Korona, smitte mellom dyr og mennesker og én helse

Visste du at pandemier nesten alltid begynner med overføring av en mikrobe fra dyr til menneske?
"Mennesket er bare en dyreart blant mange andre. Vi lever ikke i et vakuum isolert fra dyr, og de fleste smittsomme sykdommer hos mennesket har opprinnelig et opphav hos dyr."

 

Lovende forskning på tuberkulose-vaksine

Tuberkulose er ikke et stort problem i Norge, men på verdensbasis dør 1,6 millioner mennesker av sykdommen hvert år. Nå viser en ny nesesprayvaksine lovende resultater. Sprayen gjør også selve vaksineringen betydelig enklere enn med sprøyter.

 

Barn i byen

Barn som bor i nabolag med grøntområder innenfor 800 meter fra hjemmet er mer aktive, både sosialt og fysisk, viser ny forskning.

I Ola Narr-skogen på Tøyen løper barna om kapp med hverandre gjennom det rødskimrende høstløvet....

 
 

Bør du kysse
bikkja di

Er det lurt å la hunden slikke seg i ansiktet? Spørsmålet er stilt mange ganger, men har du blitt noe klokere?

 

Flere og farligere flått

Klimaendringer gjør at flåtten kryper nordover og innover i landet, omfanget av flåttbårne sykdommer øker - og nye flåttarter med andre smittestoffer vil på sikt etablere seg i Norge.

 

Vil regne seg frem til friskere hjerner

    Forskere simulerer den menneskelige hjernen ved hjelp av datamodeller for å forstå hvordan celle- og systemnivå i hjernen er knyttet sammen. Slik kan vi bedre bekjempe hjernesykdom.

Forskere frykter hunder tar med seg farlig smitte fra utenlandsferie

Selv om du følger alle regler for vaksiner, er det ingen garanti for at hunden ikke blir smittet av sykdom eller får med seg resistente bakterier hjem fra ferien.

 
 

Demensomsorg på gård

Rundt frokostbordet på Stene Gård sitter latteren løst og praten går. Som når en god, gammel vennegjeng møtes er det ikke et stille sekund i løpet av den timen det tar å spise en god frokost.

Klimaendringer gjør at mygg som sprer sykdommer kan bre seg til nye områder

I en varmere verden kan mygg flytte til nye områder og ta med seg fryktede sykdommer. – Denguefeber kan bli et problem i Europa, sier insektsforsker.

 
 

Kan skrantesyke hos rein spre seg til sau?

Forskere undersøker om den smittsomme skrantesyken kan spre seg til beitende sau i Nordfjella etter at sykdommen ble oppdaget hos rein i samme fjellområdet i 2016.

 

Kortreist planteprotein

Planteprotein er bra for helsa og sentralt i et sunt vegetabilsk kosthold, men produseres nesten ikke i Norge. Det vil forskere gjøre noe med.

Interessen for et mer vegetabilsk og bærekraftig kosthold med kortreiste og norske produkter øker blant norske forbrukere.