Bærekraftig byggevarme i Veterinærbygningen

Den bærekraftige byggevarmen ble høytidelig markert med representanter fra Statkraft og Statsbygg.

Morten Ellingsen

Når bærekraftsuniversitetet NMBU skal ha nye lokaler, er det viktig med miljøvennlige løsninger fra første stund. Også i byggefasen. Denne uken ble gassovnen som vanligvis benyttes i byggeprosjekter byttet ut med miljøvennlig biobrensel.

Bærekraftig byggevarme i Veterinærbygningen

Tidligere i år kunne Veterinærbygningen feire kranselag med tette vegger og tette tak. Nå som kulden setter inn, betyr det at varmen må settes på. Vanligvis brukes diesel- og gassaggregater til tørking og oppvarming av byggeplasser, noe som innebærer store utslipp av CO2.

Felles innsats

Heldigvis er det stor vilje til felles innsats for en bærekraftig fremtid på Campus Ås, og på andre siden av byggeplassen står Statkraft sitt massive fjernvarmeanlegg. Ved å koble seg på fjernvarmen allerede nå, vil man kutte utslippene på byggeplassen med rundt 600 tonn CO2 i året, anslår Statsbygg.

Topp moderne bygg

Når NMBU Veterinærhøyskolen flytter til Ås i august 2020, kan ansatte, studenter og klienter glede seg over topp moderne og bærekraftige løsninger over hele 63.000 kvadratmeter. Men det nye Veterinærbygget vil ikke bare inneholde avansert utstyr til forskning, diagnostisering og behandling av dyr og utstyr til undervisning og administrasjon.

God kapasitet

Bak alle de flotte fasadene er det nemlig også en labyrint av tekniske rom, som skal sørge for at det blir godt å jobbe i bygget, og at driften blir så bærekraftig som mulig.

Dette er den største sentralen som Statkraft har levert til en kunde, med en maks effekt på 7,5 magawatt. Ganske god kapasitet, med andre ord.

Published 7. november 2018 - 8:51 - Updated 23. november 2018 - 13:39