer og grubler på hva hun kan gjøre neste gang, for å komme nærmere sitt bilde. Vi andre slipper å gruble, vi har ikke et bilde å sammenligne med, vi kan bare nyte resultatet.

Utfordringer

Frø og planter er levende vekster, dette gir overraskelser i form av feilleveranser eller vekster som utvikler seg annerledes enn planlagt. Margrethe fikk seg en skikkelig overraskelse når planten Spanske Flagg (oransje og gul), som skulle være den høye lavaspruten, viste seg å dukke opp i lilla variant. Da måtte det improviseres. Det samme gjelder mottatte planter som er 40cm lavere enn det som er planlagt.

Været kan man heller ikke gjøre noe med. I 2018 er det ekstremt tørt og det må vannes nøye for at sommerblomstene skal overleve. Det er Margrethe som er vanningssjef og hun tar dette alvorlig. Parken er slående vakker i år også.

 

Andre bed og krukker

I år er det gjenbruk av plantesammensetting i krukkene. Krukkene renner over av blomster i år også og står godt til den øvrige beplantningen.

Bedet ved speildammen foran Ur, er viet knoller og løk som parken driver fram selv. Rundt knollene fylles det i med sommerblomster som er til overs fra de andre bedene. Det er en flott kombinasjon som kler den øvrige beplantingen ved storplenen.

 

Sommerblomstene er en liten, men viktig del av parken. En park som om kort tid skal bli dobbelt så stor. Parkenheten gleder seg enormt til å ta fatt på staudebed og de flott vannspeilene bak Ur. Følg med, her skjer det mye fra august og framover.

 

Planteliste tunbed

Dahlia x cultorum ʿKirsten Lundeʾ

Dahlia Dahlina ® Maxi ʿEmilioʾ

Didiscus coerulea ʿBlue Laceʾ

Xerochrysum bracteatum ʿKing Silvery Roseʾ

Scabiosa atropurpurea ʿFata Morganaʾ

Sorghum bicolor ʿNigrumʾ

Pennicetum glaucum ʿPurple Majesyʾ

Lobularia maritima ʿDeep Purpleʾ

Lobelia erinus Hot ®´Waterblueʾ

Verbena lascar ʿMango Orangeʾ

Papaver rhoeas ʿShirleyʿ

Eschscholzia california ʿPeach Sorbetʾ

Osteospermum Cape Daisy® ʿFire Burstʾ

Calendula officinalis ʿAntares Flashbackʾ

Beta vulgaris ʿBull`s Bloodʾ

Coleus Wizard® ´Coral Sunriseʿ

Panicum violaceum

 

Planteliste viftebed

Ipomoea lobata

Tanacetum ptarmiciflorum

Cosmos sulphureus `Carioca`/`Diobalo`

Titonia rotundifolia `Mix`

Tagetes Linnaeus `Burning Embers`

Tagetes patula Disco `red`

Linum grandiflorum

Calocephalus brownii `Bed Head`

Adonis aestivalis `Red`

Published 23. juli 2018 - 9:56 - Updated 23. juli 2018 - 11:33