Sommerbeplantning 2015

  • Sommerblomster 2015
    Foto
    Kjersti Sørlie Rimer

Her kommer en oversikt over sommerplantene i parken.

2015

Det er sensommer 2014 og lærling Margrethe Brynem har fått oppgaven med å planlegge sommerbeplantning for 2015. Margrethe takker for tilliten og skrider til verket. Første punkt er å finne et tema. Campus er inne i store forandringer, derfor kan dette med endringer være en mulig tematikk. Den brune, smilende og energiske damen er ihuga hard-rock entusiast og hun kan fortelle at Scorpions`, «Winds of Change» seilte opp som mulig overskrift veldig fort. Siden det er vanskelig å plante vind, ble tittelen raskt til «Waves of Change».

 

Fargesammensetning

Margrethe har en praktisk tilnærming til oppgavene hun får. Hun gikk til Ellen Zakariassen (Institutt for Plantevitenskap), og fikk lov å plukke blomster fra de bedene som brukes i undervisningen. Da var veien kort til en forsøksbukett som skulle vise hvilke farger, former og arter som passer sammen.

I 2014 var det lette lyse farger i sommerbedene, derfor ønsket Margrethe en kontrast til dette og valgte mørkere toner. Valget falt på oransje, brunt, rødt og lime. Plantelister og bøker viste vei for hvilke arter som man kan få tak i. Artene som ble valgt er listet under.

 

Planter og form

Arbeidet med å velge planter og hvordan plantene skal settes for å danne de formene man vil ha fram, var neste trinn. Det tok litt tid å finne ut hvordan bølger og endringer skal synliggjøres. Deretter ble det beregnet antall planter som skulle bestilles. Antallet var omtrent som året før, rundt 8000.

I årets samling er det hentet opp en høy og lite brukt tagetes som er en original plante fra Linnè sin liste. Denne er et lite klenodium som vil synes godt i viftebedene utover sommeren.

Alt går ikke akkurat som man planlegger

Sommerblomstene til universitetsparken er en stor bestilling, plantene som bestilles drives fram for å leveres til NMBU. Universitetet tar imot planter i knopp og gleder seg til blomstring og fargerike bed. Så er det slik at man enkelte ganger kan få sjokk, planter som er bestilt i burgunder variant springer ut og er rosa. Da er det for sent å gjøre noe, man må være kreativ og finne enkle løsninger.

I år er det bunndekkeplantene som ikke er levert i rett farge. Dette oppleves selvfølgelig som en krise for den som har designet bedet, men det kan vise seg at i naturen er alle kombinasjoner greie. Lenger ut i juli kan man selv bedømme utfallet av dette uhellet.

Utplanting

I år var det en kald vår og utplantingen var vesentlig senere enn vanlig. Tulipanene blomstret lenge etter 17. mai. Dette gjorde det ekstra travelt å få de 8000 plantene i jorden på rett plass i det riktige bedet. Parkeneheten hadde ekstra lange dager og fikk det til, like bra som de alltid gjør.

 

Planteliste

Viftebed

Haresvans Lagurus ovatis

Gomphrena haageana

Cosmos sulphureus «Carioca»

Ricinus communis

Ammi majus «Graceland»

Tagetes Linnè

Cosmos bipinnatus “dobbel click snow puff”

Rødlin Linum grandiflorum

Dill

Nicotiana “Tinkerbell”

Pennisetum setaceum “Rubrum”

Calibrachoa (hvit)

Helichrysum petiolare “Limelight”

 

Tunbed

Pennisetum setaceum “Rubrum”

Cosmos bipinnatus “dobbel click snow puff”

Cosmos sulphureus «Carioca»

Cosmos atrosanguineus (Sjokoladecosmos)

Nigella damacena (hvit)

Tagetes tenuifolia “Tangerine Gem”

 

Krukker

Pennisetum setaceum “Rubrum”

Haresvans Lagurus ovatis

Impatiens (hvit, mørke blad)

Nigella damacena (hvit)

Helichrysum petiolare “Limelight”

Eucaluptus «Silver dollar»

Scabiosa atropurpurea (burgunder)

Salvia splendens (rød)

Dichondra argentea «Silver Falls»

Rhodochiton atrosanguineus

Published 9. juli 2015 - 11:01 - Updated 15. juli 2016 - 14:14