Bøker

Relationship Inference with Familias and R, skrevet av Thore Egeland, Daniel Kling og Petter Mostad, avdekker genetiske forhold gjennom Familias og R-programvare. Familias er et åpent og gratis program som brukes mye i rettsmedisinske tilfeller for å identifisere ofre for katastrofe eller kriminalitet, og i farskapssaker. Stamtavler på dyr og planter kan også undersøkes.

Boken er designet for både rettsmedisinske saksarbeidere, forskere og statistikere. Den omfatter metodikk, teori, caseeksempler og gjennomføring av flere praktiske øvelser. Komplekse eksempler inkluderer bestemmelse av sammenhenger i innavlete familier, og når DNA muteres eller degraderes. Foreslåtte løsninger og opplæringsvideoer tilbys på Familias nettsted.

Hvor lang er en sang? Hvem er den beste Scrabble-spilleren i familien din? Tall forteller historier om verden vi lever i, hvis vi vet hvordan vi bruker dem. Tall Forteller, skrevet av Jo Røislien og Kathrine Frey Frøslie, er en introduksjonsbok i statistikk som er utviklet for å engasjere lesere gjennom praktiske forskningsprosjekter.

Den første delen av Tall Forteller introduserer statistiske konsepter "via proxy": ved å la leserne samle inn egne data for å svare på spesifikke spørsmål. Den andre delen har korte en-sides forklaringer på statistikk-begrepene som er dekket av de praktiske eksemplene i del en. I motsetning til andre lærebøker er det ikke gitt en eneste matematisk formel. I stedet kan leserne laste ned en gratis app som skal utføre analysene. Denne appen hjelper leserne å utvikle sin statistiske magefølelse og å forstå hvordan historiene bak tallene kan fortelles.

Partial Least Squares (PLS) er en statistisk tilnærming som brukes til å modellere komplekse multivariable forhold. Handbook of Partial Least Squares dekker alle aspekter ved PLS-analyser: fra metoder til applikasjoner, og fra programvare til tolkning av resultater. Boken bruker teori mot virkelige eksempler fra markedsføringsverdenen.

Kapittel 16, "Three-Block Data Modelling by Endo- and Exo-LPLS Regression", har Solve Sæbø som medforfatter. Den beskriver en tilnærming for å analysere forbruker- og produktkarakteristiske data, for bedre å forstå hva som skiller forskjellige forbrukergrupper og derved treffe hver gruppe bedre.

Computational Biomedicine kombinerer informasjonsteknologi med medisinsk vitenskap, og utforsker den biologiske organisasjonen i menneskekroppen fra et systembiologisk perspektiv. Kapittel 3, "Fra genotype til fenotype", har Jon Olav Vik som medforfatter, og ser bredt på de underliggende mekanistiske modellene som knytter genetikk og miljøfaktorer til fysiologiske forhold.

 

Published 27. januar 2020 - 14:51 - Updated 1. February 2020 - 13:25