Pellets produseres som smurt

• Foto
    Gisle Bjørneby

FôrTek så et behov for forbedring i fôrproduksjonen og utviklet en helt ny maskin. Snart stilles resultatet ut på verdens største fôrmesse.

Pellets produseres som smurt

Du har kanskje ikke reflektert så mye over hvordan pellets som fôr til fisk, hund og katt produseres. Her får du et lite innblikk: Først males melet, så tilsettes væske, pellets formes, tørkes og til slutt fylles den med olje, i en prosess som krever vakuum.

I denne prosessen oppstår ofte to problemer. Det ene er at pelleten knekker og lager støv under prosessen. Det andre er at pelletene, fordi de er behandlet så røft, lettere knekker i etterkant, for eksempel i en fôrslange på vei ut til fisken.

Bedre sluttprodukt

Olav Fjeld Kraugerud har ledet arbeidet med å finne frem til den nye maskinen.

Gisle Bjørneby
– Vi har funnet løsningen som egentlig er ganske åpenbar. Vi har laget en maskin som på en mer skånsom måte tilfører olje til pelletene. Dette gir både mindre støv i prosessen og langt færre ødelagte pellets etter at fôret har forlatt fabrikken, forklarer Olav Fjeld Kraugerud ved FôrTek.

– Forklart på en annen måte har vi funnet opp en maskin som bidrar til å skape et bedre produkt og en mer effektiv prosess. Like enkelt som det er genialt. Som når iskrembransjen ville hindre at iskremen rant ut i bunnen av kroneisen, og løsningen ble å fylle sjokolade i bunnen av kjeksene: Kjent kunnskap, satt sammen til en ny løsning, sier Kraugerud.

Ismet Nikqi fikk en idé som han ville prøve ut.

Håkon Sparre
Senter for fôrteknologi (FôrTek) ved NMBU, produserer ulike fôrtyper, med ulike maskiner. Gjennom mange produksjoner har de sett at dagens utstyr ikke er optimalt. Ismet Nikqi, teknisk sjef, har grublet og sveiset, testet, og sveiset mer. Etter mye prøving viste resultatene at den nye vakuumcoateren (når lufta er trukket ut, vakuum, er det lettere å fylle den porøse pelleten med olje) gav bedre score på de viktigste parametrene enn konvensjonelle vakuumcoatere.

Kjøpt av tysk selskap
Amandus Kahl er en tysk maskinprodusent som leverer maskiner til fôrbransjen. FôrTek har solgt ideen til Kahl, som jobber med videreutvikling. Under Victam International, en stor fôrmesse i Köln, i juni, blir prototypen presentert.

Nå jobber Kahls forskere og ingeniører på detaljnivå, slik maskinen og de tekniske løsninger blir klar i tide, og blir tilpasset selskapets portefølje av utstyr.

– Jeg håper dette kan bli noe stort, sier Kraugerud. FôrTek er – og skal fortsatt være - en nøytral arena for fôrutvikling. Derfor endte de med salg av teknologien, og har overlatt det markedsmessige til maskinprodusenten Kahl.

– Kanskje viktigst for oss er det langsiktige samarbeidet med en kunnskapsrik utstyrsleverandør. Tilgang til godt utstyr og maskinkompetanse er noe våre forskere og studenter nyter godt av, sier Kraugerud og legger til:  – Å jobbe ved et universitet som NMBU er veldig inspirerende. NMBU har et innovasjonssenter som bistod oss i prosessen, både med bygging av en egen prototyp og med avtalen vi har undertegnet med Kahl, avslutter Kraugerud.

Published 17. April 2015 - 15:19 - Updated 5. november 2015 - 6:56