Statistikk pakket inn i en poncho

Som en del av de nasjonale Forskningsdagene arrangerer NMBU et vitenskapsshow for 10. klassinger, og introduserer dem for forskjellige konsepter og muligheter innen vitenskapene. I år tok statistikeren Kathrine Frey Frøslie scenen for å diskutere viktigheten av vaksinasjonsprogrammer, og matematikken bak spredningen av sykdom

"Hvor mange av dere vet hva et utsagn er?" Kathrine skanner publikum. Hvisking og noen fnis resonerer i hele salen. Guttene ved bakveggen dytter hverandre og våger hverandre å rekke opp hånden. Bilder av fashionistaer med store øreringer blinker over skjermen. Hva har de og en statistiker med en lidenskap for kommunikasjon til felles?

"Etter at jeg var ferdig med doktorgraden, bestemte jeg meg for å bli en influencer, så jeg startet en strikkeblogg."

Kathrines andre setning blir møtt med overraskede ansikter mens hun engasjerer mengden. For hvis motebloggere har sine signaturblikk, har Kathrine på seg egne utsagnsklær, klær hun designer, strikker og blogger om for å formidle forskning og statistikk. I dag vil hun påvirke ungdommene i kikhoste-ponchoen, et kreasjon i alpakkaull som viser prosentandelen av mennesker som må vaksineres for å unngå en epidemi med kikhoste. Med andre ord et bærbart kakediagram som fungerer både som stil og substans.

Whooping Couch Poncho
Whooping Couch Poncho Foto: Lene M. Linnerud

"Bloggosfæren skal ikke bare handle om sminketips og fasjonable dietter. Forskere som blogger kan bidra med kunnskap og innhold."

Kathrine viser deretter til skremmende subjektive historier om enkeltpersoner i nyhetene. For hvem har ikke gitt etter for "clickbait", overskriften som skriker "Marie, 18 år, er bundet til rullestol etter HPV-vaksinen". Slike personlige og sensasjonelle historier kan skade vår vurderingsevne. I stedet oppfordrer hun studentene til å se på logikken med tall fordi "Statistikk forteller historien til de mange, og ikke individet." I en verden med sminketips og forbrukspress, falske nyheter og "alternative fakta", injiserer forskningsresultater stoff i den offentlige samtalen; statistikk danner fortellingen som skiller virkelighet fra fiksjon.

Statistics is the story of the many.
Statistics is the story of the many. Foto: Kathrine Frey Frøslie

I den medisinske verden kan konsekvensene av å ignorere vaksinasjonsprogrammer få epidemiske proporsjoner. Epidemier oppstår når det grunnleggende reproduksjonsnummeret er større enn en - det vil si når en syk person i gjennomsnitt smitter mer enn en person. Dette tallet forteller oss hvor raskt en sykdom vil spre seg. Ta meslinger, for eksempel, en av de mest smittsomme sykdommene. I gjennomsnitt har hver syk person potensiale til å smitte 12 til 18 friske individer. I en ikke-vaksinert befolkning vil en meslingepidemi spre seg som en gressbrann.

For å illustrere det grunnleggende reproduksjonsnummeret bruker Kathrine visuelle hjelpemidler. Hun holder opp fargeprøver av "infisert" hekling. Fargeprøven med et grunnleggende reproduksjonsnummer på en har en jevn bredde gjennom, med hver rad med masker som representerer en uke med sykdom. Hver uke smittes en person i gjennomsnitt og overfører sykdommen videre til en annen person. Når det grunnleggende reproduksjonsnummeret er mindre enn en, vil spredningen av sykdommen avta og stoppe, ettersom færre blir syke hver uke.

Stykket Kathrine holder nå opp ser ut som noe jeg ville ha heklet ved en tilfeldighet, ettersom det gradvis smalner mot toppen. Det illustrerer også fordelene med et vaksinasjonsprogram - hver uke blir færre syke fordi de er beskyttet. Hva skjer hvis det grunnleggende reproduksjonsnummeret er større enn ett og de ikke er beskyttet? Kathrine vifter med en korallformet heklet masse av eksploderende farger. Radene med sting har utvidet seg som en svulst, en epidemi raser.

Ungforsk - Kathrine Frey Frøslie
Ungforsk - Kathrine Frey Frøslie Foto: Sari Cunningham

Kathrine poengterer fordelene med vaksinasjon ved å anmode publikum om deltagelse, og spør ut en jente. "Hvis du er syk, og det grunnleggende reproduksjonsnummeret er to, hvor mange mennesker vil du smitte?"

En gutt og en jente i rekken foran henne blir bedt om å reise seg. Hver av dem på sin side kan smitte to personer. Det er lett å se hvor raskt sykdom kan spre seg under dette scenariet, i dette auditoriet. Hvilken prosentandel av befolkningen må vaksineres for å få sykdommen under kontroll, for å få det grunnleggende reproduksjonsnummeret ned til en eller under? En av de to studentene vil trenge å sette seg - med andre ord, 50% av befolkningen vil måtte vaksineres.

I en ideell verden ville alle blitt vaksinert, men det er bare ikke mulig, understreker Kathrine. De veldig unge, de veldig gamle, og de med et svekket immunforsvar kan ikke risikere bivirkningene som følger med vaksinasjon. Det er opp til resten av oss å holde sykdommen i sjakk ved å følge et vaksinasjonsprogram, både til egen fordel og til fordel befolkningen samlet sett. Dette er hva vi kaller "flokkimmunitet".

Research Days - Kathrine Frey Frøslie
Research Days - Kathrine Frey Frøslie Foto: Sari Cunningham

Tilbake til kikhoste-ponchoen, som er basert på en sykdom med et grunnleggende reproduksjonsnummer på 5,5. Kathrine drar den nå ut i en bølge og gjør en liten virvel over scenen. Ponchoen løfter seg og slår seg ut i en vifte - en sandbrun konfekt besatt med paljetter, og med en bringebærrød seksjon foran. Det brune representerer prosentandelen av mennesker som må vaksineres i en befolkning for å unngå en epidemi: 4,5 av 5,5, det vil si 82%. Den røde representerer den ikke-vaksinerte minoriteten på 18%. Det er skarp og fantastisk statistikk som treffer rett i ansiktet ditt. Når auditoriumdørene åpnes, vil bildene av den aggressive heklede epidemien og hennes bølgende poncho henge inn i studentenes sinn. Forhåpentligvis vil dette bidra til spredning av faktabasert kunnskap i bloggernes verden, for å øke det grunnleggende reproduksjonsnummeret for statistisk fascinasjon.

Fakta

Vitenskapelige begreper

Grunnleggende reproduksjonsnummer: Dette kan betraktes som "infeksjonsnummer". Det er antallet mennesker en syk person kan smitte i gjennomsnitt. Dette tallet indikerer hvor raskt en sykdom kan spre seg.

Epidemi: En utbredt forekomst av en sykdom i en befolkning.

Besetningsimmunitet: Motstand mot spredning av sykdommer i en befolkning, når et tilstrekkelig antall av befolkningen har blitt motstandsdyktige gjennom vaksinasjon.

Følg Kathrine Frey Frøslies populærvitenskapelige blogg, Statistrikk.

Publisert - Oppdatert

Del på